- Hem /
- skribenter /
- Fredrik Schelin /
Aldrig hade jag väl trott att jag skulle äta friterad ormbunke och rönnbladsmilkshake!
Aldrig hade jag väl trott att jag skulle äta friterad ormbunke och rönnbladsmilkshake!
Aldrig hade jag väl trott att jag skulle äta friterad ormbunke och rönnbladsmilkshake!
När jag vaknade i lördags morse begav jag mig till centralen för att ta ett tåg mot Göteborg och Gunnebo Slott.
Detta för en dag med flera bloggare och den fantastiska Lisen som förespråkar att man ska ta till vara på naturens resurser bättre.
Aldrig hade jag väl trott att jag skulle äta friterad ormbunke och rönnbladsmilkshake när jag satt där på tåget i maklig takt ner genom landet.
Väl framme i Göteborg blev vi hämtade av Ylva på västsveriges turistråd och tillsammans med ett par andra bloggare så for vi ut till Mölndal och Gunnebo.
Först på plats bjöds vi på en lunch och fick en presentation av alla medverkande och en genomgång av dagens schema.
Lisen berättade att vi skulle ut i skogen och skörda ogräs, Patrik Sewerin som är köksmästare berättade om Gunnebos arbete att vara ekologiska, närodlade och nyttja naturens resurser på ett hållbart sätt.
Efter lunchen var det kängor på och ut i skogen, här skördade vi saker som jag inte i min vildaste fantasi skulle plocka och äta i andra sammanhang.
När vi hade skördat ett antal korgar fulla med naturens vilda grönsaker så samlades vi i solen utanför restaurangen med ett glas riseling och skapade menyer tillsammans.
Sedan fick vi en visning av Gunnebo Slott som kan uppvisa en av Sveriges bäst förvarade 1700-tals anläggningar, visningen i detta fantastiska slott sköttes av Mathias en otroligt engagerad och underhållande guide.
Nu var det dags att laga mat, en otroligt engagerad skara bloggare satte igång och köket kändes plötsligt som att det var vilket proffskök som helst mitt i service.
Du ser menyn lite längre ner av vilka fantastiska rätter vi lagade ihop med naturen som bas.
Och vad man än kan tro så var allt supergott, till menyn så valde vi ut en Pinot Gris från Alsace och ett sydfranskt rödvin sam båda passade väldigt bra. Patrik letade även fram ett sött vin som vi avslutade kvällen med.
Tack alla medverkande för en underar upplevelse och för att ha öppnat ögonen på mig, jag ser fram emot att ses igen.
//Fredrik
– Lisen Sundgren: ekologibloggare och författare (http://lifebylisen.com/#/hem)
– Kinna Jonsson: matbloggare och kokboksförfattare (http://kinnasblogg.blogspot.se/)
– Fredrik Schelin: matbloggare, skribent och vinkonnässör (http://blogg.alltommat.se/njutbart/)
– Michael Krantz: matbloggare (http://www.kokaihop.se)
– Maja Berthas: fotograf, bloggare, författare (https://cloud.dinvinguide.se/skribenter/maja-berthas/)
– Tina Sjöstedt: frilansjournalist och fotograf (http://www.tinasjostedt.com/)
MENY:
Ostron med granskottsvinaigrette
Blåmusslor fyllda med nässelfyllning
Råbiff av lamm med ängskrasse och granskott
Friterade ormbunkskott
Nässelrisotto
Rökt torsk på smörstekt surdegsbröd med ängskrassecremefraiche
Lufttorkat Gunnebolamm med kärleksört
Smörstekt lamminnanlår på en bädd av smörstekt kirskål och kärleksört, med pesto av lind, ängskrasse och rostade mandelflan och solrosfrön
Rönnmilkshake med drömmar smaksatta med kvanne
Granskottschoklad med olivolja och flingsalt på stekt bröd
Plockat på Gunnebo 12/5 2012
Brännässlor Urtica dioica
Fjällkvanne Angelica archangelica
Granskott Picea abies
Gökärt, stjälk och blom Lathyrus montanus
Harsyra Oxalis acetosella
Kirskål Aegopodium podagraria
Kärleksört Sedum maximum
Lindblad Tilia cordata
Lönnblom Acer platanoides
Maskrosor Taraxacum officinalis
Myskmadra Galium odorata
Ormbunkskott (Majbräken ) Athyrum filix-femina
Rallaros (ä.k Mjölkört) Epilobium angustifolium
Rönnbladskott Sorbus aucuparia
Svalört Ranunculus ficaria
Styvmorsvioler Viola tricolor
Bäckbräsma (den vi kallade Ängskrasse som visar sig vara en släkting) Cardamine amara
Ängsyra Rumex acetosa























