- Hem /
- skribenter /
- Fredrik Schelin /
Bästa semlan är den hembakta, mitt recept hittar du här
Bästa semlan är den hembakta, mitt recept hittar du här

Bästa semlan är den hembakta, mitt recept hittar du här
Jag älskar semlan som bakverk men endast en månad om året och då i februari.
Givetvis gillar jag en del köpesemlor men den hembakta är ändå alltid bäst.
Bästa receptet på klassisk semla här.
Detta behövs till 20 stora semlor
Vetebullen
1 pkt jäst (för söta degar)
175 gram smör äkta osaltat
½ l mjölk röd
2 dl socker
2 tsk kardemummakärnor som är mortlade
1 tsk salt
1,5 l special vetemjöl
Fyllning
200 gram mandelmassa
1 l vispgrädde
3 msk socker
2 msk florsocker
Gör så här:
Smält smöret och häll i mjölken och värm till fingervarmt (37 grader)
Smula ner jästen i en bunke och hall i kardemumman, blanda i mjölk/smörblandningen och rör runt.
Blanda ner mjölet, lite I taget samtidigt som du rör/knådar tills degen är jämn och fin, inte för mycket mjöl.
Blanda I socker och salt tills du har en fin deg.
Knåda degen jämn I ca en kvart, gärna med degblandare eller assistant om du har en, men jag har även gjort det för hand med bra resultat.
Jäs degen en halvtimme tills den blir dubbelt så stor.
Rulla till bullar och sätt på ugnsplåt smörad eller med papper.
Jäsning igen till dubbel storlek nästan en timme, hellre lite längre än för kort då fibrerna blir längre och degen blir luftig = luftiga och goda bullar.
Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 225 grader i cirka 10 minuter tills de fått färg, läg upp på galler att svalna.
När bullarna är kalla kan du skära av ett lock på bullen och börja med fyllningen.
Gröp ur bullen med en gaffel eller fingrarna, blanda det urgröpta med mandelmassan och lite grädde.
Vispa till en slät smet, fyll bullen med smeten och spritsa sedan med luftigt vispad grädde.
På med locket och pudra med florsocker.
Avnjut med en kopp nybryggt kaffe eller i en djup tallrik med varm mjölk som förr i tiden.
