- Hem /
- skribenter /
- Fredrik Schelin /
Glasets betydelse för drycken döljer sig bakom lucka 11
Glasets betydelse för drycken döljer sig bakom lucka 11

Glasets betydelse för drycken döljer sig bakom lucka 11
Årets julklappstips tänkte jag bjuda på här i lucka 11, bra glas att servera drycken i eller varför inte en dekanteringskaraff?
Har du precis som så många andra finservisen instängd i ett vitrinskåp som du bara tar fram vid speciella tillfällen?
Hur många av oss är inte sådana, jag började som ung samla på en servis som jag skulle ha hela livet hette det (på inrådan av familjens äldre såklart). Men i ung ålder är kanske inte fokus på glas och porslin det allra viktigaste och inte heller vad det gör för skillnad i upplevelsen med att förhöja mat och dryck.
Först senare i livet har jag nu förstått glasets betydelse för drycken och porslinets betydelse för uppläggningen av mat.
Visste du t.ex. att det gamla klassiska bourbon glaset kom till vid förbudstiden i USA då man ville ”lufta” ur de värsta ångorna från den hembrända mäsken genom att använda det breda öppna glaset. Likväl som man dämpade finkeldoft och smak genom att överösa drycken med is.
Det är ju inte det bästa glaset att dricka god och ofta dyr whisky i har det visat sig. Ta istället ett trevligt glas på fot med en bred yta för drycken med en något stängd topp. Detta ger drycken en chans att visa upp sin goda sida på bästa sätt.
Även champagneglasen finns i olika former och ett av de mest klassiska glasen är coupen. Glasen känns väldigt eleganta och är väl mest känt för champagnetornen man bygger utav glasen, snyggt men tyvärr misshandlar man den ädla drycken då det är helt omöjligt att känna någon doft och bubblorna försvinner fortare än man hunnit dricka upp. Nej helst ska det vara ett högt glas som har lite bredare midja och en något stängd topp då får man ut maximalt av drycken.
Hur påverkas då drycken utav glasets utformning? Man kanske tror att det bara har med design och kosmetik att göra. Men formen på glaset har visat sig påverka dryckerna en hel del till både doft och smak. Genom rätt glas kan man förstärka vinets egenskaper och karaktär.
Ett enklare test du kan göra själv är att ta ett vin vilket som helst och prova det i olika typer av glas. Vattenglas, vinglas, mugg osv Du kommer uppleva vinet som helt annorlunda i de olika glasen.
Man kan välja mellan en massa olika tillverkare av glas. Alla har sina fördelar och nackdelar, t.ex. älskar jag Riedels serie då de verkligen fångar essensen av varje druva. En annan serie som jag tycker uppfyller många kriterier är Orrefors serie Difference.
Serien är svensktillverkad vilket är extra roligt tycker jag och det är alltid trevligt att framhäva svenska traditioner som glasblåsning då det finns produkter som är så bra som den här serien faktiskt är. Difference serien består utav 6 olika, två vitvinsglas, två rödvinsglas, ett champagneglas och ett dessertvinsglas, alla glasen har samma fothöjd vilket gör att det ser väldigt fint ut vid dukning och gud förbjude om man skulle försöka implementera nya glas hemma utan att tänka på designen…
En annan sak man kan tänka på är att lufta glasen innan servering eller att skölja dem i vatten, gammal skåplukt vill man inte överföra från glaset till vinet.
Måste jag nu då gå ut och köpa nya glas tänker du då? Nej, men tänk lite extra då du väl ska välja glas då det kan förhöja drycken väldigt mycket.
Vi har ju några få saker i livet som förhöjer livskvalitén och mat och dryck är ju en av dem enligt mig. Precis som man aldrig skulle lägga sig i en dålig säng då man i snitt spenderar en tredjedel av sitt liv just i sängen så tycker jag att man ska satsa lite extra på sina glas hemma om man njuter av god mat och vin.
Och när vi nu ändå är inne på mat och dryck vill jag dela med mig av en för mig väldigt bra smakkombination
Aalto
SB# 97124, Pris 359:-
Ett kraftigt vin med toner av Kakao, tobak, ek, vanilj, röda bär, svarta vinbär, plommon med en integrerad ekfatskaraktär och lång smak. I efter tonerna kommer det välbalanserade tanniner och inslag av viss örtighet och rostade toner.
Matkombination: Örtbakade lammracks serverade med potatiskaka samt rödvins och balsamicosky toppad med en ruccolasallad.
Fantastiskt, lufta gärna vinet någon timme innan servering och då menar jag häll upp vinet i en karaff eller vanlig kanna och häll sedan tillbaks det i flaskan om du inte har en serveringskaraff.
Ribera del Duero har gamla traditioner av vinmakande. I det här fallet är det inte bara Romarna utan redan de gamla Fenicierna som visade Spanjorerna hur de skulle bruka jorden och tillverka vin. När sedan Romarna kom dit så tog det rejäl fart med vintillverkningen. När Morerna invaderade Spanien så lärde de dem hur de skulle konstbevattna. De kristna riddarna började att invadera norra Spanien hade de den Spanska kyrkans välsignelse där vinet hade en viktig betydelse för deras sakrala ritualer.
De flesta av dagens betydelsefulla vingårdar har någon anknytning till kyrkan.
Förmodligen fick Ribera del Duero en betydelsefull injektion när munkarna från Bourgogne var ute på sina pilgrimsfärder.
När vinprojektet Bodegas Aalto föddes 1999 bör man ha denna historia i åminnelse för att förstå vart Mariano García och Javier Zaccagnini vill nå.
Mariano Garcia var ju under 30 år vinmakare på Vega Sicilia. Och Javier var chef för Consejo Regulador i Denominación de Origen Ribera del Duero mellan 1992 och 1998. Med finansiell hjälp av många Spanska vinentusiaster så köpte de 32 hektar av den bästa vinmarken i Ribera Del Duero. Idag äger man 43 hektar vingårdar i de bästa områdena och en del av stockarna är 100 år gamla.
Tinta Fino är den klon av Tempranillo som är planterad i Ribera del Duero.

