- Hem /
- skribenter /
- Fredrik Schelin /
De bästa pannkakorna med grädde och jordgubbssylt
De bästa pannkakorna med grädde och jordgubbssylt
De bästa pannkakorna med grädde och jordgubbssylt
Idag när jag hämtade på dagis sa min son att han ville ha pappas pannkakor idag minsann.
Sagt och gjort så satte jag igång med smeten, jag har tagit upp ett recept som vi skapade på min cateringfirma då vi i några år var med på festivaler. Vi var med på festivaler som restaurangernas dag numera smaka på stockholm och police and fire games, båda belägna i tält i kungsträdgården.
Vi valde som koncept att sälja svensk mat, på menyn stod såklart pannkakor med jordgubbssylt och grädde men vi hade även skagenbaguette, ångbåtsbiff och en älgrulle.
Vi slog rekord på försäljningen varje dag, det var främst pannkakorna som tog marknad då det tilltalade amerikanarna men även barnfamiljerna.
Jag tror att vårt unika recept med både vaniljsocker och färskpressad apelsin i smeten som vid stekning doftade i hela kungsan. Ingen kunde missa när vi satte igång, du vet precis som att gå förbi ett bageri när de vädrar nybakat.
Såhär gör jag smeten, tar tre ägg vispar lite luftiga lätt, tillsätter lite vaniljsocker (den äkta), en del socker och fyra delar mjöl sedan rör ihop till en jämn ganska tjock smet utan klumpar. Sedan pressar jag en apelsin (med händerna) samt spär med mjölk till lagom tjocklek. sedan är det bara att steka i brynt smör (ej margarin) på medelhög temperatur tills den får färg.
Vispa grädden lagom tjock (se bilden på min bästa hjälpbreda) och servera med jordgubbssylt av högsta kvalitet (gärna hemgjord såklart).


