- Hem /
- skribenter /
- Fredrik Schelin /
Fredags Pizza
Fredags Pizza
Fredags Pizza
Veckans fredagsrecept från Allt Om Mat bjuder på pizza, jag har själv valt ut en härlig Pizza med getost, fikon samt parmaskinka.
Vad passar inte bättre än ett vin ifrån Pizzan´s land Italien, jag har valt ut ett vin som även är kopplat till något så svenskt som gruppen Kent´s vin från gården Tua Rita.
Kent I Edizione Rosso
SB# 2695, Pris 119:-
Ett mjukt och behagligt vin med eleganta toner av mörka bär, viss nötighet, integrerat fat samt behaglig syra i avslutet.
Detta blir en alldeles perfekt matchning, denna fredagen bjuder vi inte på någon dessert då det är kanelbullens dag torsdag så satsas det hårt på bullbak i helgen, och till bullen dricker i alla fall jag ett glas mjölk:)
Trevlig helg, Fredrik
Ingredienser
Pizzadeg:
| 12 g | jäst |
|---|---|
| 1 tsk | salt |
| 1 tsk | honung |
| 2,5 dl | ljummet vatten |
| 2 msk | olivolja |
| 2 dl | vetemjöl |
| 3,5 dl | siktat dinkelmjöl |
Fyllning:
| 0,5 dl | färdig tomatsås |
|---|---|
| 2 st | knubbiga vitlöksklyftor |
| 2 st | rödlökar |
| 100 g | chèvre |
| 2 dl | grovriven parmesan |
| salt | |
| svartpeppar |
Topping:
| 6 st | färska fikon |
|---|---|
| 200 g | parmaskinka |
| balsamicoglace (eller balsamvinäger) | |
| 0,5 st | rucola, (i ask) |
| salt | |
| svartpeppar |
Tillagning
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt honung, salt och lite av vattnet. Rör ut jästen. Tillsätt resten av vattnet, olivolja, dinkelmjöl och vetemjöl.
2. Arbeta ihop degen och knåda ordentligt, antingen för hand, med träslev eller i maskin. Jobba så att degen blir ordentligt lättarbetad och smidig. Minst fem minuter i maskin eller tio minuter för hand. Lägg över en bakduk över bunken och låt jäsa i cirka 50 minuter.
3. Strimla rödlöken fint och finhacka vitlöken. Skär chèvren i mindre bitar.
4. Värm ugnen till 250 grader. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och arbeta hastigt med händerna. Kavla ut degen antingen till 1–2 stora pizzor som ryms på en ugnsplåt eller till 4 portionspizzor. Gör pizzan så tunn som möjligt.
5. Bred tomatsåsen tunt över pizzan. Strö rödlök och vitlök över och toppa med chèvre och parmesan. Salt och peppra.
6. Grädda pizzan mitt i ugnen i 15–20 minuter eller tills den fått fin färg. Skär under tiden fikonen i mindre klyftor. Toppa den nygräddade pizzan med fikon, parmaskinka och rucola. Ringla balsamicoglace över och låt var och en ta för sig av flingsalt och svartpeppar.
2. Arbeta ihop degen och knåda ordentligt, antingen för hand, med träslev eller i maskin. Jobba så att degen blir ordentligt lättarbetad och smidig. Minst fem minuter i maskin eller tio minuter för hand. Lägg över en bakduk över bunken och låt jäsa i cirka 50 minuter.
3. Strimla rödlöken fint och finhacka vitlöken. Skär chèvren i mindre bitar.
4. Värm ugnen till 250 grader. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och arbeta hastigt med händerna. Kavla ut degen antingen till 1–2 stora pizzor som ryms på en ugnsplåt eller till 4 portionspizzor. Gör pizzan så tunn som möjligt.
5. Bred tomatsåsen tunt över pizzan. Strö rödlök och vitlök över och toppa med chèvre och parmesan. Salt och peppra.
6. Grädda pizzan mitt i ugnen i 15–20 minuter eller tills den fått fin färg. Skär under tiden fikonen i mindre klyftor. Toppa den nygräddade pizzan med fikon, parmaskinka och rucola. Ringla balsamicoglace över och låt var och en ta för sig av flingsalt och svartpeppar.


