- Hem /
- skribenter /
- Magnus Reuterdahl /
Bokrecension: Naturligt vin av Emil Broomé & Emil Arvidsson
Bokrecension: Naturligt vin av Emil Broomé & Emil Arvidsson

Bokrecension: Naturligt vin av Emil Broomé & Emil Arvidsson
Emil Broomé & Emil Arvidsson är två av personerna bakom vinimportören Vin & Natur, en importör som särskilt inriktat sig på det som kallas naturviner, viner med få eller inga tillsatser. Arbetet började 2009 och man kom igång med verksamheten under 2010 – du kan hitta många av deras viner på några av Sveriges bästa restauranger.
Renhet, drickbarhet, utan tillsatser, inget bling bling är några av grundstenarna i Vin & Naturs filosofi. Utgångspunkten togs i Paris vinbarer och naturviner så som Domaine des Griotte Anne. I förordet skriver Emil Arvidsson att till skillnad från i Frankrike där dessa viner spridit sig underifrån har det blivit lite tvärtom i Skandinavien där det är i de exklusiva restaurangerna dessa viner funnit sin plats och hos vinnördarna.
Att vinerna fungerar på danska och svenska exklusiva krogar tycker jag egentligen inte är lustigt, det finns många skärningspunkter mellan det skandinaviska köket och naturvinerna så som intresse för genuina råvaror, bra förutsättningar för djur och odlingar, lokal produktion med mera. Jag skulle också säga att även om jag tycker att alla borde älska dessa viner så är sannolikheten för detta låg hos en BiB-älskande publik som blivit upplärda att vin ska vara som käftsmäll, fyllda med övermogen frukt, socker och hög alkohol. Men låt oss hoppas – det ser ju ut som att många är på väg att överge dansk fläskfilé kankse de efterhand också vill överge tillsatser som mega-purple.
Vad som är naturligt eller inte tänker jag överlåta till andra, för mig måste vinet först vara bra och därefter får det gärna vara intressant. Många naturviner är definitivt bra och det finns också en intressant historia. Författarna har dock rätt, det är svårt att diskutera naturligt vin, vissa hatar det per definition andra älskar det för hur det är gjort snarare än hur det smakar. Många älskar dem för att de är bra. För mig som för många andra som älskar vin är druvan i centrum: att kunna känna smaken av de olika druvsorterna, att kunna förstå varifrån det kommer och i vilken miljö det gjorts. Många naturviner har mer av dessa egenskaper än mer industriellt framställda viner. Nu ska det dock framhållas att det finns mycket mellan det industriella och det naturliga, mycket som är bra, mycket bra. En definition som är målande och kanske så nära en definition vi får är: att naturvinsodlaren använder så lite teknik som möjligt.
Att naturvin inte är något nytt fenomen framkommer dock tydligt i kapitlet om Anne & Francoise Hacquet snarare handlar det kanske om att vi ser det på ett nytt sätt med nya ögon. Å andra sidan har många av dagens tillsatser inte funnits eller känts till så länge och andra har funnits och använts just länge. Ytterligare andra tillsatser användes i antikens viner så tillsatser är inte heller något nytt under solen! Här kan jag tycka att det kan vara intressant att diskutera tillsatser och tillsatser.
Boken handlar dock inte särskilt mycket mycket om definitioner eller hur man gör vin utan mer om vinmakarna, om Paris och Frankrike. På ett sätt kan man kanske se boken som något av en biografi över Vin & Natur so far. Ett avstamp för att förstå drivkraften bakom dessa viner, ett avstamp att förstå varför de importeras och varför man älskar dem eller inte…
Detta skulle lätt ha kunna bli en exklusiv produktkatalog, vilket jag var lite rädd för, det är det inte! Det är en bok om naturligt vin, om människorna bakom vinerna, om människor som dricker dem, skriver om dem och säljer dem. Det är också en bok med vackra bilder och historier – läs och låt dig bli inspirerad. Läs och lär dig mer om ”subkulturen” som blev en del av vinvärlden. Det är en bok för den som mig som har suttit på barer som 19 glas och njutit av t ex Julie Balagnys eller Jean-Marc Brignots viner eller för dig som inte gillar dessa viner – den lär dig kanske inte att gilla vinerna men kanske förstå varför vissa gör det och varför de älskas av många.
Magnus Reuterdahl