Piemontes vin och mat

Piemontes vin och mat ger oss stor inspiration världen över. Vinet och maten i regionen har genom åren anpassat sig och passar varandra därför som hand i handske.

Piemontes vin och mat

Piemonte har varit vårt tema under hela februari månad på DryckesListan.se. Jag avrundar här med några tips på urgoda och passande kombinationer av italiensk mat och viner från Piemonte. De röda viner som produceras i området är av olika karaktär och passar därför också till lite olika typer av maträtter.

“Den lilla söta” druvan dolcetto skev jag om för två veckor sedan, klicka här för den artikeln. Vinerna på druvan är fruktiga, saftiga och generösa med mjuk syra och passar till fylliga anrättningar med milda smaker, viss sötma, och/eller gräddigt och krämigt. Sötma uppnås med solmogna tomater, balsamvinäger, morötter, rotfrukter etc.

Förslag på maträtter till dolcettoviner:

-Kycklingpasta med valnötter och ruccola

-Pasta carbonara med panchetta och äggula

-Capresesallad med tomater, buffelmozzarella, färsk basilika och balsamvinäger

-Krämig lasagne med köttfärs, vitlök, bechamelsås och morötter

-Prosciutto crudo med fikon och pinjenötter

Barbera är en av de mest odlade druvorna i Italien. Man kan hitta den sparsamt i andra regioner i norra Italien men Piemonte är druvans hem och ursprung. Viner gjorda på barbera är medelfylliga med djup, mogen och generös frukt med plommon, körsbär och björnbär. De har en härligt frisk syra och en strävhet som är mjuk eller lite kännbar men alltid fint inlindad. Vinerna är underbara unga men det går även fint att lagra. Barberavinerna passar fenomenalt bra till det italienska köket och det är svårt att gå fel i matchningen. Extra bra blir det med lite syrliga rätter med till exempel tomat, kapris eller citron som möter syran i vinet. Vill du läsa mer om druvan klicka här för Sofias artikel “Mera barbera”!

Förslag på maträtter till barberaviner:

-Pasta Bolognese med morot och rotselleri. Fyllig rätt med härlig syra.

-Pizza med tomat, skinka, mozzarella, pinjenötter och purjolök.

-Rigatoni med salsiccia smaksatt med vitlök och peppar med zucchini, svarta oliver och basilika

-Smakrik salt och syrlig linguine med kapris, olivolja och tomat.  

-Pasta al forno som är Italiens svar på pytt i panna- rester av pasta med tomat-köttsås och béchamelsås tillagat i ugn. 

-Lokala ostar

Kungen av Piemonte, druvan nebbiolo, är klurig att odla och mognar mycket sent. Skalet är tunnt och ger inte mycket färg åt vinerna. Dessa förvånar därför ofta eftersom de trots sin ljusa färg har tuff tanninstruktur, hög syra och stor komplexitet. Vinet har stor karaktär med doft av röda bär, viol, tjära, tryffel och höstskog och matchas gärna till mustig mat med just svamp, tryffel och vilt. (Barolo och Barbaresco är viner på druvan i det högre prissegmentet som ofta kräver lagring innan de konsumeras. Ett bra alternativ är Langhe Nebbiolo som är tillgängligt ungt och dessutom väsentligt billigare.)

Förslag på maträtter till nebbioloviner:

-Svamprisotto på vitt vin med parmesanost och karljohanssvamp

-Mustig viltgryta med rött vin, champinjoner och färska örtkryddor.

-Örtkryddat lamm med vitlök, fänkål och timjan.

-Smakrik spagetti alla puttanesca med sardeller, kapris, oliver och körsbärstomater

-Gratinerade tomater med pecorino, svamp och muskot

-Zuccinirullar med parmaskinka och ricotta

-Tryffelpasta med svart tryffel, spenat, äggula, olivolja och parmesan samt strimlad lövbiff

-Krämig pasta med panchetta, oregano och hackad persilja

Listan kan göras lång med alla godsaker det italienska köket erbjuder men jag hoppas detta bidragit med nya idéer om Piemontes vin och mat.

Dax att bege dig till saluhallen och botanisera bland vilt, charkuterier, grönsaker och ost- sedan hem och på med pastavattnet!

 *section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2016/01/img_4324.jpg*section**row*2013 Langhe Rosso Artikelnummer 73279, 110:-
Druvor: Dolcetto (80 %)
Systembolagets beställningssortiment

Bild från DinVinGuide

Härligt vin från familjeföretaget G.D Vajra, som idag drivs av de tre syskonen Vajra. Vinet har mörk djup och rustik frukt av moreller, plommon, skogshallon och toner av balsamvinäger. Karaktär av drottningsylt, pinjenöt, salmiak och kanel. Långa saftiga efterdyningar. Jättebra! Stor, djup fruktighet från dolcettodruvan. Lagras i huvudsak på ståltank men en mindre andel på ekfat. Gott till fågel som gås, vildand och fasan.

Barbera d’Alba Luigi Voghera nr 2365, 110:-
Systembolagets fasta sortiment.

Bild från DinVinGuide

Ljuvligt fruktigt vin med kryddiga inslag och mjuk strävhet. Smak av mörka moreller, hallon, violpastill, örtkryddor och rostade ekfat. Drick till pizza, krämig tomatpasta eller örtkryddat lamm med citron och kapris.

Barbera d’Asti Lavignone Rosso 2014, nr 70846, 119:-
Systembolagets beställningssortiment

Bild från DinVinGuide

Frisk, saftig och välbalanserad barbera av det fylligare slaget med karaktär av solmogna mörka plommon, mustiga mörka klarbär och toner av färska örter. Ett perfekt matvin. Prova till pizza med skinka, lök, ruccola och svamp eller pasta al forno med salsiccia. Druvorna pressas försiktigt och man urlakar färg och smak ur musten under 10-12 dagar. Lagring endast på ståltank.

Fontanafredda Ebbio Langhe Nebbiolo 2015, Artikelnummer 22300, 106:-
Systembolagets fasta sortiment

Bild från DinVinGuide

Fantastiskt trevlig Langhe Nebbiolo med elegans, komplexitet och finessrikedom. Mycket för pengarna! Vinet lagras i 8 månader i ekfat. Fin strävhet, ren fruktighet och pigg syra samt karaktär av röda klarbär, skogshallon, kryddnelika, te, salmiak och eneträ. Njut till smakrika anrättningar som svamprisotto med parmesanost, tryffelpasta, osso buco och lagrade ostar.

 

 *section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*