Champagne bäst i test 2020 – del 5

Blanc de Noirs-champagnerna produceras på de blå druvorna pinot noir och pinot meunier. Dessa viner har ofta lite mer kraft och lämpar sig ypperligt till mat.
Champagne bäst i test 2020 – del 5

Champagne bäst i test 2020 – del 5

Blanc de Noirs betyder vit av svart vilket innebär att vinet alltid innehåller 100 procent blå druvor.
Benämningen kommer sig av att man i distriktet Champagne utnyttjar såväl blå som gröna druvsorter. Champagne som enbart görs på blå druvsorter betecknas därför Blanc de Noirs.

Pinot noir står för strukturen medan pinot meunier bidrar med mjuka fruktiga och blommiga inslag.

Chardonnay, arbanne, petit meslier, pinot blanc och pinot gris är fyra andra druvor som är obetydliga i mängd men fortfarande godkända druvor i distriktet Champagne. Läs mer om dessa druvor i vår druvguide.

Här följer några utvalda Blanc de Noir-tips från monopolets hyllor.

Blanc de Noirs betyder vit av svart och det innebär att vinet alltid innehåller 100 procent blå druvor
Utforska världens alla druvor i vår druvguide!
Pinot Noir

Druva

Pinot noir

Meunier

Druva

Meunier

Bild från DinVinGuide

Champagne bäst i test 2020 – del 5

Att prova champagne hemma

Provning av champagne och mousserande vin

Att prova champagne, mousserande vin och andra bubbelvarianter är festligt och trevligt och rätt enkelt att ordna hemma. Man kan välja att bara prova champagne eller bara cava exempelvis eller välja olika prisklasser. Det finns lite tips och trix för att provningen skall bli lyckad. Här får du några råd på vägen och tips på olika bubbel att prova.

Kyl flaskorna

Det självklara är förstås att börja med att kyla flaskorna. Halvljummen champagne går bara inte att dricka. Fyra timmar minst i kylen. Temperaturen vid servering skall vara 6-9 grader. Vill du använda ishinkar sedan så tänk på att skaffa champagnekorkar då flaskans kork inte går att använda efter öppning.

Servera och smaka

Öppna flaskan långsamt med en lutning på 45 grader. Titta på bubblornas storlek och färg på vinet, båda kan avslöja ålder på vinet. Hur känns vinet i munnen, textur och struktur kan berätta mycket om ett vin. Efter man har tittat på vinet så är det dags att ta in alla sinnen, först så doftar vi på vinet. Känner du inget så snurra gärna upp vinet i glaset så att det avger aromer.

Nu går vi till att smaka på vinet. Ta in en liten sipp och låt vinet rulla runt i munnen, om du kan så dra in lite luft mellan läpparna. Eftersom 80 procent av det du känner kommer ifrån doften så sörpla gärna vinet då kommer doften tillbaka upp i näsan och förstärker din upplevelse.
Nu kan vi börja sätta bedömning på vinet.🥂