Fredagstipset – topplistor

Det är helg ta då för vana att gå in på DryckesListan.se för veckans vin och matchade recept-tips till helgen från DryckesListan.se.

Fredagstipset – topplistor

Fredagstipset – topplistor

DryckesListan.se är en guide för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. Genom våra topplistor vill vi hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. Vi bjuder även på recept och i våra topplistor hittar du de drycker vi anser vara bäst för tillfället, matchat med skräddarsydda recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Veckans 1:a - Mousserande
receptOliver marinerade med rostad vitlök, chili och örter
Oliver marinerade med rostad vitlök, chili och örter
Läs mer
Veckans 1:a - Vitt vin
receptMoule marinière – Musslor i vitt vin
Moule marinière - Musslor i vitt vin
Läs mer
Veckans kanske mest prisvärda vin 2:a för -Rött vin
receptBiff Rydberg
Biff Rydberg är en klassisk rätt från 1860-talet. Den skapades på hotell Rydberg i Stockholm.
Läs mer
Bild från DinVinGuide

Fredagstipset – topplistor

Provning av champagne och mousserande vin

Att prova champagne, mousserande vin och andra bubbelvarianter är festligt och trevligt och rätt enkelt att ordna hemma. Man kan välja att bara prova champagne eller bara cava exempelvis eller välja olika prisklasser. Det finns lite tips och trix för att provningen skall bli lyckad. Här får du några råd på vägen och tips på olika bubbel att prova.

Kyl flaskorna

Det självklara är förstås att börja med att kyla flaskorna. Halvljummen champagne går bara inte att dricka. Fyra timmar minst i kylen. Temperaturen vid servering skall vara 6-9 grader. Vill du använda ishinkar sedan så tänk på att skaffa champagnekorkar då flaskans kork inte går att använda efter öppning.

Servera och smaka

Öppna flaskan långsamt med en lutning på 45 grader. Titta på bubblornas storlek och färg på vinet, båda kan avslöja ålder på vinet. Hur känns vinet i munnen, textur och struktur kan berätta mycket om ett vin. Efter man har tittat på vinet så är det dags att ta in alla sinnen, först så doftar vi på vinet. Känner du inget så snurra gärna upp vinet i glaset så att det avger aromer.

Nu går vi till att smaka på vinet. Ta in en liten sipp och låt vinet rulla runt i munnen, om du kan så dra in lite luft mellan läpparna. Eftersom 80% av det du känner kommer ifrån doften så sörpla gärna vinet då kommer doften tillbaka upp i näsan och förstärker din upplevelse. Nu kan vi börja sätta bedömning på vinet.🥂

Trevlig provning önskar vi på DryckesListan.se