- Hem /
- skribenter /
- Magnus Reuterdahl /
Vi är galna i Madeira och gratulerar Mad about Madeira
Vi är galna i Madeira och gratulerar Mad about Madeira

Matbloggspriset har delats ut sedan 2005, priset är uppdelat på flera kategorier och i juryn sitter bland annat Magnus Reuterdahl och Fredrik Schelin från DinVinguide.se. I år kunde vi nominera svenska bloggar skrivna på engelska vilket öppnade upp dörren för en av de internationellt mest kända vinbloggarna från Sverige: Mad about Madeira.

Motiveringen till priset är som följer:
I år premierar vi en dryckesblogg som under lång tid riktat fokus mot en mindre ö långt ute i Atlanten och dess viner. Trots det något begränsade området har vår pristagares inspiration aldrig sinat. Snarare tvärtom.
Bloggen skrivs helt på engelska och är idag en av de mest kända svenska dryckesbloggarna på den internationella arenan. Vår bloggare har blivit en sann ambassadör för ön ifråga och vinerna därifrån, men dessutom även för bloggandet i allmänhet. Han har visat att man genom att vara genuint intresserad och dedikera en hel blogg för ett specifikt område, kan nå långt utanför vårt lands gränser och få sina läsare att bli helt tokiga i…. Madeira.
Madeira – ett vinparadis
Madiera kopplas kanske främst samman med sina fortifierade viner och eventuellt madeirasås. Fortifierade viner är viner som är förstärkta med alkohol oftast i form av druvdestillat. De mest kända vinerna i denna stil är sannolikt madeira, portvin, sherry och marsala.
Idag känns det som att många glömt bort viner som madeira eller ser dem som lite gammaldags. Det är dock ett vin som har en lång historia i Sverige och de har periodvis varit mycket populära. Det var också populära att förfalska under 1800-talet och det tidiga 1900-talet. Vinerna gjordes på köpta essenser, frukt som äpplen och aprikoser samt kryddor och tillsatser som arsenik. Idag skyddas vinet av lagar och förordningar – tack och lov.
Madeira är en speciell ö och det märks i vinerna. Jordmånen är vulkanisk, klimatet är milt året om och ön ligger ute i Atlanten. Bland druvorna som används hittar vi verdelho, negra mole, malmsey (malvasia), sercial och bual med flera. De fortifierade vinerna skapas genom en metod där man värmer upp vinet över en längre period. Vinerna görs i olika stilar: torrt, halvtorrt, halvsött eller sött. Utöver detta tillkommer kategorier som rör hur länge vinet lagrats. Det finns mycket att upptäcka och kanske återupptäcka.
Det som jag verkligen tycker står ut hos vinerna från Madeira är syran och havstonerna, tillsammans ger detta viner med stor komplexitet, elegans och fräschör. En stor fördel med vinerna är att de är oxiderade vilket gör att en öppnad flaska lever länge. I Portugal har jag provat flaskor som varit öppna i många år och fortfarande är strålande.
Framförallt – vinerna är varken gammaldags eller tråkiga – de är fantastiska och spännande. Alla borde ha ett par olika flaskor hemma, detta är viner som lyfter en grå vardagskväll eller ger guldkant till festen.
Två favoriter från Madeira
Vill du bekanta dig eller kanske återbekanta dig med Madeira så är mina två favoritproducenter från ön Henriques & Henriques och Barbeito. Hur många viner från Madeira som finns på bolaget skiljer sig från tid till annan, ofta kommer de in i relativt små mängder i tillfälliga sortiment. Det finns också en del kul att hitta hos olika näthandlare, tex winefinder.se
Henriques & Henriques Vinhos S.A. är en av relativt få producenter som har egna vingårdar. Vinhuset har odlat vindruvor sedan mitten av 1800-talet och gjort vin under egen etikett sedan 1925. Vinerna är traditionella och av hög kvalitet. Utav de som finns tillgängliga just nu är vinet nedan riktigt bra. Det brukar dock också komma in en del andra då och då, så håll ögonen öppna.
H & H Terrantez 20 years, 647:- Nr 90545, Beställningssortimentet Systembolaget
Detta är likt många andra viner från Madeira, särskilt de med lite ålder, skulle man nästan enbart kunna nöja sig med att bara sitta att dofta på. Här finns en härligt nötig arom blandat med sötma och pomerans. Doften är djup och på samma gång lite oljig och spritig. Ju längre man sitter desto mer aromer dyker upp. Smaken är lång och komplex och har inslag av pomerans, aprikos, honung, mandlar och mocca. I smaken finns också en kryddig ton med såväl peppar som örter. Allt detta backas upp av en riktigt bra syra som får vinet att verkligen öppna upp. Vinets slutaromer ligger kvar länge i munhålan.
Vinhos Barbeito står för en lite modernare stil av madeiravin, dock utan att överge det traditionella. Stilen är torrare än många andra och de strävar efter att göra viner med mycket fräschör. Om en dryg vecka släpps Barbeito Malvasia Colheita 2005, jag har inte provat denna årgång men väl tidigare och de har varit riktigt bra. Vinet släpps i utvalda butiker 2016-11-18 och jag ska se till att få tag i en flaska.
Barbeito Malvasia Colheita 2005, 397:- (500 ml), Nr 92140, Systembolaget
Det jag förväntar mig är ett komplext vin med intensiv smak av torkad frukt, örter och nötter. Det brukar också finnas en umami ton, lite stänk av hav och härlig syra. Den som väntar på något gott…
Passa på att njut av lite madeira i vintermörkret och fira Mad about Madeira med ett glas från ön. Återigen ett stort grattis till Mad About Madeira och Niklas Jörgensen.
DinVinguide.se gratulerar också övriga vinnare av Matbloggspriset 2016. Läs mer av dem här
- Det Stora Matbloggspriset – Linnea Seidel, Linneas skafferi
- Folkets Val – Gustav Johansson, Jävligt gott
- Matbloggsprisets Hedersutmärkelse – Linda Hörnfelt, Better Bloggers/ Influencers of Sweden
- Bästa Bak- och dessertblogg – Camilla Hamid, My Kitchen Stories
- Bästa Foto – Diana Dontsova, By Diadonna
Magnus Reuterdahl