- Hem /
- skribenter /
- Fredrik Schelin /
Råbiff och Château Cheval Blanc 2008
Råbiff och Château Cheval Blanc 2008

Råbiff och Château Cheval Blanc 2008
Jag har en förkärlek för fransk matlagning, och speciellt för delikatesserna.
Vad kan vara bättre än att avnjuta en perfekt anklevermousse serverat med fikonconfit på en nyrostad surdegsbaguette. Ja kanske ett färskt vin clair ostron eller varför inte en perfekt tillagad råbiff.
Det finns mängder med fantastiska råvaror och rätter ifrån matlagningens centrum.
Jag bjuder här på mina bästa matchningar:
(varorna hittar du på närmsta hall eller välsorterad matvaruaffär)
Ankelever mousse serveras rumstempererad på en skiva hårdrostad levainbröd tillsammans med en fikonconfit.
Här behöver man ett vin som i syran orkar med fetman i moussen men även sötma som matchar sötman i brödet och confiten. Mitt val blir absolut en sauternes från en bra producent, i mitt fall ifrån den bästa av de bästa
Château d’Yquem SB#96815, Pris 3429:-
Vinet innehar märkningen Premier cru supérieur, den högsta nivån som finns I området och även det enda huset som har den. Vinet uppvisar en tydlig ton av tropisk frukt, torkade aprikoser, honungssötma med frisk syra och mineralitet.
Ostron och då gärna arten fine de Clair som uppvisar en härlig sälta, med en härlig textur i sin lilla storlek som passar de flesta.
På ostronen så passar det bra med rödlöksvinegrette eller bara citron, min personliga favorit är några droppar färskpressad lime. Ostron ska helst avnjutas med en knastertorr riesling ifrån Alsace eller en mineralig champagne.
Jag har valt ut en av vardera då jag har svårt att avstå ifrån någon av dem.
Champagne Ruinart Blanc de Blanc som är den perfekta ostronchampagnen och som du även ser i champagnebarer runt om i landet och världen.
Ruinart Blanc de Blancs SB#88291, Pris 499:-
Vinet uppvisar en härlig balanserad syra med toner av gröna äpplen, mogen citrus och mineralitet. I avslutet hittar man en svag sälta.
Engel Fernand et Fils Riesling Réserve 201 SB# 86226, Pris 119:-
Här hittar jag en härlig tropisk frukt, frisk citrus med inslag av petrolium och mineraler i avslutet. Här får man ett vin som inom bara ett par år kommer tredubblas i pris då man numera räknas in bland de topp fem främsta husen i Alsace.
Råbiff, här måste man se till att man har kött av högsta kvalitet.
Men valet av biff som många gör kan man med fördel byta till exempelvis en fin bit lamm. Jag provade nyligen en råbiff på lamminnanlår som var fantastiskt bra. Den var ekologisk och närproducerad sedan hängmörad för att innan tillagning frysas i minst 48 timmar så ev bakterier dör. Sen skrapar man med en vass kniv jämns med fibrerna för att finfördela köttet till en råbiff. Till denna serveras en äggula, kapris, hackad smörad gullök samt färskriven peparrot.
Här har vi en komplicerad rätt att matcha vin med då det råa köttet kräver sina tanniner men tillbehören gör att vinet måste uppvisa elegans och örtighet för att bli en perfekt matchning. Vad bättre än att flytta sin in i det klassiska distriktet Bordeaux!
Château Cheval Blanc 2008 SB# 95493, Pris 4888:-
Ett av de mest klassiska slotten och med en mellanårgång därav det moderata priset. Men med området Bordeaux så kan man säga att vid bra årgångar så köp de mindre husen men sämre årgångar så köp alltid från de bra husen då de alltid får fram ett bra vin. Vinet uppvisar toner av läder, kakao, tobak, jordighet, full med röd frukt och mörka bär. I avslutet som är långt finns mjuka tanniner och välintegrerat fat.
Trevlig delikatessprovning önskar jag dig!
//Fredrik Schelin
Foto: Raphael Cameron




