Grand Cercle des vins de Bordeaux

Grand Cercle des vins de Bordeaux

Grand Cercle des vins de Bordeaux

Bordeaux klingar fortfarande fint, kanske lite för fint för många, lite så där vinsnobb med näsan i vädret som pratar vänstra och högra banken, använder omöjliga ord och är det inte ganska dyrt? Hur ofta dricker du Bordeaux?

Jag har lite av ett hatkärleksförhållande till bordeauxviner. Problemet är att hitta bra prisvärd Bordeaux — i Sverige, i Frankrike finns det gott om dem. Allt för mycket av det som erbjuds känns ogint, ofta lite opersonlig och lite stökigt alternativt är de underbara men i väl hög prisklass. Vad jag vill ha är bra vardagsbordeaux!

För någon vecka sedan var jag på just en bordeaux provning med Grand Cercle des vins de Bordeaux i Stockholm. De är en grupp vinproducenter från just Bordeaux som arbetar tillsammans för att marknadsföra sina viner. Eller egentligen är de två organisationer: Le Cercle de Rive Droite och Le Cercle de Rive Gauche. Där den första representerar slott på den högra stranden, den andra slott på den vänstra stranden. Tillsammans har man knappt 200 medlemmar där de flesta utgörs av mindre slott och egendomar och man satsar särskilt på bra Bordeaux till ett bra pris. Vanligen är det viner som ligger mellan 125-250 kronor. En gång om året kommer de till Stockholm för att visa sina viner, för att visa upp Bordeaux och för att hitta nya kunder. Vissa finns på bolaget, vissa finns på restauranger andra hoppas hitta hugade importörer.

Bordeaux 

Bordeaux är ett av värdens mest kända vinområden och några av världens mest kända och dyraste viner kommer här ifrån. Klassiska druvor här är cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, malbec och petit verdot för röda viner och sauvignon blanc, sémillon och muscadelle för vita viner. Många av dessa druvor odlas också utanför Bordeaux, runt hela världen.

Vidare brukar man dela upp Bordeaux i den väster (vänstra stranden) och östra (högra stranden) sidan. Bland områdena finns till exempel Médoc och Haut Médoc på den västra sidan samt Pomerol och Saint-Émilion på den östra sidan.

Kända namn är Château Latour, Château Lafite Rothschild, Château Margaux, Château Haut-Brion, Cheval Blanc, Château Petrus, Château Mouton-Rothschild och Château d’Yquem. Detta är viner som är fantastiska men också omöjliga för de flesta att prova, då de ofta kostar som en bättre begagnad bil eller så.

Precis som i resten av världen finns det såväl modernister som traditionalister. De moderna har en mer intensiv, extraherad stil med lite högre alkohol och värme och det traditionella är elegantare, har lägre alkohol är lite mer lite motsträviga, lätt gröna, örtiga och komplexa. De moderna är kanske vanligen mer drickmogna som unga medan många klassiska ofta tjänar på att lagras en tid. Personligen föredrar jag de senare.

Tittar man senare årgångar anses 2009 och 2010 vara exceptionella, 2011 lite svagare. 2012 är mycket bra, en årgång som ger klassiska bordeaux viner med elegans och syra som trots sin ungdom är väldigt tillgänglig nu. 2012 är en årgång jag tycker om och som passar mig så jag kommer nog köpa upp mig på lite grann i år.

Värt att hålla ögonen på

Omkring 40 producenter var på plats, jag provade inte riktigt allt men mycket och hittade några viner som stack ut, från en i övrigt bra uppställning viner. Majoriteten av vinerna var från årgångarna 2009-2012. När det kommer till just Bordeaux och denna prisklass är bolaget ganska trist, även om det finns undantag. Därför rekommenderar jag att du letar hos våra näthandlare, de är ofta billigare än bolaget och har ofta viner i delvis andra eller fler årgångar. Två näthandlare som brukar vara bra på just Bordeaux är Winefinder och Roberson wine. Provnoter på följd är ganska tråkiga att läsa så istället får ni bilder på några viner som jag kommer hålla ögonen efter. Gemensamt för dessa är att de är intressanta, eleganta, välbalanserad bra viner för såväl vardag som fest.

Grand Cercle des vins de Bordeaux - DinVinguide | DinVinguide.se