- Hem /
- skribenter /
- Maja Berthas /
Grimbergen på Le Rouge
Grimbergen på Le Rouge

Grimbergen på Le Rouge
Det var en alldeles strålande idé att lägga en pressvisning för ett klosteröl på vackra och murriga Le Rouge. Lokalen är som gjord för öl, mäktig powerpoint och en tvättäkta munk.
Huruvida man är lagd åt det religiösa hållet eller inte kan kvitta men när Abbot Erik äntrar rummet med sin snövita kåpa och ett stort kors dinglande runt halsen så blir man lite andäktig. Om det är någon som har direktkontakt med allsmäktig fader, så borde det vara han.
Klostret Grimbergen ligger strax norr om Bryssel och grundades 1128. Här har man bryggt öl i flera hundra år och från början var syftet helt enkelt att skapa en närande dryck som kunde fungera som substitut för det annars så förorenade vattnet.
Klostret har vid flera tillfället förstörts under oroligheterna i området och som en symbol för att klostret varje gång byggdes upp på nytt blev man tilldelad ett vapen med en avbild av fågeln Fenix. Idag bryggs inget öl på slottet, men som en hyllning till historien har man istället lånat ut sitt namn till ett utomstående bryggeri som tillverkar ölet. Receptet till Grimbergen bygger på klostrets gamla traditioner och fortfarande idag övervakas tillverkningen av munkarna. Detta förfarande gör att ölet får kallas “Klosteröl”.
Vi provade två av produkterna, som också finns tillgängliga på Systembolaget: Grimbergen Blond och Grimbergen Double.
Grimbergen Blond är ljus och knäckig med smak av hårt bröd och en liten apelsinton.
Grimbergen Double är mörkare och har en fylligare och aningen mer rostad karaktär.
Båda ölen är lättdruckna och fräscha. Passar till svensk husman eller olika patéer, gärna på vilt.

