- Hem /
- skribenter /
- Magnus Reuterdahl /
Skördefest i Chablis!
Skördefest i Chablis!

Skördefest i Chablis!
Det är höst! Höst betyder på de flesta platser i vinvärlden skörd. Skörden i sig är ett tillfälle för fest. I samband med detta var jag nedbjuden till Chablis i Bourgogne för att delta i Domaine Laroches skördefest samt för att prova vin.
Chablis är ett litet distrikt i Bourgogne som ligger ungefär mitt emellan Paris och Paris och Beaune och omfattar omkring 5000 hektar. Chablis är kanske ett av de mest välkända vitvinsområdena i Bourgogne och kännetecknas av viner gjorda på chardonnay som är friska och mineralstinna och ibland lätt kantade av en ekfatston. Det är inte ovanligt att man kan finna en sälta i mineraliteten som minner om hav och skaldjur, frukt av gröna äpplen och vit persika samt en ekfatskryddighet. Bland de producenter som är mest synliga i Sverige kan man förutom Laroche även nämna William Fèvre och Jean-Marc Brocard.

Min kollega här på DinVinguide Anders Levander, som för övrigt också var med i Chablis, har i artikelserien Chablisskolan skrivit om såväl stora som små och kända som okända vingårdar i Chablis. Artiklarna hittar du här!

En del av hemligheten bakom Chablis återfinns i jordmånen som består av en kalk- och lerblandade kimmeridgejord som innehåller fossiler av mussel- och ostronskal. En annan är klimatet som är svalare och där vårfrosten vissa år innebär problem för vingårdarna. Landskapet är magnifikt. Vingårdarna pryder det kulliga landskapet och ramas in av lummiga skogar och insprängt i detta är pittoreska små byar där man kan avnjuta såväl vin som lokal mat.

Vinmakare är Grégory Viennois och tillsammans med honom provade vi oss igenom årgång 2012. En årgång som är frisk och elegant och även om eken finns där är den fint integrerad och det känns som att den tagit ett steg tillbaka de senaste åren. Anders Levander kommer skriva en mer ingående artikel om vinerna och årgången framöver.

Lite bakgrund rörande Domaine Laroche är en av de större producenterna i Chablis. Man äger omkring 100 hektar vingårdar, vinerna som kommer från dessa har namnet Domiane Laroche på etiketten. Utöver detta köper man in en del druvor på vilka man gör sitt Petit Chablis och på dessa etiketter står det endast Laroche.
Utöver detta gör man också viner i Languedoc där man har ungefär 40 hektar vingårdar under namnet Mas la Chevalière samt i Chile, cirka 35 hektar och omkring 25 i Sydafrika. Nya världen vinerna har jag dock inte provat så de låter jag vara därhän men jag fick prova ett från Languedoc som är riktigt trevligt – passa på och prova om du får möjlighet det finns på restaurangsortimentet så det kan finnas lite här och var.

Som brukligt är äger man inte hela vingårdar utan delar av dem, det är därför man kan finna dessa namn hos flera olika producenter. Domaine Laroche har delar av Grand cru lägena Les Bougerots, Les Clos och Les Blanchots samt premier cru lägena Les Beauroys, Les Fourchaumes, Les Fourneaux, Les Vaillons, Les Vaudevey och Les Montmains. Ett vin som jag inte provat innan blev dock lite av en favorit Réserve de l’Obédience, en specialcuvée från Les Blanchots som vi också fick prova en äldre årgång av, 1996.

Det är intressant att få möjlighet att prova igenom flera vingårdslägen av liknande kvalitet och känna hur skillnaden mellan dem, vissa producerar kraftigare viner, vissa viner med mer mineralitet, andra slanka och eleganta viner – nu är skillnaden kanske inte milsvid men tillräckligt för att skapa olika karaktärer hos vingårdslägena.
Själv ska jag se till att fylla källaren med lite 2012 – här fans massor som var riktigt bra! De från 2013 jag provade kändes ännu lite knutna men det ska bli spännande att se hur de utvecklas under året.
Skål!
Magnus Reuterdahl
















