- Hem /
- skribenter /
- Fredrik Schelin /
Hur länge håller vinet man öppnade igår på middagen?
Hur länge håller vinet man öppnade igår på middagen?
Hur länge håller vinet man öppnade igår på middagen?
Det är inte många år sedan som man trodde att vinet blev dåligt över natten, hade man öppnat en massa vin på festen och det blev halvflaskor över så hällde man ofta ut vinet. Detta för att man trodde att det blev vinäger, i och för sig så var kanske inte spanskt lantvin på skruvkork det vin som höll högsta kvalitet men att det skulle bli dåligt över natten är en skröna.
Om du bara är noga med att stänga igen den öppnade flaskan och ställa den i kylen, svalt och mörkt kan vinet hålla ganska länge. I många fall blir det bara bättre av luftningen, vilket för oss in på detta med att lufta vin.
Jag berör detta lite grann i samband med ett tidigare inlägg där jag skriver om glastets betydelse , överlag kan ma säga att de flesta viner blir bättre av luftning. Vissa mer än andra, vissa viner kan det räcka med att snurra runt i glaset ett par varv medan andra behöver betydligt mer bearbetning i form av regelrätt dekantering.
Dekantering innebär helt enkelt att man häller över det på en karaff, unga viner för att det skall luftas och få kontakt med syre så det börjar utvecklas. Äldre viner främst för att avskilja eventuella bottensatser och fällningar och görs med fördel vid en ljus plats, lampa eller stearinljus bakom flaskan så man ser var man skall stanna.
Jag brukar ställa den tomma flaskan på bordet och servera ur karaff, men givetvis kan man skölja ur flaskan och hälla tillbaks vinet däri för servering om man föredrar det, eller kanske man inte har en snygg karaff!
Jag är även ett fan av att lufta champagne, men då kanske inte den enklaste brut, utan snarare äldre årgångschampagner.
Något som jag inte ofta pratar om är bag in box, det är en annan diskussion, men om man nu ska servera eller konsumera vin från en bag in box så ska man även där tänka på att lufta vinet ordentligt.
I en bag in box har man oftast stabiliserat vinet genom att tillsätta extra mycket svavel och för att vinet inte ska bli obehagligt svaveldoftande så bör man lufta vinet innan servering. Tänk också på att servera vinet vid rätt temperatur, ofta har man över 20 grader inomhus och ett rött vin mår bäst runt 18 grader, så in med vinet i kylen en stund innan servering.
Lycka till nu i helgerna!

