- Hem /
- skribenter /
- Fredrik Schelin /
Fredag tillsammans med frasiga strömmingsfiléer och krispigt vitt vin
Fredag tillsammans med frasiga strömmingsfiléer och krispigt vitt vin
Fredag tillsammans med frasiga strömmingsfiléer och krispigt vitt vin

Fredag och våren är här, vad härligt det grönskar överallt och igår skördade vi vår första egenodlade jordgubbe i stockholm.
Denna veckan har Anette valt ut ett strömmingsrecept som är somrigt och hon har också tipsat om ett vin
Anette går ju numera och utbildar sig till sommelier, bästa kombinationen om du frågar mig en matlagare som också är sommelier:)
Ni kommer snart kunna följa Anette´s väg mot sommelier på DinVinGuide.se
Hur eller hur så tänkte jag kontra Anette´s vinval, se längre ner.
Såhär beskriver Anette rätten och vinet:
Jag har blivit inbjuden att delta i Seppsholmens mästerskap i strömmingsinläggning. Jag gör ju en brutalgod vitlöksstömming varje jul. Men tänkte att jag skulle göra något lite mer sommrigt, grilligt och tänkte så klart direkt på en resa till forna Jugoslavien som jag och min vän Eva gjorde för 100 år sedan. Vi var i Dubrovnik och bodde i en sorts Bed & Breakfast. Vår värd tog med oss ut på en båtutflykt en dag. Han fiskade små sardiner som han marinerade i olivolja och vitlök, kastade dem på en engångsgrill och sedan knaprade vi i oss dem med pressad, citron och aioli medan vi drack syrligt hemgjort vin. Det här är lite mer arbetat med känslan av sol, grill och fet sås är densamma.
Har du ett hemgjort syrligt vitt vin så ta en klunk av det annars funkar en Riesling t ex Saint Clair från Marboroguh Nya Zeeland, till den här rätten, vinet tar upp syran och fruktigheten från salladen och hjälper till att balansera det feta fiskköttet och såsen.
Receptet hittar du här:
Anette har valt en krispig riesling från Nya Zeeland vilket är ett val som funkar bra, men ännu bättre i alla fall för mig skulle en riesling från Alsace eller Mosel vara.
Där får man en mycket mer mogen frukt och blommighet som man ofta saknar på Nya Zeeland som å andra sidan har en högre krispighet.
Mitt vintips blir således:
Schoenenbourg Grand Cru Riesling
SB# 2116, Pris 115:-
Ett fruktrikt vin med balanserad syra där jag hittar härliga toner av gråpäron, mogen citrus, tropisk frukt och mogna honungstoner där mineraliteten vissar sig i avslutet.
Trevlig helg
//Fredrik Schelin & Anette Rosvall
