- Hem /
- skribenter /
- Magnus Reuterdahl /
Dödssynder och himlafärder
Dödssynder och himlafärder
Det känns som att det var förra veckan som man var ledig mitt i veckan och njöt av solsken. Just det, så var det och nu är det dags igen. Imorgon är det Kristi himmelsfärds dag vilket betyder en röd dag mitt i veckan, igen. Jag är inte den som klagar utan i stället planerar jag för vilken mat som ska tillagas då.
Innan vi går in på jordiska njutningar och dödssynder som frosseri och lättja kan vi fundera på varför vi får tillfälle för sådana så här mitt i veckan. På Kristi himmelsfärds dag ska Jesus ha lämnat jorden, 40 dagar efter det att han hade uppstått från döden. Detta illustreras ofta med en Jesus som lättar upp mot himmelen, varav många kallar dagen för Kristi flygare, flygaredagen Kristi him med mera.
Kärt barn har dock många namn och dagen har också flera andra namn. Några av dessa är ”barärmdagen” efter som att kvinnor förr fick börja gå med bara armar från denna dag, ”första metardagen” då sommarfisket inleddes samt ”betessläppningen” eftersom den dagen då man släppte ut boskap på grönbete. Dessa namn användes nog dock inte överallt i Sverige då de är ganska klimatberoende.
Frosseri (gula) och lättja (acedia)
Jag tänker dock ägna mig åt något betydligt mer intressant, nämligen frosseri och lättja! Två dödssynder som passar mig bättre än späkelse och botgöring. Jag tänker mig att njuta av ledigheten genom att äta gott och dricka ännu bättre.
De sju dödssynderna kommer från katolicismen och fastslogs av påve Gregorius I (född ca 540, död år 604).
Till lättja brukar man koppla begrepp som lathet, likgiltighet eller passivitet. Nu har jag tänkt mig att laga mat så helt passiv kommer jag inte vara, det kan kanske ses som något led av botgöring, å andra sidan känner jag att det vore inte så dumt att gå på lokal och således kunna vara både lat och njuta av frosseri.
Med frosseri kopplas tanken på överkonsumtion och överflöd. Går vi på munken Thomas av Aquino (1225-1274) tolkning av frosseri så ligger jag illa till på domedagen. Han angav att syndfullt frossande var att äta för dyrbart, äta för mycket, äta för ivrigt, äta läcker mat och äta alltför snart. Möjligen undkommer jag det senare…
Mat och dryckstips för Kristi himmelsfärds dag och efterkommande helg
När det är flygarehelg skulle en rätt som Flygande jakob kunna vara passande, åtminstonde om man gillar teman. Det är en 70- och 80-tals klassiker som jag dock låter vila för denna gång. Många ser ned på denna rätt, men den är väl värd att plocka upp och kanske göra på ett litet nytt sätt, för trtots lite udda ingredienser så är den riktigt god. Mitt recpet på den hittar du här ovan. Jag har dock tänkt mig en helg mer i skaldjurens och fiskens tecken detta år.
Till de två rätterna nedan fungerar såväl bubbel, vita viner och rosé perfekt så här kommer några rykande färska vintips. Det första slår två flugor i en smäll, det är ett bubbel och det är rosa.
Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne Rosé, Bourgogne, Frankrike, 225:-, Nr 70576, Systembolaget
Ett riktigt bra bubbel med fina små bubblor och en härligt bärig ton. I smaken finns syrliga röda bär såsom hallon kantat av toner med blodapelsin och underliggande stenfrukter. Avslutet är långt och friskt och avslutas med en lätt blommighet. Mycket charm och riktigt gott med skaldjur.
Chablis Sainte Claire J M Brocard 2022, Bourgogne, Frankrike, 189:-, Nr 5565, Systembolaget
Chablis är skaldjursviner. Syran, fräschören, den fina kritigheten gifter sig perfekt med havets frukter. I smaken finns gröna äpplen, päron och citrusfrukter som kantas av en fin örtighet. Vinet har en fin struktur men en hint av ekfat och lite kropp som ger vinet volym Avslutet är långt och har stänk av salinitet som minner om havet.
Ett annan druva som är en utmärkt vän med skadjur är picpoul eller piquepoul , läs mer om den i vår druvguide. Detta är en druva som odlas mer i södra Frankrike, t ex i Languedoc-Rousslion.
Gérard Bertrand Picpoul de Pinet 2022, Languedoc-Rousslion, Frankrike, 119:-, Nr 79175, Systembolaget
Friskt och smakrikt med en hög rak syra som drar ut i salta havstoner i avslutningen. I smaken hittar jag citrustoner, gröna äpplen, päron samt en touch av mer exotiska frukter som kantas av aromatiska medelhavsörter. Avslutet är långt och bär med sig inslag av kalksten, nyrivet citronskal och ett stänk av apelsinolja. Riktigt härligt!
Med det så är det dags för mig att ge mig av till fiskmånglaren och införskaffa skaldjur till helgens begivenheter.
Skål!
Magnus Reuterdahl
Dödssynder och himlafärder
BestChampagne.se, DinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!
Text: Magnus Reuterdahl