- Hem /
- skribenter /
- Eva Weckström /
Soppa på en spik
Soppa på en spik
Soppa på en spik
*section*Glöm för all del inte bort frukten. Höst- eller vinteräpplen är underbart i soppa*section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2018/11/pumpor.jpg*section**row*Soppa. Värmande, mustig, fyllig. Det är riktig höstmat för mig. Med en god skiva surdegsbröd och kanske en smakrik ostbit är det riktigt lyxigt.
Det är lätt att glömma bort att koka soppa. Synd då det är så otroligt lätt och praktiskt. Man tager vad man haver liksom. Soppan står och puttrar och sköter sig själv. Överbliven soppa fryser man in.
Ofta har jag några tomater och en och annan kokt potatis i kylen. Tillsammans med lök, palsternacka och morötter i grönsakslådan. Detta blir en bra bas. Så här på hösten finns kanske pumpa hemma? Det går fint med “vanlig” pumpa men personligen älskar jag butternut-pumpa. Nötig och mild i smaken. Jag rostar pumpan i ugn innan jag skedar i det mjuka fruktköttet i soppan. Jordärtsskocka är formidabel i soppa om sådan finnes. Fänkål likaså. Röd- gul- eller polkabeta? Urgott. Med lite kryddor och god fantasi blir soppan en riktigt smakrik och tillika nyttig anrättning.
Glöm för all del inte bort frukten. Höst- eller vinteräpplen är underbart i soppa. Päron funkar också. Apelsin, mums. (filéa apelsinklyftorna. skalet är segt. Eller pressa och använd bara saften)
Här kommer lite Sopp-tips:
Löken och kryddorna
Börja med att fräsa lök tillsammans med kryddor som gurkmeja, ingefära, kanel, chili, paprika. Välj efter smak. Önskas inte gul eller röd lök kan man använda purjo. Eller rosta vitlök i ugnen hel, ringla lite olja över bara. Otroligt gott. Stek då bara kryddorna i lite olja och smör och tillsätt istället vitlöken senare, direkt i soppan.
Vätskan
Häll på vätska. Vatten går finfint men för mer smak använd slattar! Vin, äppelmust, öl, apelsinjuice, cider eller vad du önskar i smakväg och finner i kylen. Gärna dryck med lite syra, och kanske inte alltför sött. Är du osäker? Ta en liten skvätt till att börja med. Det går fint att regelrea sötma, sälta och syra på slutet. Önskas en riktigt mustig och juligt söt soppa- häll i av fjolårets glögg. (Själv spar jag om det blir över. Går fint att frysa i tråg eller burk också. Suveränt i bland annat sommarens grillmarinader!)
Buljongen
Tillsätt lagerblad om det finns, kanske en buljongtärning eller en sked fond. Finns inget hemma? Droppa i lite soja. Dofta i lite örtkryddor som timjan, dragon, oregano efter smak och tillgång. Peppra. Krydda med vad du har, och gillar!
Grönsakerna/Frukten
Skala, rensa och skölj dina ingredienser. Glöm inte bort kål. Blomkål är toppen i soppa. Slanta rotsaker, dela grönsaker och frukt och låt alltihop koka. Länge.
Koktiden
Jag brukar låta detta gotta sig och sprida ljuvliga dofter i över en timma. Ibland två. Morötter kan vara ogina och ta tid att bli riktigt mjuka. När alla grönsaker eller rotfrukter är så mjuka att de sönderfaller- mixa med mixerstav till en slät soppa. Det går också bra att köra i matberedare.
Finliret på slutet
Smaka av, balansera syra, sötma och sälta. Saknas syra tillsätt vinäger eller vin. Citronsaft eller limesaft är gott i. Även tomatpuré är syrligt och gott att ha i soppan. Salta vid behöv. Behövs socker? Använd honung, mörk sirap eller farinsocker. Dessa ger inte bara sötma utan bidrar med fina smaker. Här finns inget facit. Gör som DU vill.
Variationer på soppan
Du kan välja typ av soppa. Vill du ha den matig, mild och krämig? Tillsätt kokosmjölk, sojamjölk eller crème fraîche. Kanske ett kryddmått vitpeppar.
Vill du ha soppan het och kryddig? Tillsätt tabasco, chili och till exempel etiopisk peppar så blir den RIKTIGT värmande i kylan. Rålakritspulver är också smarrigt och kul. (Stärnanis har lite samma smakprofil)
Önskar du en sötare och mustigare soppa- riv i lite muskot samt pudra i till exempel kanel och eventuellt ingefära och spiskummin. Häll i lite överbliven glögg, svartvinbärssaft eller koncentrerad juice.
Voilá! Servera din soppa rykande varm som den är, eller dekorera med kryddgrönt. Gärna en bit gott bröd och ost till men finns inte detta, skorpor eller knäckebröd går fint. Kanske finns en torr brödkant hemma att steka i smör.
Soppa på en spik….och lite till…!*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2018/11/soppa.jpg*section**row*
Dryck till härligheten? Våga Cider!
Här funkar mycket. En god Ale, en fräsch äppelcider eller ett vitt vin med fyllighet och fruktighet. Jag har botaniserat på Systembolaget för lite god sopp-dryck!
Pernilla Perle Cider, Artikelnummer 11291, 49:-
Sverige
Flaska 375 ml
*section**section**section**section**section**section**section**section**row*
*section**section**section**section**section**section**section**section**row*
Våga APA!
Oppigårds Amarillo, artikelnummer 1442, 21,90:-
Tillverkad i Sverige , Dalarnas län , Hedemora kommun
Flaska 330 ml
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*




