- Hem /
- skribenter /
- Eva Weckström /
Monastrell, Mourvèdre eller Mataro, kärt barn har många namn!
Monastrell, Mourvèdre eller Mataro, kärt barn har många namn!
Monastrell, Mourvèdre eller Mataro, kärt barn har många namn!
*section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2018/07/vingrd-i-jumilla.jpg*section**row**section*Att monastrell och mourvédre är samma druva konstaterade man till exempel i slutet av 1990-talet på amerikanska US-Davis*section**section**section**section**section**section**section**row*
Historia
Genom DNA-tester kan man idag avgöra druvors släktskap med varandra och komma närmare deras ursprung och historia. Spännande!
Att monastrell och mourvédre är samma druva konstaterade man till exempel i slutet av 1990-talet på amerikanska US-Davis. Vidare vet man att monastrell är en gammal, troligtvis uråldrig, druvsort som troligtvis följde med fenicierna till Spanien redan 500 år f.kr. Det spanska namnet Monastrell kommer från det latinska monasteriellu som betyder kloster. Det franska namnet kommer istället från staden Sagunto i Valencia som är en av de städer som man hävdar är druvans ursprung. Sagunto hette tidigare Murviedro/Mourvèdre (det sistnämnda är Katalanska). Druvans namn har alltså även på franska en tydlig hänvisning till Spanien.
Odling
Druvan trivs ypperligt i södra Spanien och i området kring Valencia och Alicante har man gjort druvan till sin egen. Den odlas även en hel del i södra Frankrike under namnet mourvédre. Då soliga Rhône och Provence är välsignade med Mistralen med sin förmåga att svalka ner vingårdarna har man därför även här bra förutsättningar för druvan. Den är en viktig druva och blandas frekvent i viner från södra Rhonedalen. I området Bandol i Provence gör man viner som ofta är till 100 % på mourvédre och av mycket bra kvalitet. I USA går druvan under namnet mataro, sprunget ur den andra staden i Katalonien som hävdar sig vara druvans ursprung. I soliga, heta och torra Australien finns också en del odlingar av druvan.
Karaktär
Monastrell är svår att odla då den knoppar och mognar sent och kräver extremt mycket värme och sol. Den är känslig för låga temperaturer på vinterhalvåret och ett väldigt kort “fönster” för skörd innan syran sjunker och vinerna blir syltiga och slappa. Tänk katrinplommon. För att ytterligare försvåra det för vinbonden är monastrell extremt känslig för torka och för sjukdomen mjöldagg. Mjöldagg är till skillnad mot andra skadesvampar en skadegörare som trivs i torrt väder. Många utmaningar för odlaren!
I karaktären är vinerna täta, mörka, fylliga och packade med mörka bär som björnbär, svarta vinbär, enbär, kråkbär samt lite kryddiga toner med tobaksblad, svartpeppar och örter som rosmarin och mejram. I vissa fall blir de även lite “köttiga” med inslag av ladugård, rökt bacon eller läder. Är det ett välproducerat vin har det god lagringspotential.
Användning
Rätt odlad, skördad och vinifierad ger druvan täta, bäriga viner med fin och balanserad tanninstruktur. De är utomordentliga matviner och till spansk svart gris är de oöverträffade. De är lättmatchade till mat eftersom de har koncentrerad bärighet och syra samt inte alltför tuff strävhet. Gärna till fett och salt, och lite rustikare mat.
Nedan några viner från Systembolagets fasta sortiment att njuta till det kallskurna, till osten, den helstekta grisen, skinkpajen, fläskfiléspettet eller gratängen. Monastrell, Mourvèdre eller Mataro, kärt barn har många namn!*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2018/07/serrano-spanien-skinka.jpg*section**row*
Vinet är mycket fruktigt med mörka skogsbär, tranbär och mörka moreller tillsammans med nyklippt rosmarin, körsbärspaj och kanelstång. Serveras sval, 16 grader, till köttbullar med potatissallad, ugnsbakad citronkyckling eller lammspett.
2017 Castaño Organic Monastrell
Artikelnummer 2050, 199:-(Box 3000 ml)
Spanien, Tecla
EKO
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*