- Hem /
- skribenter /
- Maja Berthas /
Amma chocolate
Amma chocolate

Amma chocolate
Amma. På sanskrit betyder ordet “moder”. I Sverige kopplar vi ordet till en mammas omhändertagande av sitt barn. Diego Badaró, mannen bakom den nya chokladen, ser namnet som en symbol för Moder Jord, energi, skapandets frö, eller att älska.
1850 startade Diegos familj sitt plantage, beläget i Bahia, Brasilien. Här odlades kakao och en del andra grödor. Plantaget var enormt. Men på 1980-talet fick Brasilien problem med sjukdomen Witches’ Broom och man förlorade närmare 75% av landets kakaoodlingar. Detta bidrog till att familjens plantage helt lades i träda och det var inte förrän 15 år senare som Diego bestämde sig för att ta tag i odlingarna igen. 2002 återkom han till sina farföräldrars farm och satte igång arbetet.
Diego bestämde sig omedelbart för att skapa ett modernt plantage som arbetade enligt organiska och biodynamiska principer. Man återfann träd som var närmare 200 år gamla, vilka numera ingår i produktionen på gården. Den största utmaningen för Diego var att få arbetarna intresserade för de nya arbetssätten. Man var helt enkelt inte vana att arbeta i enlighet med naturen.
2005 ställde Diego ut på Salon du Chocolate i Paris, och nu hade tanken om att börja tillverka egen choklad vaknat. 2006 fick han napp på New York chocolate show. En man visade sig intresserad av investering och 2010 kom den första egentillverkade kakan under namnet, Amma.
Amma 60%
Mineralig, metallig stil med inslag av oregano, sötmandel och hasselnötter. Stilen på chokladen är rund, lätt och påminner i stilen av kakao från Trinidad.
Amma 75%
Fruktigare och syrligare stil med toner av bränt socker och mörka körsbär.
Amma 85%
parfymerad och torr stil med smak av balsamvinäger och mogen banan.
Chokladen ska säljas av Chokladkomagniet.
