- Hem /
- skribenter /
- Fredrik Schelin /
Carmignano DOCG
Carmignano DOCG

Carmignano DOCG
Efter att ha rest runt i Toscanas mer okända vinområden kom vi äntligen fram till det som var för mig det bästa besöket under resan.
Inte bara för att producenterna håller en för området mycket traditionell stil av vinproduktion, de lyckas också hålla nere alkoholnivån i sina viner som gör att de visas från sin bästa sida .
Majoriteten av sangiovese gör att vinerna är eleganta och unika, man märker inte av inblandningen av de internationella druvorna som man gör i andra områden. Det är sangiovesen som talar sitt tydliga språk här.
Vi hade också chansen att prova några riktigt gamla årgångar daterade tillbaka till 1930-talet på ett av besöken.
Detta imponerade, vilka viner och vilken potential de har för lagring.
Artimino
Farmen på kullen
Artimino är en egendom på 732 hektar och anses vara en släktklenod i detta område.
70 hektar vingårdar är planterade i söderläge och utöver detta har man 150 hektar med 23.000 olivträd som man framställer olivolja från.
Sedan tiden för etruskerna, har den naturliga dispositionen av marken i detta område visat sig vara ett idealiskt centrum för jordbrukande av vinodling och olivträd.
Fattoria Ambra
Den klassiska stilen som går tillbaka till rötterna
Fattoria Ambra Har tillhört Romei Rigoli familjen sedan 1870.
Gården ligger nära floden Ombrone och Medici villan på Poggio a Caiano. Den är uppkallad efter en dikt “Amber” skriven på 15-talet av Lorenzo Il Magnifico.
Vingårdarna, med en storlek av 20 hektar, ligger i bergen i Montalbiolo, Elzana, Santa Cristina i Pilli och Montefortini, som är fyra av de viktigaste crus i Carmignano.
Cappenzana
Platsen med årgångarna
Vinprovningsmuggar som har hittats i etruskiska gravar daterade till 1000 f.Kr. visar att vinstockar har odlats i Carmignano sedan före romartiden.
I ett pergament över ett hyreskontrakt som finns bevarat i Florens statsarkiv, daterat år 804, avslöjas det att vinrankor och oliver odlades vid Capezzana för produktion av olja och vin så tidigt som för 1200 år sedan.
Carmignano fakta
Detta faktum i sig är inte ovanligt i Italien med sin långa historia av vinproduktion.
Vad som är ovanligt är att här i Carmignano utfärdade Cosimo de ‘Medici ett påbud under år 1716, ett påbud som är det första exemplet på avgränsning av ett område för en DOC.
Gränserna för den gamla apellationen är idag identiska, vilket gör Carmignano till ett av de minsta DOCG områdena i Italien.
Det geografiska området ligger inom den lilla bergskedjan Montalbano.
Backarna är väl exponerade och ligger på relativt blygsam höjd, vanligen inte mer än 300 meter över havet.
Kullarna i Carmignano öppnar upp och gör att området har god vindgenomströmning och tillräckligt med solljus. Dessutom är de friska vindarna från den närliggande bergskedjan Appenninerna en hjälp och kyler ned vinrankorna unden den brännheta sommaren, samt skapar en optimal temperatur för vinodling.
Det är inte alltför regnigt och lyckligtvis regnar det främst på hösten och vintern, men det saknas aldrig fukt under sommaren.
Jordarna i området varierar från sandjordar, lerjordar med kalkbildningar, eller stora delar med kalkstensbas.
