- Hem /
- skribenter /
- Fredrik Schelin /
Ölskola i kombination med fem små munsbitar skapade av Andreas Hedlund årets kock 2002
Ölskola i kombination med fem små munsbitar skapade av Andreas Hedlund årets kock 2002
Ölskola i kombination med fem små munsbitar skapade av Andreas Hedlund årets kock 2002
Nu ska vi ge oss på en ölskola med fem matchande munsbitar.
-Friterat ostron med gurka, äggcreme och pepparrot tillsammans med Wisby Klosteröl
Grumligt, ljust och bärnstensfärgat. Frisk citrus, knäckighet och sur lie dyker direkt upp, beskan kommer i eftersmaken och fruktighet såsom röda äpplen. Kombinationen med maten ökar frukten och brödigheten med en mer balanserad mogen citruston.
-Stoutstek på sellericreme. Glaze på avkoket med svartvinbärsgelé, picklad gurka. Till detta provar vi Mariestads Continental
Klar ljus öl med doft av gula äpplen, lättsamt öl med balanserad humle och beska. Sötman är det som slår en först och lättsamheten är nästan alldeles för lättsam. Kombinationen med maten är bra men gör att det tillsammans blir alldeles för blekt att den bara försvinner.
-SOS. Skivad potatis, matjesill, en bit ost samt rödlök. Piston Head hot roddin´lager
Härligt generös doft med inslag av knäck, humle, citrus i grapeton och balanserad beska. Här hittar man däremot en perfekt matchning som lyfter smakerna.
-Kryddiga revbensspjäll med lagerblad, kummin och svartpeppar tillsammans med Spendrups Bistro Lager, även kallat Årets kock ölet!
På näsan får jag direkt en kraftig vanilj och jästton. Behaglig ton av citrus och vaniljighet med avslut av humle och knäckigt socker.
-Till sist blir det en chokladkladdkaka med körsbärskompott. Till den dricks Wisby Oaked Porter.
Fyllig ton av ekfat, kakao, vanilj med lång ton av humle och välbalanserad sötma med mogen grape i eftersmaken.
Kombinationen är perfekt dock är chokladkladdkakan inte kladdig alls.
Fotograf: Raphael Cameron

