- Hem /
- skribenter /
- Magnus Reuterdahl /
Kroatienskolan Dalmatien
Kroatienskolan Dalmatien
Jag brukat skriva att Kroatien tillhör Balkan, det är dock inte en så enkel fråga, många brukar därför stanna vid att delar av Kroatien tillhör Balkan. Tittar vi enkom på vinerna så finns det dock många tydliga släktskap med grannländerna.
Kroatien kan delas upp i två huvudsakliga delar, en långsmal kustregion mot Adriatiska havet (Primorska Hrvatska) och ett inlandsområde med både berg och bördigt slättland (Kontinentalna Hrvatska). I denna del av Kroatienskolan håller vi oss till kusten och Dalmatien. I Kroatien finns det omkring 1600 vinproducenter och 20 000 hektar med vingårdar.
Dalmatien ligger på den långsmala remsan utmed Adriatiska havet. Jag besökte nyligen de mellersta och norra delarna av regionen, Zadar, Sibenik och Split. Tre fantastiska kuststäder som alla är värda minst ett besök.
Här kan du sitta i miljöer som inte bara liknar de i TV-serien Game of Thornes, serien spelades faktiskt till stora delar in här. De äldsta delar i städerna går tillbaka till romartid. Det finns också fantastiska nationalparker att upptäcka samt en underbart vacker skärgård. Mitt tips är att du planerar in en resa till Kroatien för att njuta av vinerna och maten och samtidigt uppleva fantastiska landskap och bebyggda miljöer.
Nu ska vi dock inte prata sten, lera och byggnader utan om druvor och vin.
Dalmatien
Dalmatien brukar delas upp i fyra delar, norra Dalmatien, det Dalmatiska inlandet och det södra och centrala Dalmatien. Dalmatien är en av de fyra vinregionerna i Kroatien.
Kustregionerna och öarna har ett utpräglat medelhavsklimat och här produceras en majoritet av kvalitetsvinerna i Kroatien. Huvuddelen är rött vin, men på senare år har produktionen av vita viner ökat. Det gäller också för rosé och mousserande viner. I regionen produceras även en del spännande söta viner, särskilt i de södra delarna.
År 2023 producerades omkring 101 000 hl vin och 41% av alla registrerade vinproducenter finns i denna regioner.
Några blå druvor som du kommer stöta på är plavac mali, babic och crljenak kaštelanski eller tribidrag . Bland de gröna finns graševina, malvazija istarkska, žlahtina, debet, pošip, grk, bogdanuša, maraština och vugava med flera. Det finns omkring 125 inhemska druvor i Kroatien så det finns fler att upptäcka och det odlas också en hel del internationella druvor. Totalt finns det omkring 200 druvor som odlas varav 98 är godkända för kvalitetsviner.
Vinerna delas upp i klasserna:
- Stolno (bordsvin)
- Kvalitetno (kvalitetsvin)
- Vrhunsko (högsta kvalitet).
Vinområden i Dalmatien
Dalmatien delas ofta upp i fyra områden, norra Dalmatien, det dalmatiska inlandet, centrala Dalmatien och södra Dalmatien.
Norra Dalmatien inklusive inlandet
I den norra delen av Dalmatien hittar vi städerna Zadar och Šibenik. De vanligaste blå druvorna är plavina och babic. För vita viner är det debit och maraština. Än så länge har vinerna från områdena kring Šibenik fått lite mer uppmärksamhet, de från Zadar är dock på frammarsch.
Områden i denna del av Dalmatien att hålla koll på är Primošten, Pirovac-Skardin, Promina, Šibenik, Drniš, Zadar-Biograd samt Benkovac-Stankovic.
Det dalmatiska inlandet
Det dalmatiska inlandet har ett lite mer kontinentalt klimat, större delen av året är det dock mer av ett medelhavsklimat. Här odlas druvorna trnjak, vranac, plavina, kudjundzusa, zlatarica, zilvaka och medna. Det odlas också flera internationella druvor.
Många av de bästa vinerna kommer från Imotski, Vrgorac och Sinj-Vrlika.
Central Dalmatien
Detta inkluderar områdena kring Split och på öarna i skärgården. Här produceras röda viner på druvorna plavac mali och tribidrag samt vita viner på pošip, rukatac (maraština) och vugava.
Några områden och öar att hålla lite extra koll på är Brač, Vis, Hvar, Kaštela-Trogir, Omiš-Makarska och Šolta.
Södra Dalmatien
Ett område i den sydligaste delen av Dalmatinern kring Dubrovnik och på öarna i skärgården. Här odlas framför allt plavac mali, tribidrag och plavina för röda viner och pošip, rukatac (maraština), dubrovačka malvasija och grk för vita viner.
Områden i denna del at hålla ett öga på är Pelješac, Korčula, Konavle, Komarna, Neretva och Lastovo.
Druvor
Det odlas som nämnts många olika druvor i Dalmatien. Här kommer vi gå in på några av de viktigare.
De två viktigaste gröna druvorna sett till produktionsmängd är graševina, det lokala namnet för welschriesling, och malvazija istarkska som kommer från malvasia familjen, det är dock bara en av flera olika malvisadruvor i Kroatien.
Personligen tycker jag dock att de mest intressanta druvorna är för tillfället är pošip och debit. Två druvor som ger viner med en härlig energi och mycket fräschör. Sedan ska du inte missa den mycket charmiga med ovanliga gruvan grk. En druva att hålla koll på lite extra maraština, som är ett lokalt namn på druvan malvasia bianca lunga.
När det kommer till blå druvor så är crljenak kaštelanski eller tribidrag sannolikt den mest kända, dock under namnet zinfandel och primitivo. Gillar du primitivo från Italien så kommer du gilla dessa viner också. En positiv trend är att många försöker göra dem i fräschare stilar, det gäller även druvan plavic mali. Även detta är en druva som kan ge rejält bäriga, lätt syltiga viner med mycket alkohol, men med rätt hand går det dock göra bra viner på den. En druva som jag gillar är babic som ger lite rustika viner som ofta också har fin fräschör och en del elegans och en annan druva som är värd att ha lite koll på är plavina. Den senare ger viner med lite mer fräschör.
Prošek eller Vino Dalmato
Prošek är ett dessertvin från Dalmatien, traditionellt kommer det oftast från den södra delen av regione. För många är det nog mer känt på grund av striden om namnet, år 2013 förbjöds det i EU då det låg för nära namnet prosecco. Utanför Kroatien säljs det därför som Vino Dalmatio – om sista ordet är sagt är dock inte helt säkert, Kroatien har försökt få EU att ändra sitt beslut och att ge vinet en särskild PDO-status. Vinet är en typ av passito.
Med detta slår vi igen skolböckerna. Passa på att njuta av kroatiska viner under vården och sommaren och om du inte redan planerat in en semesterresa så rekommenderas Kroatien med varm hand.
Magnus Reuterdahl
Kroatienskolan Dalmatien
BestChampagne.se, DinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!
Text: Magnus Reuterdahl