- Hem /
- skribenter /
- Maja Berthas /
Nøgne ø på Akkurat
Nøgne ø på Akkurat

Nøgne ø på Akkurat
På den norska nationaldagen var jag passande inbjuden på ölprovning med Tore Nybø på Akkurat. Kvällen bestod av 9 sorters öl och en strålande tre-rätters!
Bryggeriet Nøgne Ø startades av ett par hembryggare 2002 och ett år senare släppte dom sin första öl. Produktionen hölls de första åren i ett ombyggt garage och entusiasmen var stor. Men 2005 kände man att man växt ur sin gamla lokal och man började leta efter nytt ställe och ny utrustning. Så fann man vad man sökte, på Dominikanska Republiken! Ett brygghus på 2500 liter som stått helt oanvänt i 8 månader. Detta köptes in för en billig penning och fraktades sedan hem till Grimstad och placerades i en gammal kraftstation. 2006 kom första brygden från det nya stället men det var tungt ekonomiskt. Så, nästan över natten, hände det. Man fick avtal med danska Coop och plötsligt steg produktionen till 1,2 miljoner liter.
Kvällens provning bestod av ett läckert urval av öl. Några bra, andra mindre spännande.
Brown Ale: prisvinnande öl med kraftig färg och inslag av knäckebröd. Smaken var lite blek, men överlag okej.
Aku-Aku Lemongrass: Ale som macererats med bitar av citrongräs. Knepig kombination som bidrog till att ölet smakade närmast som en thai-rätt. Limeblad, citrus, koriander och ingefära. Mer en kul grej än något jag skulle dricka mycket av. Det passade dock bra till förrätten som bestod av carpaccio på torsk med ramslök och fänkål.
Single Hop Citra: blommigare stil med mjuk avslutning. Lättdrucket och balanserat. Inget kioskvältare.
IPA: bitter, klassisk stil med fräsch citruskaraktär och en blommig humleton. Gott och stilrent.
Two Captains Double IPA: mer knäckig och gräsig stil med inslag av pomerans. En av de godare i flighten. Ölet kom till genom en hembryggartävling som Nøgne anordnar varje år.
Sunturnbrew: rökig och kraftig öl som smakade mer tjärpastiller, rök och jod än något annat. Inte min favorit. Tore berättade dock att den rökta malten som används skiftar mycket i kraft från batch till batch och att den denna gång varit väl extrem.
Porter: gräddig, karamellig porter med smak av bränt socker, sirap och fudge. Absolut en av mina favoriter!
Imperial Stout: kraftig, mörk stil med smak av melass, bröstsocker och kola. Lite torrare stil.
Dark Horizon #4: öl som bryggts med kaffebönor! 16 procent alkohol och en smak som närmar sig en blandning av Madeira och Portvin. Imponerande blandning!
Maten var utsökt och efter den sensationellt friska förrätten serverades lamracks med potatiskaka och sås på Brown Ale. Här passade Two Captains och portern som hand i handske.
Desserten var en chokladtårta på chokladbotten, chokladmousse toppad med chokladgelé. Inga problem för varken Portern, Stouten eller Dark Horizon!



