Spelar vintemperaturen någon roll?

Vill du ha ditt vin varmt eller kallt? Spelar vintemperaturen någon roll för smaken i ditt vin? Så här under årets varma tid så vet vi att temperaturen spelar roll för vårt välbefinnande och det gör den också för smaken på ditt vin. Läs mer i DinVinguide.se
Spelar vintemperaturen någon roll?

En typ av fråga som ofta dyker upp är den om vinets temperatur. Hur varmt eller kallt ska det serveras? Det är inte en helt lätt fråga att besvara, då den hänger ihop med vår personliga smak. En generell tumregel är att det är bättre att servera det lite för kallt än lite för varmt. Det kalla vinet kommer snart stiga i temperatur i glaset och uppnå önskad temperatur.

Detta är också en av anledningarna till att inte hälla upp för mycket vin i glaset. Med lite mindre vin i glaset kommer temperaturen snabbare att regleras, samtidigt kan du hålla nere temperaturen på resterande vin i flaskan.

Den personliga smakpreferens är en del av det hela, den andra är att olika typer av viner presterar olika bra i olika temperaturer. Det gäller såväl mellan olika typer viner, dvs mousserande, röda, vita, rosé och söta som inom respektive typ av vin. Därför behöver vi också ha lite koll på vinets stil, dvs om det är lätt och fräscht eller mer smakrikt och kraftfullt.

Äldre konstverk fest

Våga prova dig fram

Vinets temperatur påverkar smaken, mycket. Värme förstärker smaker som bredare fruktighet som kan gå mot det kokta och övermogna, ekfatstoner och alkohol. För mycket kyla tar istället bort smaker och dofter vilket kan få vinet att kännas endimensionellt och syrligt, men även det kan få eken att stå ut på ett obalanserat sätt. Kylan premierar syran medan de fruktigare tonerna tenderar att försvinna. När röda viner serveras för kalla kan också tanninerna lätt bli för påtagliga och vassa.

För hög eller låg temperatur förstör med andra ord vinets balans. Balansen kan dock lätt återställas men lite kyla eller värme.

Oavsett om du har ett enklare eller mer sofistikerat vin i  glaset så kommer du finna att varje vin har sin perfekta temperatur, för just dig och inte minst för tillfället. Vad som känns perfekt kan skilja sig från gång till gång, beroende på temperaturen kring dig, vad du äter och på vilket humör du är. Just därför bör du prova dig fram.

So you got to let me know,
Should I wait or should I pour?

Tumregel nummer 2. Rumstemperatur

Generellt kan vi säga att röda viner ofta serveras vid en för hög temperatur och vita ofta vid en för låg temperatur. Detta gäller såväl hemma som på krogen. På krogen står ofta husets vin och många vinflaskor ofta i framme i baren och håller mer eller mindre modern rumstemperatur, dvs för varmt.

För röda viner pratats det ofta om att de ska serveras vid rumstemperatur. Idag anses rumstemperatur motsvara omkring 20-22 °C eller mer. Begreppet rumstemperatur har dock använts länge när vi pratar om vin. I mitten av 1900-talet ansågs den vara omkring 18 °C och tidigare än så var temperaturen ännu lägre, t ex i ett slott eller herrgårdar.

Champagne Laurent Perrier

Tumregel nummer 3. Röda & vita viner, roséviner och mousserande viner

För mig är en bra serveringstemperatur för de flesta lite mer smakrika röda vinerna omkring 16-18°C. Om du istället har ett lätt och friskt rött vin är det inte fel att gå ned till 14-16°C. I bägge fallen gör detta att vinerna känns friska och svala när du serverar dem. Vill du ha lite högre temperatur så kommer det ganska snabbt stiga i glaset.

När det kommer till vita viner så brukar jag i regel servera dem dem svala, men inte kylskåpskalla. En bra serveringstemperatur ligger vanligen på omkring 10-14°C. Om det är ett ungt och friskt vin, exempelvis en riesling så lägger jag mig i nederkant av skalan och är det ett mer smakrikt vitt med lägre syra såsom ett condrieu lägger jag mig ofta på en lite högre temperatur i skalan.

För roséviner i den ljusaste stilen, som de från Provence så gäller samma temperatur som för de friska vita vinerna. Om jag å andra sidan har lite mer smakrika roséviner, till exempel ett från Tavel så får det gärna gå upp lite i temperatur till 12-14 °C. Detta lyfter fram den friska fruktigheten i vinet och ger det lite fler dimensioner.

Gillar du kalla viner går det givetvis att servera dem svalare, men för mig är det få viner som briljerar under 10°C, möjligen med undantag för en del söta viner med mycket fräschör.

Mousserande viner

När det kommer till mousserande viner så smakar de ofta riktigt bra iskalla, särskilt de lite enklare. Då kan jag tycka att kylskåpskalla viner omkring 7-10°C fungerar. Om det är ett mousserande med lite mer kvalitet och smak, som en champagne ser jag dock gärna att det servas lite varmare, ca 10-12°C. Här får en lite högre temperatur de komplexa tonerna att bli mer framträdande och smakerna att framträda mer i gommen. För att ytterligare plocka fram smakerna dricker jag också min champagne ur ett lite större glas. Gärna ett större vitvinsglas än de smala höga glasen som yttermera premierar syran i vinet och håller ned temperaturen så vinets smaker inte utvecklas.

Bild från DinVinGuide

Ytterligare tumregler

Förvaringen kommer att påverka ditt vin, även om du inte köper vin för att lagra dem. Det bästa är att ha dem i en vinkällare eller vinkyl men om du inte har någon sådan bör du förvara dina viner på en plats som håller en förhållandevis sval och jämn temperatur. Förvara dem inte ovanför kylskåpet eller frysen eller i ett vinställ i gassande solljus i vardagsrummet. Viner mår bra av att ligga i jämn temperatur, gärna svalt och framförallt mörkt, även om du tänkt dricka dem inom en relativt snar framtid.

När du ska kyla ned vinerna, tänk på att det tar längre tid än vi tror. Att få ned ett vitt från 20-22 grader till 10-12 i ett kylskåp tar vanligen ett par timmar, ibland mer. Tänk på att till exempel mousserande viner ofta tar lite längre tid att kyla ned, på grund av att de flaskorna oftast har tjockare glas. Röda viner behöver inte gå ned lika mycket i temperatur, så där räcker det med ofta med 45-60 minuter i kylen. Ett friskare vin som en pinot noir kan dock behöva ligga lite längre.

Tillbehör

Jag använder mig inte av termometrar för att få en exakt temperatur, vin ska vara kul och gott. För mig är istället en vinkylare i form av en ishink en av mina bästa vänner, särskilt så här på sommaren. Den hjälper mig att antingen kyla ett vin som är eller har blivit för varmt samt hjälper till att få det hålla en lägre temperatur genom hela måltiden. Det finns dock en risk att vinet blir allt för kallt, så flaskan behöver inte alltid stå i vinkylaren. Ett alternativ är en vinkylare som du kan trä över flaskan.

Det finns mycket med vin som kan upplevas som svårt eller komplicerat. Tillbehör och speciella viner är dyra, det finns massor med druvor och om du kastar dig in på specialglasmarknaden kan du helt plötsligt komma på dig själv med ett specialglas per druva. Jag nöjer mig med några få bra glas i ett par olika storlekar. Just storleken på glasets kupa är också ett sätt att kontrollera temperaturen på vinet. Temperaturen i ett vin är något som du kan leka med utan att det kostar dig något och det är något som kan få varje vin att bli bättre. Prova dig fram, det är både kul och gott.

Magnus Reuterdahl

Bild från DinVinGuide

Spelar vintemperaturen någon roll? Magnus Reuterdahl

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen.

I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat- och dryckesvärlden med oss.