Julrecept och sista minuten bolagstips

Det lackar mot jul. Vi längtar alla efter dignande julbord, glögg och julgodis och tomte med en säck full med julklappar. Det kräver dock en del jobb, därför har jag samlat ihop lite bra julrecept och tipsar om sista minuten vintips på bolagshyllan. Häng med!
Julrecept och sista minuten bolagstips

Jag gillar julstöket och framför allt det som hänger samman med att stå i köket och laga mat. En del saker har jag lagat så ofta att recepten sitter i ryggraden, för andra kastar jag ofta ett getöga i vår receptdatabas. Där finns massor av såväl enkla som mer komplicerade recept. Idag har jag samlat ihop några som kommer finnas på mitt julbord.

Matlagningen, paketinslagning och pyntandet tar dock sin tid. För att spara tid till detta har jag letat upp några riktigt bra viner som finns på bolagshyllan, så de inköpen kan gå fort. Detta är sista minuten tips som gör julmaten än godare!

Gravad (eller rimmad) lax

En rätt som måste alltid finns på mitt julbord är gravad lax, eller i ärlighetens namn ska jag säga att den gravade lax som jag gör snarast är betrakta som rimmad. För sakens skull kryddar jag rimningen med ett sockerkorn eller två, så jag kan hävda att den är gravad. Detta är en lax för dig som verkligen gillar smaken av lax och jag rekommenderar att du köper en riktigt fin bit lax till denna rätt. Jag brukar oftast göra den på en helsida.

receptGravad lax på nordfinskt sätt
Denna gravade lax på nordfinskt sätt blir lite mer fast i köttet och får en fräschare och saltare smak som ligger närmare sashimi.
Läs mer

Vintips till julbordets lax, skaldjur och anna julbordsfisk (minus sill)

Till lax och skaldjur finns det tre typer av vin som jag föredrar, champagne, muscadet sur lie från Loire och viner från Languedoc gjorda på druvan picpoul. En favorit på det senare alternativet kommer från Gérard Bertrand. Vill du ha champagne så rekommenderas denna artikel av Fredrik Schelin.

Julskinka och julkorv

Efter fisken och skaldjuren är det dags för nästa omgång. Här brukar jag gå på kallskuret, julkorv och julskinkan.
Jag brukar göra min julskinka i ugnen. Köp en rimmad skinka, 3−5 kg, av hög kvalitet. Värm ugnen till 125°. Låt nätet sitta kvar på skinkan, spola av den hastigt i kallt vatten och lägg den i en ugnssäker form med svålen upp. Stick in en köttermometer.

Placera skinkan i den nedersta delen i ugnen. Räkna med att det tar ca 1,5−2 timmar per kg/skinka. Jag vill ha min julskinka saftig, utifrån det tycker jag att 72° är perfekt, vill du ha den mer tillagad så låter du den gå till 75°.
När skinkan är klar, låt den svalna lite och dra bort svålen och jämna till fettkanten. Sila och spara skyn. Jag gillar inte dopp i grytan, men om du gillar det så använder du spadet till detta. Jag brukar använda det till att koka upp julkorven i, tillsammans med lite vatten och kryddor, till exempel lagerblad, vitpeppar, kryddpeppar, salt, en bit morot och en lök. Därefter sparar jag buljongen/spadet och använder i en juldagsrisotto tillsammans som smaksätts med lite rester från julbordet.

Avsluta med att griljera skinkan och låt den svalna av. Förvara den sedan i kylskåp.

Vintips till julbordets skinka och julkorv

Till dessa rätter passar det bra med ett lättare och friskare rött vin. Personligen är jag svag för viner på druvan pinot noir från regionen bourgogne. Det finns många riktigt bra sådana, ett kommer från Louis Jadot.

Revbensspjäll och köttbullar

Efter det kallskurna och julkorven är det dags för julens varma rätter såsom revbensspjäll och köttbullar, för mig brukar det bli den sista sittningen innan det är dag för ostar och efterrätt.

Jag brukar tillaga mina revbensspjäll i två omgångar och med en glaze. Först kokar jag dem i öl, sedan gör jag en glögg- eller rödvinsglaze. Denna penslar jag på revbensspjällen och ugnsgrillar dem. Receptet hittar du här nedan.

Julköttbullarna gör jag enligt nästa recept, men i mina brukar jag också vilja ha älgfärs – jag brukar byta ut hälften av färsen mot sådan

receptÖlkokta och ugnsstekta revbensspjäll
Revbensspjäll gjorda på tjocka spjäll från gris kokta i öl, med en glaze, som sedan får ugnstekas tills de blir färdiga.
Läs mer

Rödvin till julens varma

Till köttbullarna och revbensspjällen vill jag ha ett rött vin med lite mer frukt, kraft och tanniner. En region som levererar sådana viner i parti och minut är Douro i Portugal. En ny favorit kommer från Quinta do Pessegueiro och görs på druvorna touriga nacional och tourica franca. Vill du ha en nubbe till maten eller portvin till osten så hittar du tips om detta lite längre ned!

Med detta önskar jag God Jul!

Magnus Reuterdahl

Bild från DinVinGuide

Julrecept och sista minuten bolagstips

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Text: Magnus Reuterdahl