- Hem /
- skribenter /
- Magnus Reuterdahl /
Nyfiken i en strut…
Nyfiken i en strut…

Nyfiken i en strut…
Jag läste en artikel häromdagen om något som i princip försvunnit, skivbutiker. När jag var tonåring var detta en dörren till något annat, till en värld utanför skolan, till något som erbjöd spänning men också gemenskap. Man köpte något nytt, man omfamnade det, längtade tills man kom hem och kunde försjunka helhjärtat in i musiken, att läsa och lyssna på texterna och sedan dela med sig med kompisar. Jag kommer ihåg första gången jag hörde NWOBHM (New wave of British heavy metal), black metal, trash-metal, sleaze rock med mera och kände mig som en del i något nytt, som en del av något som skådade framåt, om och om igen.
Vin är ungefär samma sak. Det finns en spänning när man köper hem en flaska, man har förhoppningar och förväntningar. Oftast delar man upplevelsen med någon. En stor skillnad är dock att många viner och typ av viner som inte går inte hitta i butiker, i Sverige. Jag kommer ihåg när jag började köpa musik på nätet, via Napster, via Amazon, via Ginza med flera. Genom nätet öppnades oanade möjligheter, man fick en mycket större möjlighet att nå ny musik och genom detta växte mitt intresse. När det kommer till vin, finns det massor jag vill ha men som jag inte får tag i om jag inte väljer att åka utomlands. Näthandel finns och är en möjlighet att hitta mer, men för många verkar det vara svårt ett långt steg att ta. Vad händer med ett intresse om det inte finns ved att lägga på brasan? Personligen tror jag att många ger upp, inte att dricka alkohol men att hitta något nytt och stannar vid det invanda; en box, ett amarone, ett kändisvin eller vad det nu månde vara.

Häromveckan besökte jag en fantastisk region uppdelad på två länder, Fruili i nordvästra Italien och Brda i nordöstra Slovenien. När man kommer hem önskar man att några av dessa viner ska finnas i Sverige.
På bolaget finns ett vitt vin från Slovenien i det ordinarie sortimentet, utöver detta finns ytterligare ett par vita, ett par röda och några mousserande i beställningssortimentet. Från Fruili, Italien, finns också ett vin i butik men lite fler i beställningssortimentet, omkring ett 40-tal. Det finns med andra ord två viner från dessa områden i butik i Sverige och detta är viner som inte finns i alla butiker utan bara i vissa. Hur ska någon finna dem? Hur ska en dryckeskultur som inte handlar om att hitta billigaste vin för lägsta summa kunna blomstra om man inte kan hitta vinerna? Beställningssortimentet i all ära, det finns mycket som är bra där, men är det tillgängligt? Tveksamt, samtidigt vill staten ytterligare försvåra att dessa viner syns genom en ny tolkning av lagstiftningen av Konsumentverket, konsekvensen är att där det blir svårare att visa viner i beställningssortimentet. Om det är bra för konsumenterna kan man ju diskutera!
Även bolagets beställningssortiment verkar vara ett långt steg för de mesta att ta. Man vill kunna ta på, titta på och känna den produkt man ämnar köpa och om ingen skriver om viner kommer beställningssortimentet än längre från kunderna… i mitt stilla sinne undrar jag om inte detta är vad Systembolaget vill! Att långsamt avveckla denna del och kunna satsa fullt ut på storsäljare och få bort allt som inte passar in i butiksmallen.
Det finns dock en lucka i denna vinskymning – ljuset i mörkret heter vinbarer. När bolaget sviker och staten inte vill att vi ska prova viner eller skriva om dem finns det en plats där du kan hitta guldkorn. Vinbarer som 19glas, Gaston, Hornstulls bodega, Eriks vinbar, the Burgundy med flera är är en lisa för oss som söker nya upplevelser. Det är på en av dessa barer jag hittar några av dessa spännande viner jag precis provat och vars vinerier jag precis besökt i Collio, Italien, såsom Paraschos, Princic och Radikon.

Det är på vinbaren 19glas jag sitter och ögnar igenom vinlistan och det går ju inte bara att fönstershoppa. Förutom att varit på resande fot i Italien har jag de senaste veckorna har jag druckit ett antal bra vita portugisiska viner såsom Quinta de Val-Bôas OLO från vinmakarna Jorge Quinta and Dirk Niepoort och Casa Ferreirinha Antonio Adelaide Ferreira Douro 2012 Vinho Branco, två strålande viner! Om du hittar dem köp dem. drick dem, älska dem!
Med dessa i minnet hittar jag ett spännande vin från vinmakaren Luis Pato; Vinha formal 2008 vinho regional Beiras. Det här är inte ungt och friskt men fortfarande riktigt bra. Det har en mogen ton, lätt oxiderat men fortfarande friskt. Här finns toner av pomerans, höstfrukter en pigg syra och en mjuk struktur. Smaker av höstäpplen, mogna gula plommon och champinjoner ger ett komplext och vackert vin.
Jag är dock också sugen på något rött och under epitetet ge mig något gott, nytt och spännande kommer en flaska Sweet beginning of a better end, les raisns du Gaec du Mazel från Jean-Marc Brignot och Anders Frederik Steen. Den förstnämnde emigrerad från Jura till Nipon med ny titel sakémakare. Vinet är porlande friskt med en lekande fruktighet, fin syra som nästan har lite fizz och en mineralistisk avslutning. Fräscht, vackert och vårigt!
Om du hittar till en vinbar där sommelieren lär sig ditt namn och din smak tar det inte slut där. Min eftermiddag fylls med ytterligare ett riktigt spännande rödvin. Detta doftar gammal sjöbuse – kan det vara något? Här finns tång, ostron och rårörda lingon och röda vinbär i fascinerande kombination. Låter kanske udda men smakar mums. Syra och hav möter skog i perfekt harmoni. Sjutton gastar på död mans kista, hej och hå och en flaska med Avis de Vin Fort från Catherine et Pierre Breton.
På din lokala vinbar hittar du det som oftast inte finner på ditt lokala bolag, om du inte råkar bo granne med någon av de tre vinkällarbutikerna (Stockholm, Göteborg och Malmö). Men även om du bor granne med dessa är det idag i vinbaren det mesta spännande finns, de har viner du i regel inte kommer hitta på bolaget om du inte gör en privatimport via importören. Många vinimportörer vänder sig idag i första hand till restauranger och barer och hoppar över bolaget, deras viner passar inte där. På din lokala vinbar kan du således finna spännande viner, viner du inte visste fanns eller som du inte kan hitta i butik. Så mitt tips är stöd din lokala vinhandlare, läs vinbar, och finn nya smakäventyr, beställ vin ur beställningssortimentet och handla från nätvinhandlarna. Visa att du vill ha bra och spännande viner.
Skål
Magnus Reuterdahl