Ingredienser
Smördeg:
Fyllning:
Instruktioner
Tarte tatin
Smördeg: Blanda samman 1 /4 av smöret med mjölet och vattnet. Arbeta samman till en deg. Kavla ut till en rektangel. Skiva smöret över ena halvan och vik över den andra. Tryck till i kanterna. Kavla åter ut försiktigt så att smöret inte kryper ut. Vik sedan i tre delar. Kavla ut igen och upp repa detta tre gånger. Låt degen vila kallt mellan kavlingarna så går det lättare. Låt sedan plattan ligga i kylskåpet.
Fyllning: Bred ut smöret jämnt i en stor stekpanna. Häll över socker och citronsaft. Skala, halvera och kärna ur äpplena. Lägg dem med den runa sidan neråt i stekpannan. Kavla ut smördegen och rulla den runt kaveln. Lägg degen över äpplena i stekpannan. Knip in degen efter stekpannans form och skär av överflödig deg. Låt vila svalt i ca 15 min. Sätt ugnen på 200 grader. Hetta upp en platta. Sätt stekpannan på plattan, som ska vara ordentligt varm, i cirka 15 min tills smöret och sockret bubblar och har fått en guldgul färg. Lyft då och då vid kanten med en liten kniv. Flytta pannan och placera den mitt i ugnen och grädda i 10-15 min, tills kakan fått fin färg. Ta ut pannan ur ugnen. Observera att skaftet är mycket varmt. Vänd upp kakan på ett fat och servera direkt med vaniljglass eller grädde.
Kommentar: Jag använde en gjutjärnspanna som var 18 cm i diameter i botten och den var lite liten. Ta gärna en större.