- Hem /
- skribenter /
- Eva Weckström /
Chenin Blanc- en oupptäckt skönhet
Chenin Blanc- en oupptäckt skönhet
Chenin Blanc- en oupptäckt skönhet
Chenin blanc är något av en doldis och det vill vi ändra på. Druvan är verkligen värd uppmärksamhet. Den ger uppfriskande rena och saftiga viner i alla stilar från mousserande till dessertvin.
Druvan mognar sent, är frodig och har tjockt skal. Just detta med frodigheten kräver sin kvinna eller man. Läggs inte en massa tid i vingården levererar den på sin höjd mediokra viner.
Med kunskap och tålamod kan man dock producera viner i världsklass med frisk syra, smakrikedom och koncentration. Dessutom tål dessa att lagras. Då utvecklas typiska nyanser av bivax och yllevantar.
Ekfat används ibland vid jäsning eller lagring för att skapa fylligare viner med mer komplexitet. Unga viner på druvan levererar skyhög syra men har ofta fin, saftig druvighet och karaktär av gråpäron, citron, limezest och acasiahonung. Växer druvan i ett varmare klimat får vinet mer karaktär av tropisk frukt som till exempel ananas.
I “Frankrikes trädgård” trivs chenin blanc allra bäst. I detta sitt ursprung, Loire, framställs druvan i alla stilar från knastertorra viner till väldigt söta. Regionen är en av världens största och uppdelad i 4 stora underregioner med en mängd apellationer vardera. Viner på chenin blanc hittar vi företrädelsevis i mellersta Loire, i Anjou-Saumur och Touraine.
I Sydafrika producerar man också en hel del chenin blanc. Landet har på grund av sin historia med förbipasserande europeiska ostindiefarare och kolonisering en tradition att göra viner i europeisk stil. Här har man gjort loiredruvan till sin egen och den har till och med ett sydafrikanskt namn-Steen.
Nedan några favoritviner på druvan i olika stilar. Chenin blanc- en oupptäckt skönhet!*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2018/06/ett-kallt-glas-vitt.jpg*section**row*MOUSSERANDE
Philippe Deval Vovray Brut
Artikelnummer 7922, 115:-
Frankrike, Loire, Vovray
Friskt mousserande vin med pigga bubblor i överflöd, hög syra och fin fruktighet. I karaktären granny smith, krusbär, pink grapefrukt, kritig mineralitet och acasiahonung. Njut kall som fördrink eller matcha till småplock, löjrom eller skaldjur.
Vouvray ligger vid floden Loires norra strand, precis öster om staden Tours. Detta mousserande vin görs med den traditionella metoden, vilket bland annat innebär att efter jäsning tappas det stilla vinet på butelj. För att vinet ska bli mousserande tillsätts socker och jäst, så kallad liquer de Tirage. Buteljerna lagras därefter i svala källare vilket ger små fina bubblor i viner.
TORRT
2017 Foot of Africa Chenin Blanc
Artikelnummer 27004, 79:-
Sydafrika, Western Cape
Torrt, friskt och fruktigt. Välgjort, okomplicerat och rent med toner av gröna vindruvor, nashipäron, kiwi, krusbärskompott, galiamelon och lime. Mycket gott att njuta väl kyld som den är eller till snittar, sommarbuffé eller skaldjursfrossa.
Producenten Kleine Zalze arbetar enligt IPW, Integrated Production of Wine, en sydafrikansk standard som garanterar hållbar vinodling och produktion. De har även upprättat en så kallad ”green trust” som innefattar olika miljöprogram på egendomarna för vinodling
2017 Allesverloren Chenin Blanc
Artikelnummer 75986, 99:-
Sydafrika, Western Cape
Allesverloren, ”allt är förlorat”, fick sitt namn då familjen vid hemkomst, efter ett besök i Stellenbosch, fann bostadshuset nedbränt och boskapen stulen. Den nuvarande ägaren och vinmakaren, Danie Malan, är femte generation i familjen Malan och en stor personlighet.
Danie är gammal rugbyspelare vilket avspeglas i hans viner. Det är kraft, långt liv och lång eftersmak han strävar efter. Vinerna är mycket generösa precis som Danie själv.
Ett torrt och lite fylligare vin som lagrats delvis på ekfat. Toppenvin till mat! Vinet från denna anrika vingård erbjuder toner av syltad citron, tarte tartin, rostade hasselnötter, vanilj och gula plommon. Njut till kycklingbröst i citronsås, lax- och broccolipaj eller grillade rot- och grönsaker.
SÖTT
2015 Baumard Carte d’Or Coteaux du Layon
Artikelnummer 91182, 109:-(375 ml)
Loire, Anjou-Saumur, Coteaux du Layon
De solexponerade vingårdarna runt byn Rochefort-Sur-Loire tillåter druvan att mogna perfekt. Dessutom blir den ofta påverkad av den hett eftertraktade botrytis cinerea: ädelrötan. Man skördar i omgångar för bäst mognad på druvorna. Lagring sker helt utan ekfat för att bevara fräschör och terroir.
Vinet har trots sin sötma en frisk karaktär, syran ger fin balans! Kritiga mineraltoner, saftigt druvigt med smak av päronsplitt, honungsmelon, ananas, vit persika, bivax och ett mycket långt och elegant avslut. Njut svalt i giriga klunkar till desserter med syrlig tropisk frukt, gula plommon eller havtorn, ankleversnittar med ingefärsmarmelad eller grönmögelostar. Sockerhalt 90 gram/liter.
Brochet Quarts de Chaume
Artikelnummer 4655, 129:-(375 ml)
Frankrike, Loire, Anjou, Quarts de Chaume
EKO
Veganvänligt och ekologiskt sött vin med enorm charm. Smakrikt, koncentrerat och fruktigt. Mycket sött men friskt på grund av den fina syran. I karaktären torkade aprikoser, hjortron, saffran, kanderad apelsin, konserverade gula plommon, nektarin, honung, mandelkubb och gula äpplen. Njut dessa rara droppar till plommonpaj, allsköns smöriga bakverk, vaniljpannacotta, lagrade ostar eller gåslever. Sockerhalt 156 g/l.
Grand Cru-området Quarts de Chaume omfattar ungefär 45 hektar och är en appellation för sött vin i Anjou. Området är beläget på den högra sidan av floden Layon i Loire. Vinet produceras på näst intill torkade druvor som, om man har tur, drabbas av den hett eftertraktade ädelrötan.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*