- Hem /
- skribenter /
- Eva Weckström /
DryckesListan.se Matskola- Pesto, basta!
DryckesListan.se Matskola- Pesto, basta!
DryckesListan.se Matskola- Pesto, basta!
*section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2018/07/basilika.jpg*section**row**section**section*Pesto är en italiensk klassiker och namnet kommer av italienska pestare, som betyder stöta. Ursprungsreceptet på Pesto alla Genovese är färsk basilika, riven lagrad ost, vitlök, pinjenötter och olivolja. Traditionellt mortlades denna goda röra och vill man köra old school börjar man mortla eller stöta vitlöken med osten och nötterna, sedan basilikan och sist rör man i oljan. Det är annars fritt fram för blender eller stavmixer. Konsistensen kan vara alltifrån fast till flytande.
*section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2018/07/frdig-pesto.jpg*section**row**section*Pesto är en italiensk klassiker och namnet kommer av italienska pestare, som betyder stöta*section**section**section**section**section**section**section**row*Pesto är bara SÅ gott. Denna goda röra har en mängd användningsområden och kan användas på eller i pasta, i soppa, till fisk eller kyckling. En annan variant är på det rostade brödet eller i salladen.
Häromdagen gjorde jag en raw-sallad på riven rå blomkål, ruccola, soltorkade tomater, olivolja och massor av grön pesto. Jisses vad gott!
Det är inte svårt at göra egen pesto och det är ett väl värt och kärt besvär. I köpt pesto, som jag finner rätt trist i smaken, hittar man många gånger både konsistensgivare, palmolja, konserveringsmedel och så vidare. Och vad jag förstår så PASTÖRISERAR man peston för ökad hållbarhet. I upphettningsprocessen försvinner uppenbarligen en massa goda smaker och säkerligen även nyttigheter.
Personligen varierar jag min pesto varje gång jag gör den och har egentligen inget recept. Men som grund, här är proportionerna.
RECEPT KLASSISK PESTO
Basilika, färsk, 1-2 krukor beroende på storlek
Parmesan 36 månader och/eller Grand Pecorino och/eller Pecorino Sardo, , riven, 100 gram
Vitlöksklyftor, hackade, 2 stycken
Pinjenötter, rostade i torr stekpanna, 50 gram
Extra virgin Olivolja, 1 1/2-2 dl beroende på vilken konsistens
Salt och nymalen Svartpeppar efter smak
GÖR SÅ HÄR
-Mixa pinjenötter, plockade basilikablad, vitlök och olja. Håll koll på konsistensen så den blir som du vill ha den.
-Vänd ner den finrivna parmesanosten
-Smaka av med salt och peppar
NJUT!
(vill du skriva ut receptet hittar du det i vår receptbank)
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2018/07/grov-pesto.jpg*section**row*
VARIANTER PÅ PESTO a lá Eva
Det finns både röd och grön pesto även om den gröna är mer klassisk. I den röda är basen soltorkade tomater.
Om vi först kikar på grön pesto.
ÖRTERNA: Blanda gärna i både färsk mynta, citronmeliss och färsk koriander. Ruccola funkar men tänk på att den är lite besk så blanda med annat kryddgrönt. Lite färsk spenat kan du också ha i. Eller helt enkelt vad du gillar och har hemma. Säkert någon gammal italienare som vänder sig i sin grav, men valet är mitt och ditt!
CITRUS: Jag har dessutom gärna i en matsked antingen citronsaft eller limesaft. Föredrar lime. Ha gärna även i skalet, skrubbat rent och finrivet. Det friska, syrliga lyfter upp peston till oanade höjder! Minska lite på oljan så peston inte blir FÖR lös.
NÖTTERNA: Pinjenötter är svindyrt, det går utmärkt bra med rostad mandel, flarn, mandelmjöl- vad som nu finns i skåpet. Godast om det går är att rosta lite lätt. Kalla den istället mandelpesto så inte någon hardcore italiennörd sätter i halsen. Även valnötter är gott i en pesto men också dessa är ganska dyra. Cashewnötter är ett annat krämigt och smakrikt alternativ. För mustigare smak använd hasselnötter- se bara till att de är skalade. Rosta gärna även dessa, busgott.
OSTEN: Parmesan och pecorino är smakrika och jättegoda hårdostar och eftersom de är så långlagrade är de “torra”. MEN jag har haft i både västerbotten och lagrad prästost- det går finemang!
OLJAN: …brukar jag inte tumma på då jag älskar smaken av nötig, gräsig och örtig italiensk extra virgin olivolja men självklart kan den bytas ut mot solrosolja eller annan god, smakrik svensk olja.
KRYDDORNA: Jag älskar fräschör och därmed till exempel citronpeppar och citrongräs(ytterligare en italiensk matmatrona som vänder sig i graven men vad fasen). Urgott i din pesto, provsmaka dig fram! Lite färsk ingefära sätter härlig sting också, the sky is the limit!
RÖD PESTO
Denna variant gör du med i princip samma ingredienser, byt bara ut en del av basilikan mot soltorkade tomater. Torka gärna själv i ugn, annars köp de som ligger i olja. I denna syrligare pestovariant tycker jag det är gott med något lite hetta som till exempel av chili, cayenne eller tabasco. Chipotle för lite rökigare toner, kanske till det grillade köttet. Samt saft av citron. Finns röd paprika hemma, rosta den i ugnen och använd i peston. För det lilla extra ringla i lite hallonbalsamico. Himmelskt!
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2018/07/tomater.jpg*section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2018/07/spagetti-med-pesto.jpg*section**row*
VINER ATT NJUTA TILL DINA PESTORÄTTER
2016 il Momento di Terreno, 109:-
Artikelnummer 75163 Beställningssortiment
Toscana, Italien
Ekologiskt, Veganvänligt
100 % Sangiovese

Ett nytt projekt från en favoritproducent i vackra Toscana. Terreno. Familjen är svensk och har dedikerat sitt liv åt kvalitetsviner som väl speglar Toscana och området Chiantis särart. Sofia Ruhne var bara sju år när familjen köpte vingården i vindistriktet Chianti Classico. Chianti Classico har alltid förknippats med kvalitet och ända sedan 1920-talet följer producenterna ett strikt regelverk för sin vinproduktion. Nu 30 år senare är det Sofia som tar över gården. Med detta nya vin – Il Momento di Terreno – delar hon med sig av sin barndoms Toscana till oss italienälskare.
Il Momento är ett inbjudande och öppet vin som kan njutas till alla stunder, inte bara de speciella. Då man inte lagrat vinet på ekfat är det saftigt och bärigt med en frisk syra och med en kännbar men balanserad strävhet typisk för sangiovesedruvan. Vinet reflekterar sin växtplats väl och andas av den röda jorden, av de lokala örterna, av pinjeträden, av nyplockade tomatkvistar, av saftiga mörka körsbär och viol. Utomordentligt serverat lite svalt till sommarens bufféer, grillfester, ost- och charkbrickor eller till en pizza grillad över öppen eld med mozzarella, pesto och lufttorkad skinka. Eller varför inte helt enkelt till en al dente pasta med fläskfilé, tomatpesto, citronzest och riven pecorino.
Cava Blanc de Noirs 1+1=3 U Mes U Fan Tres 119:-
Artikelnummer 7610 Fast sortiment
Spanien, Cava
Ekologisk
100 % Pinot Noir

*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*