- Hem /
- skribenter /
- Fredrik Schelin /
Matlagningsvin
Matlagningsvin
Matlagningsvin
Många lärda har olika åsikter i detta ämne, har valet av vinet man kryddar maten med någon betydelse?
En känd sommelier och lärare på sommelierutbildning och tillika före detta kock sa till mig när jag frågade att han tyckte att vinet inte spelar någon roll. Men i samma diskussion påpekade han att om man finner tex körsbär i vinet man ska dricka till maten så kan man med fördel addera körsbär som krydda i matlagningen. För mig är det lite av en paradox.
Jag har hela tiden påpekat att för mig så blir det en tydligare matchning om man använder samma vin eller i alla fall ett för området typiskt lika vin som det man ska dricka till maten. Dvs om man tänker öppna en amarone så varför inte använda åtminstonde en ripasso i maten.
Sedan har vi ju ämnet om matchning av dryck till maten, och hur man hittar bra kombinationer.
Detta ämne fortsätter jag gärna att spinna på ett tag, kan inte ni lägga in lite kommentarer om detta?
Här är en dessert från ett lunchbesök i Champagne.

fotograf: Raphael Cameron
En glad Fredrik i Alsace med ett gott vin i glaset och mat till detta.

fotograf:Raphael Cameron