- Hem /
- skribenter /
- Magnus Reuterdahl /
Kroatiska grillviner
Kroatiska grillviner

Våren är här, blomstertiden är på gång och som vi sjunger i sången: Med blid och livlig värma till allt som varit dött, sig solens strålar närma och allt blir återfött.

Varför inte börja åren med något som är återfött, vinerna från Balkan och ex Jugoslavien. Det kommer mycket spännande vin från Balkan. De olika länderna har dock kommit lite olika långt i sin utveckling. När det kommer till vin är Kroatien och Sloveninen i framkant just nu.
Under tiden bakom järnridån förändrades stora delar av vinindustrin på Balkan då den blev en del av planekonomiskt tänkande. Helt plötsligt var det inte längre vinbönderna eller deras erfarenhet som bestämde vad som skulle odlas eller hur. Nya druvor som gav större skördar och mer industriella odlingssätt förordades. Vinerierna centraliserades och blev fabriker och vinerna blev en produkt bland andra produkter.

Vinområdena dränerades på såväl mångfald i druvor som kunskap men små fickor med inhemska druvor överlevde dock i trädgårdar och övergivna vingårdar. Hitintills har man identifierat omkring 130 stycken inhemska druvor bara i Kroatien. En del av dessa druvor är kanske inte så intressanta men plockar man russinen ur kakan, så att säga, är det ur denna skatt vi hittar mycket av det mest intressanta som Balkan har att erbjuda.
När jag provar och köper kroatiska viner eller vin från andra länder i Centraleuropa och Balkan brukar jag undvika de absolut dyraste vinerna. Anledning till detta är att de ofta är mer internationella i stilen och flörtar mer med gårdagen än idag. De har ofta för mycket ek, är för koncentrerade och fixade. Detta gör att de ofta blir lite trista och förutsägbara, de skulle kunna vara vilket super-vin som helst, från var som helst i världen.
Det som jag älskar och söker efter från länder som Kroatien är det mångfacetterade, det oväntade, det lite lantliga och det egna. Viner som kan beskrivas som rustikt eleganta, som har lite kantighet, doftar av upptäckaranda och har något som gör dem unika. Utöver detta ska de givetvis vara goda, det är givetvis prio ett.
Vinlandet Kroatien
Jag har plockat ut några favoriter från olika delar av Kroatien. Viner som har det där egna, som smakar Kroatien och som visar på såväl olika stilar som filosofier bakom vinerna.

Istrien eller Istra är en region i den nordvästra delen av Kroatien. Här är det framförallt två druvor som jag tycker står ut, istarska malvazija och teran. Vinet nedan innehåller teran, dock är det för lite av druvan för att identifiera dess smak men den tillför ändå något till de internationella druvor som utgör merparten. Den ger en extra spänning till vinet. Trapan är en ung och relativt ny vinmakare som är riktigt spännande att följa in i framtiden. Flera viner har den spännande druvan teran i blandningen. Teran är en druva som skapat konflikt mellan Slovenien och Kroatien, då Slovenien fått namnet skyddad i EU. Det rör sig dock om två olika druvor. Vi får se vad den kroatiska druvan kommer att heta i framtiden .

Trapan Nigra Virgo revolution 2014, 190:-, Nr 70706, Systembolaget beställningssortimentet
Detta är ett vin gjort på en blend av 45% cabernet sauvignon, 35% merlot, 10% syrah och 10% teran. Kanske är det druvorna som gör att jag uppfattar detta som lite mer internationellt i stilen, det är dock riktigt gott och Trapan har lyckas behålla ett eget uttryck i vinet. Det har en härlig fruktighet, fin syra och fräschör och avslutas med en hel kvast av örter. Det är inbjudande, flörtigt och riktigt gott och med tillräcklig stramhet för att tillse att det inte blir för fruktigt. Det här passar utmärkt till grillen i vår eller sommar eller varför inte till en schweinshaxe.

Zlatan Otok Dalmatien och Hvar
Zlatan Plenkovic är mannen bakom Zlatan Otok. Han är en vinpionjärerna när det kommer till kvalitetsviner i Kroatien. Han har vingårdar såväl på ön Hvar som på fastlandet och odlar främst inhemska druvor såsom plavac mali och crljenak (som bägge är besläktade med zinfandel) och den gröna druvan pošip. Såväl vinerna från fastlandet som Hvar är bra, men jag föredrar dock oftast vinerna från Hvar som har lite mer nerv och fokus.

Zlatan Plavac Vrhunsko barrique 2010, Hvar, Dalmatien, 309:-, Nr 74703, Systembolaget beställningssortimentet.
Det här vinet smakar verkligen Kroatien för mig. Druvan plavac mali har en ton som verkligen påminner om zinfandel, smaken är fruktig men lite stramare och örtigare än sin amerikanska släkting. Just det här vinet är som namnet antyder lagrat i ekfat. Jag är oftast ingen stor fan av eksmak, men här är hanteringen riktigt bra. Eken kompletterar men tar inte över. Vinet är smakrikt med fin ton av mörka plommon, söta körsbär, svarta vinbär och björnbär kantat av lite blommiga örter. Tanninerna har fint bett och det finns en fin fräschör i vinet som bygger på både syra och stentoner. Avslutningen går i en kryddig ton med lite peppar och tjärpastiller. Det här vinet skriker efter bit blodigt kött och en fet sås.

Skradin – i höjd med Toscana
Bibich Winery drivs av den karismatiske vinmakaren Alen Bibic. Han är en innovativ vinmakare som gör viner på såväl inhemska som internationella druvor. På senare år har han dock fokuserat mer och mer på de inhemska druvorna.Hans vingårdar ligger på samma breddgrader som Toscana men vinerna flörtar mer med Rhône och Bordeaux i stilen. Han lyckas dock med konststycket att inte tappa bort det Kroatiska i sina flörtar. Riktigt bra viner i en driven stil.

R6 Riserva 2013, Skradin, Dalmatien, 151:-, Nr 75578, Systembolaget beställningssortimentet
Vinet är en blend på tre inhemska druvor, 1/3 var av druvorna babic, plavina och lasin.
I R6 finns en härlig fräschör och fin syra vilket kombineras med en intensiv ren frukt. Det finns en härlig kombination av röda och mörka bär, smak av krossad sten och örter som är snyggt kantade av välbalanserade ekfatssmaker. Eftersmaken är lång och lite pepprig. Testa detta till grillad lax, kyckling eller ljust kött, mycket bra.
Slavonien – mycket mer än bara ekfat
Gillar du Barolo eller Barbaresco har du sannolikt stött på slavonsk ek, den kommer från det kroatiska inlandet. Eken används ofta i stora fat, så kallade botti. Slavonsk ek är hårdare och tätare än mycket annan ek och ger smak som minner av franska fat men med inslag av mer exotiska kryddor som kanel.
Klimatet är relativt svalt och vingårdarna ligger förhållandevis högt, ca 250-350 meter över havet. Detta ger fräscha och friska viner och man gör mer vita viner än röda. Den mest odlade druvan grasevina (welshriesling).

Galic Bijelo 9 2014, Slavonien, 254:-, Nr 75995, Systembolaget beställningssortimentet
Vinet är gjort på 50% grasevina, 25% chardonnay och 25% sauvignon blanc.
Det här är ett riktigt trevligt fräscht vin med fina aromatiska toner. Vinet har en rustik elegans, det är blommigt och har inslag av solmogen frukt. I mitten är vinet lite bredare med en liten ton av jäst och ekfat. Genom allt går dock en fin linjär syra som ger vinet fräschör och längd. Ett riktigt snyggt matvin. Prova med grillad eller smörstekt fisk.

Kroatiska viner har kommit långt men det finns också mycket kvar att jobba på. Det finns kvar en hel del problem hos vissa vinerier, de behöver modernisera sina lokaler och maskiner samt förbättra hygienen. Det är inte ovanligt att vissa har lite skitiga toner, volatila syror och inslag av brett. Ett annat problem är många viner är i dyraste laget. En del av detta är många viner endast kommer till Sverige i små kvantiteter och inte tar sig in på bolagets hyllor. Detta gör att priserna tenderar att dra iväg. En annan faktor är att det saknas bra billigare viner på den svenska marknaden som kan få fler att våga prova viner från exempelvis Kroatien. Samt till och med gjort på en druva man inte känner till. Det har dock börjat komma in en del viner som ligger lite bättre till prismässigt.
Njut av något lite annorlunda men riktigt gott, våga prova minst ett kroatiskt vin i vår eller sommar!
Magnus Reuterdahl