DryckesListan.se Matskola- Pesto, basta!

Grymt gott, lätt att göra, användbart och enkelt att variera. Pesto! Basta. Här kommer tips, råd och recept!

DryckesListan.se Matskola- Pesto, basta!

*section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2018/07/basilika.jpg*section**row**section**section*Pesto är en italiensk klassiker och namnet kommer av italienska pestare, som betyder stöta. Ursprungsreceptet på Pesto alla Genovese är färsk basilika, riven lagrad ost, vitlök, pinjenötter och olivolja. Traditionellt mortlades denna goda röra och vill man köra old school börjar man mortla eller stöta vitlöken med osten och nötterna, sedan basilikan och sist rör man i oljan. Det är annars fritt fram för blender eller stavmixer. Konsistensen kan vara alltifrån fast till flytande.

 

Bild från DinVinGuide

 

 *section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2018/07/frdig-pesto.jpg*section**row**section*Pesto är en italiensk klassiker och namnet kommer av italienska pestare, som betyder stöta*section**section**section**section**section**section**section**row*Pesto är bara SÅ gott. Denna goda röra har en mängd användningsområden och kan användas på eller i pasta, i soppa, till fisk eller kyckling. En annan variant är på det rostade brödet eller i salladen.

Häromdagen gjorde jag en raw-sallad på riven rå blomkål, ruccola, soltorkade tomater, olivolja och massor av grön pesto. Jisses vad gott!

Det är inte svårt at göra egen pesto och det är ett väl värt och kärt besvär. I köpt pesto, som jag finner rätt trist i smaken, hittar man många gånger både konsistensgivare, palmolja, konserveringsmedel och så vidare. Och vad jag förstår så PASTÖRISERAR man peston för ökad hållbarhet. I upphettningsprocessen försvinner uppenbarligen en massa goda smaker och säkerligen även nyttigheter.

Personligen varierar jag min pesto varje gång jag gör den och har egentligen inget recept. Men som grund, här är proportionerna.


RECEPT KLASSISK PESTO

Basilika, färsk, 1-2 krukor beroende på storlek

Parmesan 36 månader och/eller Grand Pecorino och/eller Pecorino Sardo, , riven, 100 gram

Vitlöksklyftor, hackade, 2 stycken

Pinjenötter, rostade i torr stekpanna, 50 gram

Extra virgin Olivolja, 1 1/2-2 dl beroende på vilken konsistens

Salt och nymalen Svartpeppar efter smak

GÖR SÅ HÄR

-Mixa pinjenötter, plockade basilikablad, vitlök och olja. Håll koll på konsistensen så den blir som du vill ha den.

-Vänd ner den finrivna parmesanosten

-Smaka av med salt och peppar

NJUT!

(vill du skriva ut receptet hittar du det i vår receptbank)

Bild från DinVinGuide

 

 *section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2018/07/grov-pesto.jpg*section**row*

VARIANTER PÅ PESTO a lá Eva

Det finns både röd och grön pesto även om den gröna är mer klassisk. I den röda är basen soltorkade tomater.

Om vi först kikar på grön pesto.

ÖRTERNA: Blanda gärna i både färsk mynta, citronmeliss och färsk koriander. Ruccola funkar men tänk på att den är lite besk så blanda med annat kryddgrönt. Lite färsk spenat kan du också ha i. Eller helt enkelt vad du gillar och har hemma. Säkert någon gammal italienare som vänder sig i sin grav, men valet är mitt och ditt!

CITRUS: Jag har dessutom gärna i en matsked antingen citronsaft eller limesaft. Föredrar lime. Ha gärna även i skalet, skrubbat rent och finrivet. Det friska, syrliga lyfter upp peston till oanade höjder! Minska lite på oljan så peston inte blir FÖR lös.

NÖTTERNA: Pinjenötter är svindyrt, det går utmärkt bra med rostad mandel, flarn, mandelmjöl- vad som nu finns i skåpet. Godast om det går är att rosta lite lätt. Kalla den istället mandelpesto så inte någon hardcore italiennörd sätter i halsen. Även valnötter är gott i en pesto men också dessa är ganska dyra. Cashewnötter är ett annat krämigt och smakrikt alternativ. För mustigare smak använd hasselnötter- se bara till att de är skalade. Rosta gärna även dessa, busgott.

OSTEN: Parmesan och pecorino är smakrika och jättegoda hårdostar och eftersom de är så långlagrade är de “torra”. MEN jag har haft i både västerbotten och lagrad prästost- det går finemang!

OLJAN: …brukar jag inte tumma på då jag älskar smaken av nötig, gräsig och örtig italiensk extra virgin olivolja men självklart kan den bytas ut mot solrosolja eller annan god, smakrik svensk olja.

KRYDDORNA: Jag älskar fräschör och därmed till exempel citronpeppar och citrongräs(ytterligare en italiensk matmatrona som vänder sig i graven men vad fasen). Urgott i din pesto, provsmaka dig fram! Lite färsk ingefära sätter härlig sting också, the sky is the limit!

RÖD PESTO

Denna variant gör du med i princip samma ingredienser, byt bara ut en del av basilikan mot soltorkade tomater. Torka gärna själv i ugn, annars köp de som ligger i olja. I denna syrligare pestovariant tycker jag det är gott med något lite hetta som till exempel av chili, cayenne eller tabasco. Chipotle för lite rökigare toner, kanske till det grillade köttet. Samt saft av citron. Finns röd paprika hemma, rosta den i ugnen och använd i peston. För det lilla extra ringla i lite hallonbalsamico. Himmelskt!

 *section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2018/07/tomater.jpg*section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2018/07/spagetti-med-pesto.jpg*section**row*

VINER ATT NJUTA TILL DINA PESTORÄTTER

 

2016 il Momento di Terreno, 109:-
Bild från DinVinGuide

Artikelnummer 75163 Beställningssortiment
Toscana, Italien
Ekologiskt, Veganvänligt
100 % Sangiovese


Ett nytt projekt från en favoritproducent i vackra Toscana. Terreno. Familjen är svensk och har dedikerat sitt liv åt kvalitetsviner som väl speglar Toscana och området Chiantis särart. Sofia Ruhne var bara sju år när familjen köpte vingården i vindistriktet Chianti Classico. Chianti Classico har alltid förknippats med kvalitet och ända sedan 1920-talet följer producenterna ett strikt regelverk för sin vinproduktion. Nu 30 år senare är det Sofia som tar över gården. Med detta nya vin – Il Momento di Terreno – delar hon med sig av sin barndoms Toscana till oss italienälskare.

Il Momento är ett inbjudande och öppet vin som kan njutas till alla stunder, inte bara de speciella. Då man inte lagrat vinet på ekfat är det saftigt och bärigt med en frisk syra och med en kännbar men balanserad strävhet typisk för sangiovesedruvan. Vinet reflekterar sin växtplats väl och andas av den röda jorden, av de lokala örterna, av pinjeträden, av nyplockade tomatkvistar, av saftiga mörka körsbär och viol. Utomordentligt serverat lite svalt till sommarens bufféer, grillfester, ost- och charkbrickor eller till en pizza grillad över öppen eld med mozzarella, pesto och lufttorkad skinka. Eller varför inte helt enkelt till en al dente pasta med fläskfilé, tomatpesto, citronzest och riven pecorino.

 

 

Cava Blanc de Noirs 1+1=3 U Mes U Fan Tres 119:-
Bild från DinVinGuide

Artikelnummer 7610 Fast sortiment
Spanien, Cava
Ekologisk
100 % Pinot Noir

Visserligen ett spanskt vin till italiensk pesto men oh, vilken bra cava detta är. Cava som mousserande vin är alltid otroligt matorienterad och anpassad att passa till mat- tänk Barcelona, tapas och cava. Dessa härliga viner görs enligt samma metod som champagne, den traditionella metoden. Resultatet blir komplexitet, brödighet och små fina bubblor. I Spanien får druvorna dock lite mer sol och värme än i norra Frankrike och cava andas sitt ursprung med solmagen frukt, rustik stil och fina små bubblor. Ofta finns toner av gula äpplen, örter, gräs och mandel.

1+1=3 är en välgjord och ekologisk cava på den blå druvan pinot noir som ger lite mer fyllighet och struktur; perfekt till tilltugg, tapas, skaldjur, kycklingsallad med pesto på mandel eller hasselnöt eller till örtkryddat lamm med tomatpesto och rostad potatis. Vinet är torrt och fruktigt med karaktär av mogna röda vinteräpplen, brioche, mandel, nyslaget gräs, citrus och rostade hasselnötter. 

 

Bild från DinVinGuide
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*