- Hem /
- skribenter /
- Eva Weckström /
DinVinguide.se Ölskola- Ale
DinVinguide.se Ölskola- Ale
7 000 år gamla arkeologiska fynd påvisar kärl som innehållit en spannmålsbaserad vätska som bär klara likheter med öl. Platsen är nuvarande Irak, mellan floderna Eufrat och Tigris. Idag njuter vi av en mängd olika stilar och öltyper från hela världen. Man skiljer på två stora grupper- LAGER och ALE. Dessa är ganska olika i stil då de bland annat är jästa på helt olika sätt. Jäst var historiskt länge ett okänt begrepp. Från början fick all vört jäsa spontant utan kontroll eller tillsats av specifik jäststam. Efter hand märkte man att vissa öl blev godare än andra. Då använde man lite av det ölet i nästa sats som blev lika bra. Utan att veta om det hade man börjat renodla jästen! Idag ska vi bekanta oss närmare med den äldsta ölstilen- den överjästa stilen ale.
DinVinguide.se Ölskola
Ale kommer i alla de färger, texturer och smaker. Färgen är allt från ljus till mellanmörk och ofta kopparfärgad. Men ale kan egentligen ha vilken färgton som helst. Detta beror på maltblandningen.
Gemensamt är metoden att överjäsa ölet vilket sker i högre temperatur än om man jäser en lager. Förr hade man inte samma möjlighet att temperaturkontrollera jäsningen och därför är lager en ölhistoriskt ung öltyp. Ale är många gånger fruktigare, har en fylligare kropp och ibland en del sötma jämfört med en lager.
Jäsningen av ale sker alltså vid högre temperatur och på ett livligare sätt. Den sker även på kortare tid. Överjäst öl får jäsa vid cirka 14-20° C. Jästen följer med koldioxidbubblorna upp och hamnar på ytan- därav namnet överjäst. Detta ger jästen chans att avge mer smak och även mer fruktiga toner till ölet. De flesta överjästa öl går under samlingsnamnet ale men även veteöl är en till stilen överjäst öltyp.
Ursprunget till dagens ale har vi i Storbrittanien och Belgien. I Storbritannien dominerar överjäst öl i till exempel mild, bitter, porter och stout. Även i Belgien finns en stor mängd överjästa, och ibland lite härligt galna, öltyper som är svåra att stoppa i ett fack. Belgisk ale är många gånger starkare, sötare och fylligare än den brittiska.
I övriga världen är underjäst öl, lager, mer utbredd.
Nedan har jag kategoriserat in de många olika stilarna i de tre historiskt stora ölnationerna i Europa- England, Belgien och Tyskland.
Variationer inom alegruppen:
BELGIEN
-Blond. Öltyp som fått jäsa två eller tre gånger, vilket resulterar i ett eldigt, fylligt och smakrikt öl, ofta med en markerad beska.
-Bruin. En mörkare och fruktigare variant som fått jäsa flera gånger. Delas ibland upp som Dubbel och Tripel.
-Belgisk Röd och Brun Ale. En anrik, mörk och syrlig dryck från Flandern. Ölet får sin röda färg från wienermalten men också från utfällningar från ekfaten det lagras i. Den skarpa syrliga smaken kommer från mjölksyrabakterier. Den bryggs och lagras alltså på gamla fat vilket gör att man får en liten oxidativ ton.
-Saison. Öltyp som har sitt ursprung i Belgiens fransktalande del, Vallonien, som ligger på gränsen till Frankrike. Ölen jäser med lite extra socker för att få sin speciella stil. Saison var traditionellt en bondgårdsöl som kunde innehålla andra grödor än spannmål och ölet kryddades gärna med vad som fanns till hands. På andra sidan gränsen bryggs Frankrikes kanske mest intressanta öltyp Biere du garde, vars karaktär påminner om Saison.
-Witbier. Belgiskt veteöl säljs alltid ofiltrerat! Mycket poppis i Belgien. Kallas även Biere Blanche (franska).
Nämnas kan också trappistöl även om den inte är en egen ölstil. Ölen bryggs/ägs alltid av munkar tillhörande Trappistorden. Ölen varierar stort i stil och har egentligen inget gemensamt förutom ägarförhållandena och är alltid överjästa. Idag finns det åtta Trappistbryggerier. Ett ligger i Holland, ett i Österrike och sex stycken i Belgien.
Det finns även klosteröl men då rör det sig om kloster som hyr ut sitt namn till kommersiella bryggerier. Dessa kloster tillhör inte Trappistorden och dessa öl utgör inte någon egen stil.
ENGLAND
-Mild ale. Mörkbrun eller kopparfärgad mildare, alkoholsvagare öl med ett uns sötma balanserat med beska. En billigare, klassisk arbetardryck.
-Bitter. En lite starkare och framförallt lite beskare ale. Historien har sakta suddat ut dess beska särart. Bitter dricks företrädesvis på fat. När en bitter buteljeras brukar den kallas pale ale. Extra special Bitter är en variant av Bitter där beskan får bli ännu mer markant.
Pale ale. En bitter Ale tappad på flaska. Benämningen uppkom för att kunna skilja typen från de mörkare öltyperna porter och stout. De flesta pale ale är filtrerade och pastöriserade men det finns också de som får efterjäsa i flaskan.
-Brown ale. Mörk variant av mild ale tappad på flaska. Brown ale i södra England är alkoholsvagare än den nordengelska varianten.
-India Pale Ale. En stil med mycket beska samt lite mer alkohol. Den kommer från tiden då brittiska imperiet skeppade ut öl med destination juvelen i kronan, Indien. För att klara den långa resan utan att förstöras bryggde man en alkoholstinnare öl och slängde dessutom i ytterligare lite humle i fatet innan det skulle skeppas. (Att tillsätta humle när ölet redan är färdigbryggt kallas torrhumlingoch används idag flitigt)
Nämnas kan också Barley Wine som historiskt lär ha skapats under Napoleonkrigen som vinsubstitut. Detta “kornvin” är fullmatat med malt och socker, och blir därför väldigt starkt och fylligt. Barley wine säljs ofta på mindre buteljer och dricks med fördel ur vinglas. Barley Wine kan gärna lagras. Old Ale / Strong Ale är ale som lagrats lite längre och inte sällan på fat. Öltypen är av fylligare karaktär med lite mörkare färg.
TYSKLAND
-Kölsch en lättare och ljusare variant av ale och en öltyp som ligger nära lager i sin karaktär. Detta öl kommer som namnet antyder från Köln och får endast bryggas av medlemmarna i Kölns bryggeriförbund.
-Altbier är en otroligt mjukt och behagligt helmaltsöl från Düsseldorf och Münster. Drycken är släkt med Kölsch men bryggs delvis på rostad malt istället för ljus.
-Tyskt veteöl kan delas upp i två undertyper:
-Berliner weisse kallas “champagnen från Spree”, är relativt alkoholsvag och består av tre delar kornmalt och en del vetemalt. Efterjäsningen med mjölksyrabakterier ger en mycket syrlig smak. För att mildra denna blandar man ofta i röd hallonsirap eller grön saft från myskmadra vilket ger en mycket säregen dryck.
-Weissbier är ett sydtyskt veteöl med ursprung Bayern. Namnet syftar på den vita färgen hos den ofiltrerade, ljusa varianten av ölet som kallas för ”Kristall”. Weissbier finns dock i en mängd olika typer; den ofiltrerade, grumliga jästvarianten ”Mit Hefe”, den mörka ”Dunkel” samt den alkoholstarkare veteölen “Bock”.
Amerikansk ale har blivit ett kapitel för sig och är idag lika mångfacetterad och varierad som brittisk och belgisk. USA bjuder idag på en enorm mångfald- totalt finns runt 2700 bryggerier runtom i USA som sedan 1980-talet gått igenom en ölrevolution av sällan skådat slag
Låt oss prova några olika sorter och stilar på ale!
Gå gärna igenom hur man provar öl för bästa upplevelse i min tidigare artikel- länk finns längst ner.
BELGIEN
Koekedam Saisonstijl, Artikelnummer 1209, 24:90
Tillverkad i Belgien
Flaska 330 ml
(NYHET 2019-09-02)
Detta är en torr, kryddig och livlig saison, kryddad med amerikansk humle, med saftig fruktighet. Den saisonjäst man använder ger ofta kryddiga aromer och till skillnad från annan belgisk ale så är Saison torrare i stilen. En viss syrlighet finns och den kommer från mjölksyrebakterier samt även en svagt stallig ton från vildjästen. I karaktären rågknäcke, kryddnejlika, peppar, persika, sultanrussin och kanderad citron. Njut sval som den är eller drick till fläskstek, kryddig korv, fet paj eller gratäng.
ENGLAND
Fuller’s London Pride, Artikelnummer 1642, 17:40
Tillverkad i Storbritannien , England
Flaska 330 ml
TYSKLAND
Früh Kölsch, Artikelnummer 1367, 19:90
Tillverkad i Tyskland, Kölsch får endast tillverkas i staden Köln
Flaska 330 ml