En Rioja klassiker

En Rioja klassiker

En Rioja klassiker

Marques de Riscal,
Vem har inte avnjutit, gett bort i gåva eller sett denna nätinklädda flaska på systembolaget?
Ett av de viner som varit med längst på systembolaget, och en folkkär produkt i vinhyllan.

Det finns en anledning till detta, vingården som grundades i mitten av 1800 talet har Bordeaux som förebild men med en spansk rioja ton som gör att vinet är mycket tilltalande för den svenska marknaden.

Foto: Raphael Cameron
Foto: Raphael Cameron

År 1858 var Don Guillermo Hurtado de Amézaga Marqués de Riscal, diplomat, journalist och fritänkare, bosatt i Bordeaux. Han var även ägare av vinodlingar och en vingård på Torrea Estate.
Han efterfrågade möjligheten att hyra in en fransk vinexpert för att utbilda lokala producenter i Rioja i vinframställning utifrån de tekniker som används i Médoc Bordeaux.

Samma år lät Marqués de Riscal  9.000 vinstockar av högsta kvalitet” – inklusive den finaste Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec och Pinot Noir -sändas till Riojas vingårdar, där man fram till den tidpunkten endast hade odlat Tempranillo och Graciano druvor.

Fem år efter gårdens grundande, var deras ansträngningar belönade med flertalet erkännanden på utställningar. Bla ett Hedersdiplom i XIII Bordeaux utställning 1895. Det bästa pris som kunde tilldelas ett vin på den tiden.

Marqués de Riscal var det första icke-franska vinet att få den utmärkelsen och diplomet visas numera på den nedre delen av flaskornas etiketter.
Marqués de Riscal har alltid haft en innovativ anda. Bevis på denna anda är dess intresse för vita viner.

År 1972 grundade Marqués de Riscal den första vingården i Rueda det område som idag är känt för sin tillverkning av vitt vin. Till en början producerades det med en av området inhemsk druvsort Verdejo.

Men år 1974 införde Marqués de Riscal även den vita druvan Sauvignon Blanc från Frankrike till Rueda, där den lyckats anpassa sig till sin nya omgivning. På grund av det magnifika resultatet var det här ett exempel som följdes av flera vingårdar i området.
Projektet blev så utbrett att Rueda blev ursprungsbetcknat år 1980 och är idag en av de ledande spanska vitvinsregionerna.

Nyligen fattade Marqués de Riscal i Rueda beslutet om en ny satsning – produktion av ett ungt rött vin, med karaktär, frisk smak och lätt att dricka. Det resulterade i vinet Riscal 1860 som är gårdens senaste tillskott.

Marqués de Riscal har gjort mycket för regionen; vi kan nämna som exempel, den installation av bänkar där man manuellt väljer ut druvor för press. Denna process är unik i Spanien och tills nyligen var den även exklusiv till de stora Bordeaux slotten. Detta gör att föroreningar i skörden, t.ex. löv, ogräs och annat rensas bort, och möjliggör att klasar av druvor vars mognad är ofullständig samt druvor av sämre kvalitet separeras.
Likaså har man byggt två underjordiska anläggningar för flasklagring för bättre mognad av deras “Reservas” och “Grandes Reservas” (kapacitet på 4 och 3,6 miljoner flaskor respektive).

Den huvudsakliga källan för produktion av Marqués de Riscal viner ligger i Elciego (Alava).

I domkyrkan som man kallar sin gamla källare byggd 1858 förvarar man vinerna I tryggt förvar för långlagring.
Domkyrkan är beläget i hjärtat av den gamla källaren. Där, längs de långa och tysta korridorerna, vilar vinerna, omgivna av mögel och spindelväv, den viktigaste väktare av detta arv. Spindlarna håller flugor och andra skadeinsekter i schack, medan mögel täcker flaskorna, för att hålla dem svala och skyddade för framtida generationer.

Fredrik Schelin om vinerna

Baron de Chirel Reserva
SB # 83832  Pris: 449:-

Ett fylligt fruktdrivet vin med generösa toner av plommon, torkad frukt, läder, stall, integrerad ekton samt kruddighet I avslutet. Smaken är lång ochsträv med mjuka tanniner. Passar utmärkt till kötträtter och ost. Varför inte en vällagrad manchego med rödlökskompott kokad I lite rödvin.

Marqués de Riscal Reserva
SB#  2573   Pris:139:-

Jag finner toner av mogen röd frukt som körsbär, plommon med något torkad frukt. Det är inslag av dill, integrerad fat och kakao. Vinet passer utmärkt till kötträtter på nöt, varför inte en helstekt oxfilé serverad I tuna skivor med en plommontomatsallad med hyvlad parmesanost och pinjenötter.

Marqués de Riscal
SB # 6001  Pris: 74:-

Jag finner mycket friska toner av tropiska frukter, vinterpäron samt grapefrukt I eftersmaken. Detta vin passar till lättare fiskrätter samt skaldjur.

Marqués de Riscal (nr 6001)
Marqués de Riscal Reserva (nr 2573)