- Hem /
- skribenter /
- Fredrik Schelin /
T-bone och rödtjut
T-bone och rödtjut
T-bone och rödtjut

Fredag tillsamman igen och denna veckan kör Anette på en T-bonesteak, åh denna härliga säsong när man får använda grillen hela tiden älskar jag.
Och med köttet kommer det naturliga valet att falla på ett fylligt gott rödvin.
Receptet hittar du här!
Denna veckan har jag valt ut en favorit:
Donatus Reserve
SB# 99032, Pris 199:-
Vinet är ett fylligt härligt vin späckat med mörka bär och strama plommon. Jag hittar också toner av fat, kakao, tobak, kryddpeppar och i avslutet härlig örtighet.
Ett vin att njuta av!
Såhär beskriver Anette rätten:
När J var i Italien senast så berättade hans kollegor historien om den här rätten. Bistecca Fiorentina är numera en klassisk italiensk rätt men namnet kommer ifrån engelskans “biff steak”. Det var ett gäng engelska sjömän som skrek av lycka när de blev serverade den väl tilltagna och blodiga “biff steaken” efter en lång färd på havet. Italienarna tyckte det lät skoj och tog ordet och gjorde det till sitt. Det finns några måsten när det gäller denna rätten:
1) Köttet skall vara en riktigt tjock bit av T-bonesteaken. Allra helst skall köttet komma ifrån den Italienska rasen Chianina, men det fungerar lika bra med svenskt kött.
2) Köttet skall grillas på glödande kol, ytan skall vara ordentligt grillad nästan sotad, men insidan skall åt det röda hållet, iallafall mörkt rosa. Det är så jag gillar att grilla allt mitt kött, det kallas bleu på restaurangspråk och innebär att man låter köttet få en rejäl grillyta och sedan ligga och vila under folie eller på ett värmegaller ovanför grillen/spisen i ungefär 15 minuter.
3) Jag serverar det grillade köttet uppskuret i bitar, med bara olja, citron, parmesan, salt, peppar och en sallad med ruccola. I Italien kan du få en sideorder med smörstekt spenat med vitlök eller kanske canellinibönor. Men de riktiga puritanerna äter sitt kött bara med salt, peppar och bröd, samt skakar på huvudet åt citronskivan!
Trevlig helg önskar Fredrik och Anette
