- Hem /
- skribenter /
- Fredrik Schelin /
Läsarfråga: vilket vin ska jag matcha till den fetare såsen bearnaise?
Läsarfråga: vilket vin ska jag matcha till den fetare såsen bearnaise?
Läsarfråga: vilket vin ska jag matcha till den fetare såsen bearnaise?
Jag fick en läsarfråga av Tomas som jag tycker är väldigt spännande:
Hej Fredrik
Vill tacka för en trevlig blogg och för härliga vintips. Om du har tid för en fråga så skulle jag vilja ha tips på vin som passar till nötkött och sås av det fetare slaget. Att flambera ur pannan med lite cognac och grönpeppar efter stekning och sedan hälla på en skvätt grädde ger en härlig sås, men jag upplever att det är svårt att matcha detta med vin (beror kanske på cognacen). Även klassikern bearnaise är svår att få ihop med vin och kött. Till fisk går det bättre för jag tycker att såsen passar bra ihop med vita viner men jag vill ju äta den tillsammans med kött. Vore trevligt med lite tips
MVH Tomas
Hej Tomas, jag förstår din problematik.
Dels så har du köttsaften i köttet som kräver kraftiga tanniner och fetman i såsen som bäddar in och mildrar. Detta kräver verkligen sitt vin och det är få som klarar av att matcha både kött och bearnaise. jag skulle välja en kraftig Bordeaux eller vin från nya världen, helst med druvorna Malbec, Cabernet Sauvignon samt Merlot.
Vad gäller cognacssåsen med grönpeppar så är det såsen som dominerar här inte köttet, därför måste du välja vinet utifrån såsen. Hettan i såsen förstärks av ett kraftigt rött vin, så här bör du använda ett rundare och mer tillgänligt rött vin av tex druvan zinfandel eller klassiska blends från Rhone dalen.
Mina tips:
Bearnaisesås med kött
Bonterra SB# 22620
Seghesio Old Vine SB# 95632
Côtie Rôtie SB# 99561
Gigondas E Guigal SB# 99189
Cognacssås med grönpeppar
Château Fournas Bernadotte SB# 3834
Château Larmande SB# 90303
1865 Cabernet Sauvignon SB# 16672
Alto Cabernet Sauvignon SB# 2070
Lycka till nu och återkom gärna med resultatet
Mvh Fredrik

