Crémant- charmigt bubbel till bra peng

Även om man kanske vill blir det inte alltid champagne i glaset. Ett trevligt alternativ är Crémant!

Crémant- charmigt bubbel till bra peng

*section**section*Crémant är ett mousserande vin som kan ha olika ursprung och namnet indikerar alltså stilen och lagstiftningen runt detta begrepp. Vanligtvis kommer dessa charmiga mousserande viner från Frankrike men faktum är att EU-reglerna innebär att dessa viner även får framställas annorstädes om lagarna följs. Det ska framställas med den så kallade traditionella metoden med en andra jäsning på flaska, den ska lagras med jästen i flaskan minst 12 månader och ska göras på druvor som är godkända i respektive region. Till exempel görs Crémant de Alsace ofta på den lokala pinot blanc, Crémant de Loire ofta på chenin blanc, Crémant de Bourgogne på chardonnay och/eller pinot noir och så vidare.*section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2018/06/grs-i-solen.jpg*section**row*Bubbel säljer som aldrig förr och visst är det festligt när korken lämnar flaskan, lämpligen med ett litet pys. Champagne i alla ära men det är inte alltid vi har budget eller intresse av denna relativt kostsamma och för många något komplicerade produkt. Då är det trevligt med alternativ som fortfarande är välgjorda, strukturerade och matvänliga. Till exempel Crémant! Här har vi ett charmigt bubbel till bra peng.

Eftersom dessa mousserande viner görs med samma metod som champagne får de små eleganta bubblor. Lagringen med jästen i flaskan ger också en härlig bördighet som matchar tilltugg, ost och mat fint.

Dock lagras en crémant inte lika länge och lagstiftningen generellt runt dessa viner är mildare än i området Champagne (som har den tuffaste vinlagstiftningen i hela världen). Crémant är därför inte lika svår att förstå sig på utan mjukare och mildare i stilen. De är mindre koncentrerade, har rundare syra och är inte heller lika brödiga som champagne.

Allt sammantaget tror jag att de många gånger tilltalar den stora massan just därför. Crémant- ett charmigt bubbel till bra peng.*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/08/pupitre.jpg*section**row*

2014 Louis Bouillot Cremant de Bourgogne Millésimé Brut

Bild från DinVinGuide

Artikelnummer 77865, 149:-

Redan från starten 1877 i Nuits-St-Georges var Louis Bouillot en ambitiös och erkänd tillverkare av mousserande kvalitetsvin i Bourgogne. Här framställs arbetade toppviner vars druvor är tagna från några av Bourgognes bästa vingårdslägen.


Lyxigt årgångsbubbel av hög kvalitet. Komplext och smakrikt med fina bubblor, mycket karaktär och fin balans. Toner av citrus, röda vinteräpplen, blodapelsin, brioche, nougat, hasselnötter och kaffeböna. Njut som den är eller till småplock, rökta räkor, västerbottenpaj eller kycklingbröst med svampkroketter.

 

 

 

 

Langlois Crémant de Loire Brut

Bild från DinVinGuide

Artikelnummer 7404, 139:-

Den första jäsningen gjordes på ståltank vid låg temperatur, varje vingårdsläge för sig. Vinet blandas sedan och får även en tillsats av 10% Reserve-vin (lagrat vin från de bästa årgångarna) och har fått en extra lång mognadstid på sin jästfällning


Saftigt och druvigt med pigg syra, en mängd små bubblor och fin fräschör. I karaktären kritig mineral, brioche, mogna gröna äpplen, kiwi, lime, nashipäron, honung och melon. Njut som fördrink, till mjuka milda ostar eller till skaldjursplateau.

 

 

 

Charles Wantz Crémant d’Alsace Carte Noir Brut

Bild från DinVinGuide

Artikelnummer 7737, 109:-

Charles Wantz odlingar ligger runt staden Barr i den nordligare delen av Alsace. Man framställer charmiga bubblor, i detta fallet på 90 % pinot blanc och 10 % pinot auxerrois. Druvan pinot blanc är med sin generösa fruktighet och balans perfekt till mousserande vin. Vinet är elegant och fräscht i en något fylligare och rustikare stil.


Flirtig frukt, mariekex och citronzest. Gula äpplen, plommon, honung och flintig mineral. Komplext och smakrikt med djup frukt och bra balans. Serveras väl kyld till fördrink, till förrätter, plockmat, havskräftor eller ostar.

*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*