- Hem /
- skribenter /
- Eva Weckström /
Vår, primörer och vin
Vår, primörer och vin
Vår, primörer och vin
*section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2018/04/nsslor.jpg*section**row*Nu är våren här och solen värmer upp våra kalla marker. Det blir därmed tid att skörda primörer!
Några av de bästa primörerna kan i södra Sverige komma smygandes redan nu i april. Skördas tidigast gör till exempel sparris och rabarber.
Primörer är ett samlingsord på de första späda grönsakerna och rotfrukterna på våren. De smakar otroligt bra då de är färska, milda och söta. Därför är de goda att äta råa precis som de är. Utan någonting till. Fast en skvätt vin går ju fint såklart…
Vill man däremot tillaga primörerna är det viktigt att ta det försiktigt. För lång tillagning förstör den mjälla texturen och de finstämda smakerna. Dessutom förlorar de vitaminer och vacker färg. Blanchering är här en god idé. Värm upp hastigt, och kyl ner direkt. Vattnet ska koka innan primörerna åker i! Om ni inte saltat kokvattnet så spara det gärna och vattna blommorna med – bättre näring finns inte.
Goda exempel är sparris, rabarber, morot, rädisor, nässla, endive, nypotatis. Ta alltid bort blasten, som annars fortsätter dra näring från rötterna- men tänk på att den ofta är ätlig så använd rädisblasten och rödbetsblasten i salladen.
(Dock innehåller rödbetsblast liksom spenat mycket nitrat. Den kan ge magont om man äter överdrivet mycket. Ge inte heller till barn under 1 år)
Det är bäst är att använda blast från ekologiskt odlade grönsaker eller ännu hellre- odla själv.
Jag har valt ut några friska och passande vita viner till vårens sköna primörer. Vår, primörer och vin. Hurra!*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2018/04/primrer-p-tallrik.jpg*section**row*
Leth Duett Riesling Grüner Veltliner Trocken 2016
Artikelnummer 4587, 85:-
Österrike, Niederösterreich
*section**section**section**section**section**section**section**section**row*
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section*Tänk på att ”gröna” smaker i vin såsom krusbär, tomatkvist, svartvinbärsblad och örter passar bra till en örtig och fräsch sallad med primörer.*section**section**section**section**section**section**section**row*
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*