- Hem /
- skribenter /
- Magnus Reuterdahl /
Allt är inte pinot noir och chardonnay som glimrar i Bourgogne!
Allt är inte pinot noir och chardonnay som glimrar i Bourgogne!

Allt är inte pinot noir och chardonnay som glimrar i Bourgogne!
Det finns vissa som hävdar att de inte gillar chardonnay, detta är människor som inte druckit bourgogne eller champagne (punkt) (utropstecken)
Några av världens bästa viner är gjorda på just chardonnay eller cuvéer gjorda med bland annat chardonnay. Med det sagt tänkte jag lämna chardonnay och prata om två andra vita (egentligen gröna) druvor man odlar i Bourgogne.
Låt oss börja med Aligoté ( Aligotay, Alligotay, Alligoté, Blanc de Troyes, Carcairone blanc, Carcarone, Carchierone, Chaudenet, Chaudenet Gras, Giboudot blanc, Griset blanc, Karkarone Blank, Melon de Jura, Muhranuli, Mukhranudi, Pistone, Plant de Trois, Plant de Trois Raisins, Plant gris, Purion blanc, Selon Molon, Selon Odart, Troyen blanc, Vert blanc med flera – kärt barn har många namn).
Läser man vinböcker står det ofta att man mest använder druvan i billigare och enklare viner samt i Kir drinkar. Detta är sant men man gör också en hel både bra och spännande, bland annat används Aligoté i vita viner klassificeras som Bourgogne Aligoté AOC. I dessa är det tillåtet att blanda i upp till 15% chardonnay, och i Crémant de Bourgogne, mousserande vin från Bourgogne. Druvan är sannolikt resultatet av en korsning av pinot noir och gouais blanc.
På bolaget hittar jag två viner med druvan, ett vitt vin, Bourgogne Aligoté (nr 5500) Joseph Drouhin, och ett mousserande vin, Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut (nr 7688), det kan dock förekomma i fler cremanter från Bourgogne men kom inte fram via sökning.
En rekommendation är dock Domaine Goisot Aligoté 2011, inköpt från nätvinhandlaren Caviste.se och tyvärr slutsåld, men jag hoppas att den återkommer. Vinet kommer från norra Bourgogne, inte långt från Chablis, från Saint-Bris-le-Vineux.
Friskt, mineralistiskt med en lätt vitblommig fruktighet och en snygg pepprig eftersmak med en liten beska och en fantastisk syra.
Ett vin och en producent att hålla ögonen öppna efter!
Från samma by och samma producent kommer ytterligare en lite udda fågel, ett sauvigon blanc från byn Saint-Bris, Bourgogne. Saint-Bris är en egen AOC, sedan 2003, och ligger runt byn Saint-Bris-le-Vineux, Yonne, några kilometer sydväst om Chablis. Det är en liten appellation som omfattar ungefär 100 hektar, dvs ungefär lika mycket eller lite som är odlat med vingårdar i Sverige. Det som skiljer denna AOC från övriga i Bourgogne är att man i första hand odlar sauvignon blanc och sauvignon gris samt aligoté.
Även detta rekommenderas varmt men är tyvärr slutsålt. Goisot Saint-Bris Exogyra Virgula 2011 Sauvignon Blanc. Det finns dock fyra viner på Systembolaget från Saint Bris – jag har inte testat någon av dem, men jag är sugen att prova:
Saint Bris Sauvignon 2010 (70241) och Saint-Bris Vieilles Vignes 2008 (nr 70274), bägge från från Clotilde Davenne samt Saint-Bris Sauvignon 2011 (nr 70905) från Simonnet-Febvre och Blason de Bourgogne 2012 Saint-Bris Sauvignon Blanc (nr 5567).
Goisot Saint-Bris Exogyra Virgula 2011 Sauvignon Blanc.
Ung, frisk, kryddig och aromatisk med inslag av citron, grapefrukt, en hint av äpplen, lite fläder, tydliga svarta vinbärsblad samt stenig mineralitet, kombinerat med en fantastisk syra och en fin beska i avslutet. Bra bett, frisk, lång och riktigt bra.
Även i kända områden finns mycket kul att hitta om man skrapar lite på ytan – och vin ska vara som ett kinderägg;
Något spännande, något smaklökarna kan leka med, och smaka vuxengodis… (Kinderägg reklam youtube)
Magnus Reuterdahl