Saftig chokladkaka med apelsinkola

Saftig chokladkaka med apelsinkola utan ägg eller mjölk. En vegansk dessert som är snabb och enkel att tillaga.
Saftig chokladkaka med apelsinkola
Bild från DinVinGuide

Saftig chokladkaka med apelsinkola

Ingredienser

Chokladkaka
2 ½ dl vetemjöl
1 ½ dl strösocker
1 msk vaniljpulver
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
1 ¼ dl rapsolja
1 dl växtbaserad yoghurt, naturell
½ dl växtbaserad mjölk
1 krm salt

Apelsinkola
1 dl växtbaserad vispgrädde
1 dl ljus sirap
1 dl strösocker
1 ekologisk apelsin, zest
1 krm salt

Gör så här:

  1. Chokladkaka: Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Blanda alla torra ingredienser.
  3. Vispa ihop rapsolja, yoghurt och växtbaserad mjölk. Rör sedan ner det succesivt med mjölblandningen tills du fått en jämn och fin smet.
  4. Smörj och bröda en lämpad springform med löstagbara kanter. Ha ner smeten med hjälp av en slickepott. Grädda i mellersta nedre delen av ugnen ca 30-40 minuter. Låt kakan sedan svalna.
  5. Apelsinkola: Koka upp ingredienserna till apelsinkolan i en tjockbottnad kastrull ca 10-15 minuter. Obs! Zest är skalet på apelsinen.
  6. Då den börjar ta färg och tjockna är den klar. Smaka av med salt.
    Obs! Med hjälp av en slickepott har du över kolan på kakan direkt då den kokats klart. Annars stelnar den för mycket.
Bild från DinVinGuide