Anpassa dina cookie-inställningar

Vi respekterar din rätt till integritet. Du kan välja att inte tillåta vissa typer av cookies. Dina cookie-inställningar kommer att gälla på hela vår webbplats.

Vi använder cookies på vår webbplats för att förbättra din användarupplevelse, tillhandahålla personligt innehåll och analysera vår trafik.

Två grytviner som värmer i januarikylan

Då har vintern slagit till igen, utanför är det vitt, kallt och halt. Nu börjar den del av året då jag helst drar täcket över nästippen, vänder mig om och sover en stund till. Det är också en tid då jag tröttnat på julmaten och istället vill ha grytor och soppor. Värmande och närande mat samt grytviner till dessa.

Två grytviner som värmer i januarikylan

Grytor och soppor som boeuf bourgogne, oxsvanssoppa eller vildsvinsgulach med mera är sådant som får mig att gå igång. Det är också perfekt mat att göra storkok på, då de bara blir bättre dagen efter. De är också bra rätter som skafferi- och kylskåpstömmare då man kan variera dem beroende på vad som finns hemma. Framförallt är det gott!

Bild från DinVinguide

Leta efter recept på de bästa grytorna här!

När det blåser snålblåst ute vill jag gärna ha röda smakrika viner och de passar utmärkt till denna typ av mat. Allt som oftast vänder jag mig mot Rhônedalen i Frankrike i mitt vinval till denna typ av mat. Det kan vara kul att prova något nytt. För att få upp viner på Systembolagets hyllor finns i princip två vägar, den första är att Systembolaget vill ha ett särskilt vin, det andra att det kvalar in via försäljningen i beställningssortimentet.

Två viner som kvalade in tidigare i höstas kommer från just Rhônedalen i Frankrike. Det ena skrev vi om för ett par månader sedan men nu har det kommit en ny årgång och den är minst lika bra.

Bild från DinVinguide

Santa Duc Côtes du Rhône Les Vieilles Vignes, 2015, 117:-, Nr 73018.

Vinet är gjort på druvorna grenache, syrah och cinsault och är ekologiskt. En klassisk rhône-blend.

Vinet är ungt, fruktigt och fräscht med liten kropp. I smaken finns tydliga inslag av skogsbär samt söta körsbär, en lätt blommig ton med smak av viol och färska örter. Det har en underliggande fruktsötma, en fin syra och en lång stram eftersmak med ett en kryddig finish.

På bilden ser du årgång 2014, den har just bytts ut mot en ny årgång. Beskrivningen gäller årgång 2015.

Bild från DinVinguide

Réserve de la Croix de Bonpas 2015 Côtes-du-Rhône-Villages, 100:-, Nr 71677

Vinet är gjort på druvorna grenache och syrah. Även detta är en klassisk rhône-blend.

Vinet är fräscht och lite stramt, har en fin fruktig ton med inslag av mörka bär och frukter. Frukten kantas av en fin ekfatston med en hint av kanel och vanilj. I eftersmaken finns en fin örtig ton som avslutas med peppartoner.

Två riktigt härliga vinterviner som passar utmärkt till grytor, mustiga soppar eller stekar. De är områdestypiska och klassiska i smakprofilen och finns i många butiker, dock inte alla. Om vinet inte finns i din butik kan du antingen beställa det via Systembolagets hemsida eller be att de beställer hem det i butiken.

God fortsättning

Magnus Reuterdahl

Två grytviner som värmer i januarikylan - DinVinguide