- Hem /
- skribenter /
- Fredrik Schelin /
Vin till grillat
Vin till grillat

Vin till grillat
Grillvin” kan betyda både vin i glaset för den som grillar och vin i marinaden eller såsen, men i detta fall betyder det vilket vin man väljer till grillmaten.
Först får man kika på vad man ska grilla, då exempelvis graden av rödhet på köttet kräver olika tanninstruktur. Sedan måste man, vilket många ofta glömmer, kika på tillbehören.
Fisk.
Feta fiskar som röding, lax, och så vidare, kräver lite fylligare val av vin så varför inte en ekad chardonnay?
Lättare fiskar som flundra och torsk kan med glädje avnjutas till Sauvignon Blanc eller Riesling som är lite friskare.
Äter man marulk eller havskatt som är fiskarnas prestigeval och påminner mer om kött i konsistensen kan man med lätthet hoppa över till den röda sidan som lite lättare Bourgogne viner.
Skaldjur.
Till grillade skaldjur tycker jag alltid att det passar bäst med ett vitt vin som innehåller lite frisk citrus, mineraler och även havs/skaldjurstoner.
Detta finner man oftast i viner från Mosel, Alsace och Nya Zeeland där man hittar frisk citrus och mineralkaraktär, och vissa odlar även på gamla ostronbankar, det vill säga gammal havsbotten vilket ger härliga inslag av ostron och havssälta.
Fågel.
Här har vi en mittemellanrätt som inte är lika självklar, varför det är utifrån tillbehören och såsen vi får bestämma vin.
Det funkar lika bra med ett kraftigare vitt vin, som ett lättare eller medellätt rödvin. Så varför inte en fylligare snustorr rosé? Jag tycker till skillnad från många vinskribenter att rosévin passar utmärkt till mat. Jag älskar rosé, men akta dig för de billiga på hyllan. Ta de från 90 kronor och uppåt.
Fläskkött.
Härlig fläskkarré, den populäraste grillbiten alla tider. Gärna ekologisk och gårdsbetecknad, långmarinerad och hastigt grillad två minuter på vardera sidan på hög värme. Åh så gott!
Här vill i alla fall jag ha ett medelfylligt rödvin, gärna en Syrah, eller Shiraz som druvan också heter. Den har med sin fruktighet och pepparton all chans att matcha maten i detta fall.
Nötkött/lamm/vilt.
Oftast ska detta kött serveras ordentligt blodigt, och så vill ju även jag äta det. Då har det mer köttsaft och det behövs ordentligt med tanniner.
Och det finns ju många olika rödviner som har kraftiga tanniner.
Bordeaux, Barolo, Priorat, nya världen med Penfolds Grange, Cheval des Andes, för att nämna några.
Som grillvin till kocken rekommenderar jag vad som helst som är kallt och bubblar …
