Bäst i test prestigechampagne

Dom Pérignon, Cristal, Belle Époque, Comtes de Champagne och Grand Siècle. Några av alla kända prestigechampagner, är de verkligen bättre än andra bubblande viner?
Bäst i test prestigechampagne

Prestigechampagne är samlingsnamnet man använder för champagnehusens bästa gyllene bubblor.

Den för svenskarna kanske mest kända prestigechampagnen som funnits på de svenska bolagshyllorna sedan 1954 är Dom Perignon. I folkmun mer känd som Dompa.

Krug kungen av champagne har också listats sedan 1954 har sin instegschampagne i samma prisklass som många andra champagnehus har sina prestigeviner. Men även hos Krug har man sina toppviner. Krug Vintage, Collection, Krug Clos de Mesnil och Krug Clos de Ambonnay med priser upp till 25.000:- per flaska.

Är det alltid värt pengarna? Får jag ofta höra av bekanta och gäster då jag håller provningar.
Det är inte alltid så lätt att svara på, är en flaska champagne värd 25.000:-, eller rent av mer än 1000:-?
Innehållet rent krasst kanske inte motsvarar den summan. Även om det är ett mycket exklusivt och noga utvalt innehåll som vinmakaren har behandlat på allra bästa sätt. Det är trots allt endast en flaska väldigt fin och god champagne. Men den stora skillnaden är som alltid, tillgång och efterfrågan. Så länge det finns kunder som är beredda att betala mer för att stoltsera med det kändaste märket så kommer priserna på vissa viner alltid vara högre än andra.

Men visst är det nästan alltid så att de dyrare bubblorna är bättre än de billigare. Generellt!

DinVinguide.se har i år valt ut följande prestigechampagne i “Bäst i test”.
Vi har valt ut de som inte bara är bäst i vårt blindtest utan även valt utifrån prisvärdhet.

Är du nu intresserad och nyfiken nog att du investerar i en sådan butelj. Vänta då inte till tolvslaget på nyår med att öppna den. Utan starta kvällen med att servera de fina bubblorna när smaklökarna och sinnet fortfarande är fräscht. Gärna i trevligt utvalt sällskap och avnjut den med alla dina sinnen på helspänn.

God jul och gott nytt år

Comtes de Champagne Brut Blanc de Blancs 2006 - Nobel champagne 2016 - Bäst i test DinVinguide.se 2016

Comtes de Champagne Brut Blanc de Blancs 2006

comtes-de-champagne-2006
SB 75978, Pris 1 350:-
Näsan fylls av vita florala inslag, viss brödighet och inbjudande mineralitet. Moussen och texturen är elegant och mjukt balanserad. Det är ett relativt ungt vin som kommer vinna på att lagras. Trots ungdomen finns en frisk och fyllig smak av gröna svenska äpplen, mineraltoner, citrus, brödighet och en viss nötighet i avslutningen.

G H Mumm Cuvée R Lalou Brut 2002

mumm-cuvee-r-lalou_7128
SB# 77822, Pris 1210:-
Direkt på näsan blir man imponerad och sköljs över av nougat, vanilj, honung, torkad frukt blandat med vita florala toner. När man inmundigar vinet möts man först av mjuka fina bubblor som smeker gommen. I smaken finns gul och grön frukt blandad med nötighet och integrerad citrus. Avslutet är långt behagligt och mineraliskt.

Bollinger La Grande Année 2005

bollinger
SB# 7579, Pris 949:-
Vinet har en gyllengul färg. När vi sätter näsan mot glaset möts vi av en nyanserad, utvecklad doft med inslag av gula äpplen, rostat bröd, nougat, champinjoner och apelsin. Smaken är torr, frisk med inslag av äpplen, rostat bröd, nougat, valnötter och tydlig grapefrukt i avslutet.

Belle Epoque 2008

belle-epoque-2008
SB# 87914, Pris 1205:-Vi möts av en mjuk mousse som behagligt sprider de mjuka tonerna i munnen. Vita blommor blandas med tropisk frukt där persika är tydligast. Sommarpäron kommer i avslutet som också innehåller citrus och mineraler i en perfekt balans. Ett vin som kommer från en praktfull årgång och är lagringsbart.

Amazone de Palmer Brut

amazone-de-palmer
SB# 82267, Pris 599:-
Vinet har en utvecklad ton med mogen doft.
Det finns mogna vinteräpplen, fläder, nötighet, honung och jäst i smaken. Smörig textur blandas upp med balanserad syra och mjuka bubblor. Hyfsat  pris för en prestigechampagne.

Salon 2004

salon
SB# 90591, Pris 3449:-
En champagne som gör sig väldigt bra när den legat i källaren i tio år eller mer.
Men vill man öppna den redan nu möts man av ett stramt, krispigt vin med otrolig elegans. Det formligen bubblar ut citrus, mineraler, kalk blandat med vita frukter, gula äpplen och smördeg

Foto: Raphael Cameron