- Hem /
- skribenter /
- Fredrik Schelin /
Fredag tillsammans med dillstuvad potatis och Alvarinho
Fredag tillsammans med dillstuvad potatis och Alvarinho
Fredag tillsammans med dillstuvad potatis och Alvarinho
Det närmar sig semestern för de flesta och vad passar bättre under semestern än att njuta ordentligt av mat och dryck?
Detta mina vänner har jag och Anette tagit till fasta på och med det sagt så har Anette valt att skapa en klassiker kallskuren lax med dillstuvad potatis.
Vinet jag valt till är ett av mina personliga favoriter och passar utmärkt till denna komplexa smakrika rätt. Jag har tipsat förut om detta vin och även skrivit en artikel om detsamma i Gourmet. Portugal är ett vinland som verkligen bör upptäckas av den svenske vinköpare det finns så mycket bra vin från Portugal.
Alvarinho Contacto
SB# 6707, Pris 119:-
Vinet uppvisar en fantastisk balans mellan smörighet, syra samt mineralitet.
Jag hittar toner av gråpäron, gröna äplen, citrus samt örtighet i avslutet.
Ett vin att avnjuta medans man lagar mat, som aperitif eller till färska skaldjur.
Såhär skriver Anette:
Sommarmiddagar skall så klart vara goda, det säger sig själv. Men dessutom skall de gå snabbt att göra. Jag vill heller inte använda så många skålar, knivar och andra redskap, helst bara en kastrull och en skärbräda. Den här rätten är en av mina favoriter och en som jag brukar längta efter så fort det börjar rycka i semesterbenet. Dillstuvad potatis kan man anävnda till så mycket, här har jag serverat det till rökt laks från Norge, men det går lika bra med t ex isterband eller en smarrig sallad.
Dillstuvad potatis!
2 kg potatis skalad och skivad i tunna skivor
2 dl grädde
3 dl mjölk
salt och vitpeppar
hackad dill
ev en klutt smör
Lägg potatisbitarna i en stor kastrull, häll på mjölk och grädde, salta! Låt småputtra i ca 20 minuter eller tills potatisen är mjuk och gräddmjölken är tjock och simmig. Tycker du som jag att själva såsen ska vara tjock, så kan du behöva reda med 1 msk vetemjöl. Sikta den över kastrullen och rör om ordentligt – vi vill inte ha några klumpar. Smaka av med salt och vitpeppar och när smaken är perfekt så i med den hackade dillen (mycket hackad dill)
Den här underbara rätten serveras så klart med något gott att dricka!
