- Hem /
- skribenter /
- Fredrik Schelin /
Italiens kanske mest exklusiva delikatess, alba-tryffeln!
Italiens kanske mest exklusiva delikatess, alba-tryffeln!

Italiens kanske mest exklusiva delikatess, alba-tryffeln!

Tryffel är en underjordisk svampart som håller ett mycket högt värde. Man letar tryffel med hjälp av speciellt tränade hundar och grisar.
De flesta har stött på tryffel i olika sammanhang och då oftast den svarta tryffeln. Den växer nästan bara i södra Frankrikes och Italiens ek-skogar, men man har även regelbundet funnit tryffel på Gotland.
Den vita tryffeln är ännu mer säll- synt och ännu mer populär. Vit tryffel växer i Italien, Serbien, Slovenien och i Kroatien. Men man har funnit vit tryffel även i Sverige en gång och då i Linköping.
Vit tryffel kallas ofta för Albatryffel för att över 80 procent av den vita tryffeln kommer ifrån Alba i Italien.
Man har på så kallade tryffel-auktioner ropat in några rekordstora exemplar, bland annat en 1,5 kilo tung vit tryffel som gick för hela 2,4 miljoner kronor.
Vill du själv vara med om en tryffelsafari kan du besöka Öland eller Gotland där man arrangerar sådana under senhöst/vinter varje år.
Du kan inte ersätta äkta tryffel med “tryffelolja” som du kan köpa i vanlig butik, de flesta tryffeloljorna på hyllan innehåller ingen tryffel utan bara kemiska smakämnen som påminner om tryffelns smak.
Risotto al tartufo
Vill du koka ihop din egen tryffelrätt kan jag här rekommendera en tryffelrisotto, underbar bara som den är eller varför inte tillsammans med en halstrad kalvbräss.
Ta 300 gram avorioris och fem matskedar olivolja av hög kvalitet.
En bananschalottenlök, 100 gram Parmigiano Reggiano, riven, 40
gram tryffel, 200 gram smör, En halv deciliter kycklingfond, en deciliter vitt vin, salt och peppar.
Skala och hacka löken, värm upp oljan och häll i riset som ska het-
tas upp i oljan en kort stund. Tillsätt sedan vinet. Koka upp fonden med tre deciliter vatten i en annan kastrull och häll i buljong så det täcker riset när vinet har kokat bort.
Låt koka i cirka 15 minuter och spä på med buljong vartefter det kokar bort.
Skiva/hyvla tryffel i tunna skivor, cirka 20–25 stycken, och hacka ner resten i kastrullen. Häll i smöret och krydda med salt och peppar innan du reder av risotton med parmesanen.
När du har lagt upp risotton toppar du med den hyvlade tryffeln, serveras med fördel med späd sallad samt smörhalstrat kalvbräss.
Vin att servera till:
Gaja Barbaresco 2009
SB# 95254, Pris: 1095:-
Vinet har en nyanserad smak och elegans med toner av röda frukter och dessutom florala inslag. I avslu- tet som är långt med mjuka tanniner hittar man även kakao, en viss kryddighet samt välintegrerat fat.
Eller som Gaia Gaja själv säger i min intervju med henne för ett par år sedan “it is ten o´clock in the morning and it is as good as a breakfast wine”
Här kan du se filmen med Gaia Gaja där hon provar sin Barbaresco 2006.


