- Hem /
- skribenter /
- Magnus Reuterdahl /
Kungligheter, en tysk, en fransman och en rumän
Kungligheter, en tysk, en fransman och en rumän

På väg från huvudstaden Bukarest mot nordost passerar man genom flacka jordbrukslandskap som bryts av skogsklädda partier. En mängd små samhällen och byar passeras utmed vägarna. En del hus är övergivna, andra nedgångna, men många är relativt nybyggda eller håller på att rustas upp.
Det är i högsta grad en levande landsbygd. Inklämda mellan bebyggelsen och på större fält växer solrosor och majs, fruktträd och tomater. I de små byarna finns butiker, bilverkstäder, caféer och restauranger.
Som svensk är man inte van vid att möta häst och vagn men det är något vi gör flera gånger. Utmed vägarna sitter försäljare och det finns många hundar som ingen bryr sig om. Det finns mycket man kan reagera på men också mycket som verkar fungera bra.
Området vi besökte heter Drâgâsani, vilket är namnet på en stad och kommun. Staden ligger utmed floden Olt och på dess sidor finns höjdryggar på vilka man odlar vin.

På den östra sidan av floden besökte jag tre vinerier. Tre vingårdar som visar på hög potentialen när det kommer till kvalitetsvin från Rumänien. Jag har provat en del tidigare som jag tyckt varit bra, nu fick jag prova en del som är riktigt bra. Även om vinerna skiljer sig åt finns det några drag som är gemensamma: fräschör, elegans och bra syra.

Prince Stirbey
Den första vinproducenten vi besökte var Prince Stirbey. Vineriet ligger myckert vackert beläget med utsikt ned mot floden och omgiven av vingårdar.

Prince Stirbey har gamla anor och likaså har dess ägare. Ägarinnan, baronessan Ileana Kripp-Costinescu tillhör den gamla kungafamiljen. Hon är brorsdotter till prinsessan Marina Stirbey som var den senaste ägaren till vingården innan den konfiskerades av staten 1949. I början av 2000-talet fick familjen tillbaka gården och 2003 kunde man åter börja leverera vin.

Familjen har renoverat upp det gamla vineriet och idag är det en modern anläggning som har 28 hektar med vingårdar och gör omkring 100000 flaskor vin om året. Majoriteten av vinstockarna är 30-40 år gamla och de flesta druvorna är inhemska. De arbetar med en kombination av traditionella metoder och modern teknik och har samma vinmakare som driver nästa vineri.
Bauer.
Oliver Bauer som är vinmakare hos Prince Stirbey har också ett eget litet vineri. Han odlar inga egna druvor men köper av sin arbetsgivare samt av en del andra lokala odlare. Oliver har rötterna i Tyskland och det är något man kan ana i vinerna. Här finns en precision, en drivenhet som minner om riktigt bra tysk riesling eller pinot noir.

Detta vineri är hans experimentverkstad, här jobbar han med att hitta en annan dimension i vinerna. Det är ett ungt företag och de första vinerna gjordes 2012. Han producerar flera olika viner i ganska små serier. Totalt blir det 25-30 000 flaskor om året. Oliver Bauer nämner flera gånger att han vill vara en vinbonde som gör bra vin som är tillgängliga för de flesta. Vin ska vara en njutning, en del av en livstil och passion. Detta är något som återspeglas i vinerna, de har vad man kalla personlighet.
Avincis
Vinerna här görs i en lite mer internationell stil, men de inhemska druvorna tillåts att få spela huvudrollen. Här görs även några viner på internationella druvor med en trevlig pinot noir och cabernet sauvignon och man gör flera cuvéer. Det finns något av ungdomligt lekfullt i dessa viner som tilltalar mig.
En stor fördel om du kommer hit som turist är att du också kan bo här. Utsikten är spektakulär liksom anläggningen. En naturlig startpunkt om du tänker ta dig til regionen.

Detta är tre vinerier som ligger nära varandra och det finns flera andra där jag provat enstaka viner som också visar på stor potential. De lokala druvorna ger en extra dimension och det är viner jag gärna skulle se i Sverige.
Nedan kommer tips på nägra av de viner jag tyckte var allra bäst. Flera av dem finns till exempel tillgängliga i Tyskland och Storbritannien.
Rumänien är ett vackert land att resa i men man bör planera sin resa i förväg. Jag rekommenderar varmt ett besök i denna del av landet. Boka in er hos Avincis och åk sedan runt bland vingårdarna. De är ett 10-tal som samarbetar så du kan få tips och hjälp på platsen. Missa inte heller maten, massor med härliga korvar, rökta, lufttorkade och grillade, ostar och pajer.
Vintips från Drâgâsani, Rumänien
Prince Stirbey
Fetesca regala sec 2015 är ett vitt vin med lite tanniner, kropp och inslag av exotisk frukt. Det är fräscht och har en fin syra. Trevligt vin till grillad fisk men också lättare kötträtter.
Novak 2013 (rött vin) har lite pinot-känsla, vinet är dock fruktigare och mer rustikt. Det har tydliga inslag av röda skogsbär och torkade örter och är en riktig charmör.