- Hem /
- skribenter /
- Magnus Reuterdahl /
Snabbmat och grymma viner
Snabbmat och grymma viner

Sommaren är slut, länge leve hösten. Vardagen är åter och de flesta av oss är nu tillbaka i jobbets bojor, 9-5, måndag-fredag hela vägen fram till jul. Med detta kommer också behovet av långa lata helgdagar att återhämta sig på. Sådana där dagar då du bara är, intar vertikalläge, går in i matkomans underbara land och njuter. Sådana dagar behövs bra snabbmat.
Mac and cheese är lika amerikanskt som en kebabpizza med pommes är svenskt. Bägge har rötterna i Italien och sedan bastardiserats och i det närmaste kommit att bli husmanskost i sina nya hemländer. Bägge är enkla rätter som hjälper dig att bli rejält däst och således bättre rustad att möta vertikalläget. Bägge finns också bättre och sämre varianter.
Snabbmat: Mac and cheese (2 personer)
Mac and cheese kan låta banalt, men med rätt ost blir det riktigt bra comfort-food. Använd med fördel en smakrik ost som cheddar. Det fungerar dock också med andra smakrika feta ostar, bäst är dock de med lite lagring och som inte är allt för mjuka i konsistensen. En bra pasta hjälper också till, framförallt om du inte vill ha den överkokt.

- 200-300 gram torkade makaroner eller liknande pasta
- 2 dl röd mjölk
- 1 matsked vetemjöl
- 2 vitlöksklyftor (pressade)
- 3 dl riven ost, t ex cheddar
- 1 tsk salt
- 1 tsk dijonsenap
- 3 msk vitt vin
- 2 msk worcestershire sauce
- 1 msk smör
- Nymald svartpeppar
Om du vill göra variationer på rätten går det bra att röra ned bräckt skinka, stekt bacon, hackad lök, gröna ärtor, svamp av olika slag, kokt broccoli eller blomkål etc. Jag brukar ofta röra ned lite välstekt bacon.
Koka pastan, al dente. Häll av vattnet och rör ned smöret, drar några varv med svartpeppar över det hela och lägg på ett lock så att det inte svalnar.
Under tiden som pastan kokar, häll upp ungefär 0,5 dl mjölk i en liten skål och rör ned mjölet, se till att det blir helt jämt och inte blir några klumpar.
När pastan är klar och ställd åt sidan häller du upp resten av mjölken, vinet och worcestershire sauce i en kastrull med tjock botten. Värm upp det tills det nästan börjar koka (vaka över kastrullen). Pressa vitlöken och vispa ned senapen samt mjölken med mjölet. Fortsätt att värma det hela under omrörning (det ska inte koka men ligga på gränsen, det vill säga knappt sjuda). Fortsätt att röra tills du får en tjock slät sås, det brukar ta omkring tre minuter. Häll därefter i osten, lite i taget under omrörning. Smaka av med salt och svartpeppar.
Häll såsen över pastan, rör om och droppa ned eventuella tillbehör som bacon, lök och eller broccoli. Om du tycker att såsen blir för tjock kan du tillsätta lite extra mjölk. Lägg upp på en tallrik, toppa med lite nymald svartpeppar och ytterligare lite ost. Servera varmt tillsammans med lite vitt bröd.
Om du får mat över, lägg den i en skål som du kan köra ugnen dagen efter. Häll på lite mjölk och lägg ett lager riven ost. Kör i ugnen på 175 grader tills du får en gyllene yta. På så sätt kan matkoman fortsätta även under söndagen med en lite annorlunda snabbmat.
Vintips till snabbmat
Mac and cheese blir ännu bättre med lite schysst vin. Jag vill gärna ha ett smakrikt, lite fruktigt rött vin med en fin fräschör. Här kommer tre tips rakt ur min egen vinkyl.
Ridge East Bench zinfandel 2016, Sonoma, Kalifornien, USA, 289:-, Nr 99060, Systembolaget
Till amerikansk mat hör amerikanskt vin. Zinfandel har kanske inte det bästa ryktet, det beror dock mer på dåliga producenter än druvan som sådan. Det går att göra riktigt bra viner på druvan, en producent som är bevis på detta är Ridge.
Vinet är ungt med ett tydligt inslag av mörka bär och frukter. Här finns smak av blåbär, björnbär och mörka körsbär i en mycket fräsch stil. Dessa backas upp av diskreta ekfat som ger såväl struktur som smak av vanilj och kryddor. Eftersmaken är lång, syran linjär och de är perfekt balanserade med de fruktiga tonerna. Vinet är i yngsta laget, men tillsammans med fet mat så blommar det verkligen upp, till exempel till denna pastapetitess.
Pietro Cassina Lessona Pidrin 2013, Piemonte, Italien, 249:-, Nr 99486, Systembolaget
Om pasta kommer från Italien eller inte kan diskuteras, men pasta och Italien hör definitivt ihop. Nebbiolo är av Piemontes främsta druvor och är också en druva som hör till Italiens kulinariska arv. Barolo, Barbaressco eller Langhe är de mest kända områdena för druvan. Detta vin kommer från det mindre kända vinområdet Alto Piemonte i Piemonte, läs mer om det här.
Vinet har en fräsch fin ton med klassiska nebbiolosmaker såsom röda skogsbär, jordgubbar, blodapelsin nypon och blommor. Här finns också skogstoner med inslag av daggfuktig jord och färsk svamp. Syran är frisk och har ett ton av rabarber. Dessa smaker kantas av ekfat och sandiga tanniner som ger vinet karaktär och struktur. Eftersmaken är lång, kryddig och har ett inslag av pomerans. Detta är ett utmärkt pastavin som har en rustik elegans och fin komplexitet!
Gran Autòcton sumoll 2015, Katalonien, Spanien, 179:-, Nr 72336, Systembolaget beställningssortimentet
Spanien är kanske inte ett pastaland med de gör många bra viner som passar utmärkt till pasta. Jag besökte Tarragona med omnejd i våras och en druva som jag verkligen fastnade för var sumoll, Sofia Ander har skrivit om druvan här. Det är en druva som nästan dog ut men som gjort en liten comeback. Smakmässigt ligger vinerna nära nebbiolo och xinomavro men är lite mer fruktdrivna vilket gör att vinerna fungerar fint även som unga.
Vinet är fruktigt med en fin bärig ton och bra syra. Solmogna röda bär som jordgubbar, röda vinbär och söta körsbär möter en lite karg blommig örtighet och tydliga tanniner. Vinet har en bra syra som drar ut i en stensälta och en lite kryddig avslutning. Ett härligt vin med rustik elegans, bra bett och fin längd.
Om du inte är sugen på ett rött vin så är detta en rätt du också kan matcha med ett friskt torrt mousserande vin eller en torr eller halvtorr riesling. Syra och fräschör är nyckeln!
Magnus Reuterdahl