Piemonte, vid foten av berget

Dimhöljda kullar, ett vackert och kuperat landskap, underbar rustik mat och viner som passar ypperligt därtill. Vi befinner oss i Italiens skafferi, Piemonte. Sniglar, tryffel, kalvlägg, lokala ostar, svamprisotto.....här finns något gott för alla. Översatt betyder Piemonte "vid foten av berget" och ligger just där vid alpernas fot i nordvästra Italien. Berömda viner från regionen är de långlivade barolo- och barbarescovinerna gjorda på druvan nebbiolo. Dessa berömda viner gräver dock hål i plånboken men det går att fynda viner från samma område. Låt oss titta in och se vad distriktet Langhe har att erbjuda!

Piemonte, vid foten av berget

Du transporteras tillbaka till medeltiden när du besöker Piemonte men på ett bra sätt. Vackra gamla befästningar duggar tätt och är naturligt belägna på högsta punkten i byn och väl synliga. Det kuperade landskapet badar i milt solsken. Underbar lokal mat och regionala viner gör att man vill stanna på obestämd tid…

Vindruvan är klurig att odla om man som vinbonde vill uppnå god kvalitet i glaset. I Piemonte och Langhe är förutsättningarna klockrena. Milt klimat och närhet till medelhavets svalkande vindar samt alperna som tornar upp i norr och skyddar området från nordanvinden.  Nebbiolodruvan är extra kräsen och mycket känslig. Den finns visserligen odlad i liten skala i andra delar av världen men utan stora framgångar.  Trivs bäst gör den dock odiskutabelt just här i de kalkrika jordarna i Langhe. Druvan har lång växtsäsong och behöver milt höstväder då den skördas sent, ibland mycket sent. På hösten rullar dimman trolskt in och omsluter vingårdarna. Nebbia betyder just dimma. Nebbiolo ger lätta viner med påtaglig strävhet och syra. Druvan har karaktär av körsbär, viol, svamp, örter och salmiak. Med ålder utvecklar vinerna dofter av tryffel, tjära, stall och höstskog.

Andra blå piemontedruvor är den syrlig barberan och flirtigt fruktiga dolcetton. Man gör övervägande endruvsviner i Piemonte men i Langhe, söder om kulturhuvudstaden Alba, hittar man viner betecknade Langhe Rosso som blandas av de tre ovan nämnda druvorna. Ibland skvätter man i en liten andel av andra högst lokala druvsorter.

Langhe betyder “tunga”, vilket refererar till långa och utsträckta jordlotter planterade med vinrankor. Området är ursprungsskyddat och klassificerat D.O.C. Langhe D.O.C. innefattar flera kommuner och mindre vindistrikt som tungviktarna Barolo och Barbaresco.

De lokala vinerna njuts bäst med den regionala maten. Vinet och maten har på ett anmärkningsvärt sätt anpassat sig efter varandra genom århundraden. Det är väl detta som gör området till ett gastronomiskt centrum. Jag kommer att skriva mer om detta under kommande månad.*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2016/04/img_1075.jpg*section**row*Redaktionen har provat igenom Systembolagets utbud av viner från vackra Piemonte, vid foten av berget och närmare bestämt området Langhe, med beteckningen Langhe Rosso. Samtliga viner som beskrivs kostar under 120 kr. Läs, köp, njut då Langhe har så mycket att ge!

Glöm inte att inspireras att matcha med norditalienska anrättningar som tryffelpasta, svamprisotto och osso buco piemontese.

 

2014 Langhe Rosso Artikelnummer 2399, 100:-
Producent: Marchesi di Barolo
Druvor: Dolcetto 45 %, barbera 40 % och nebbiolo 15 %.
Systembolagets fasta sortiment

Bild från DinVinGuide

Ett elegant vin från producent med kunskap och tradition. Idag drivs Marchesi di Barolo av femte generationen. Lätt kropp, kännbar strävhet och syra i sval elegans. Silkig frukt i form av röda surkörsbär och röda vinbär, hallonbalsamvinäger, mandel, kanel och angenäm blommighet. Vinet har lagrats 9 månader på ekfat. Gott till charkbrickan, örtkryddat lamm eller vitello tonato.

 

Borgogno Langhe Rosso 2013 artikelnummer 70384, 100:-
Producent: Giacomo Borgogno
Druvor: Barbera, dolcetto, fresia, merlot
Systembolagets fasta sortiment

Bild från DinVinGuide

Publikt och charmigt vin från firma grundad 1761, ett av de äldsta vinhusen i Piemonte. Borgognos Langhe Rosso visar mörk generös fruktighet och röda bigarråer, sötlakrits, violpastill, mörk bitter choklad och färska örter. Vinet är fylligt, syran är balanserad och strävheten kännbar men inlindad. Vinet lagras minst ett år på stora slavonska ekfat, och ett år på flaska innan de släpps. Bra allroundvin, perfekt till kalv, kycklinggryta, pasta och ost.
Sökes mer struktur, blommighet och elegans?
Prova Borgognos Langhe Rosso “Pinin”. Artikelnummer 78651, 120:-

 

2013 Langhe Rosso Artikelnummer 73279, 110:-
Producent: G.D Vajra
Druvor: Dolcetto 80 %, barbera 15 % och resten nebbiolo samt mindre mängd albarossa, fresia och pinot noir.
Systembolagets beställningssortiment

Bild från DinVinGuide

Härligt vin från familjeföretaget G.D Vajra, som idag drivs av de tre syskonen Vajra. Vinet har mörk djup och rustik frukt av moreller, plommon, skogshallon och toner av balsamvinäger. Härligt stramt med frisk syra och lite bett i tanninerna. Karaktär av drottningsylt, pinjenöt, salmiak och kanel. Långa saftiga efterdyningar. Denna Langhe Rosso blev en riktig favorit. Jättebra!! Fräschör från barberadruvan, fruktighet från dolcetto, struktur från nebbiolo. Fin blend. Lagras i huvudsak på ståltank men en mindre andel på fat. Gott till fågel som gås, vildand och fasan.

 

2014 Cino, Langhe Rosso, Artikelnummer 72649, 116:-
Producent: Cascina Ballerin
Druvor: Barbera 40 %, nebbiolo 30 %, dolcetto 30 %.
Systembolagets beställningssortiment

Bild från DinVinGuide

Ljuvlig doft av mörk plommonkompott, lakrits och höstskog. Lätt munkänsla. Syran är balanserad och vinet smakar av sötsyrliga mörka bigarråer, salmiak, viol samt har ett örtigt avslut. Vinet har inte lagrats på ekfat utan är istället mycket fruktdrivet med fin extraktion. Druvorna kommer från två vingårdar i La Morra som tidigare ägdes av “farbror Cino”, därav namnet. Passar ypperligt till den grillade och lite kryddade köttbiten.*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*