- Hem /
- skribenter /
- Anette Rosvall /
Taco på fredag? Eller ombyte förnöjer, nytt Fredagsmys till alla!
Taco på fredag? Eller ombyte förnöjer, nytt Fredagsmys till alla!
Taco på fredag? Eller ombyte förnöjer, nytt Fredagsmys till alla!
Jag har egentligen inte något emot Taco generellt, men att äta det varje fredag blir nästan dystopiskt dystert. Det finns inga nyanser på paletten om ni förstår vad jag menar. På Wikipedia och i Svenska akademiens ordlista så förklaras ordet Fredagsmys ungefär så här: En grupp människor, till exempel en familj – samlas på fredagskvällen, för att markera arbetsveckans slut, och för att ladda upp inför helgen.
Fredagsmys har blivit en modern rit och något som både vuxna och barn ser fram emot. Man äter och dricker tillsammans, gärna något lättlagat och gott. Jag hörde för ett tag sedan om en människa som hade gjort om fredagsmyset till en ny nivå, helt i min smak. Hon serverade Kalixrom, smetana, fint hackad rödlök på smörstekt brioche med Champangen i glaset. DET skulle jag stå ut med att äta nästan alla dagar i veckan! Men eftersom jag nu har börjat min artikel med att hylla mångfalden så fortsätter jag på det spåret. För nu utmanar vi dig som är fast i TACO-träsket. Låt oss säga att du varannan fredag provar något helt annan. Det skall så klart fortfarande vara gott. Det skall självklart fortfarande vara lätt och smidigt att göra. Men det skall vara något helt annat.
Vi på BaginBoxlistan knutit några stycken härliga receptkreatörer till oss. Vi har bland andra Fredrik Rosell – som till vardags jobbar som älskad kock på en förskola och bloggar på Frallansmatblogg.se. Här finns även Mia Sjule – som bor och verkar i Californien USA. Där bakar och lagar hon för allt vad tygen håller. Dessutom Kajsa Asp Jonsson som är vår nyttigaste gästskribent – hon föreläser, skriver och bloggar på kajsaasp.se om hur det du äter påverkar din kropp. Sist men inte minst Mats Berggren en matekvilibrist av rang, som visar upp sina matexeperiment på instagramkontot @matsbergren.
De här godingarna kommer under hösten skapa härliga och lättlagade recept med Fredagsmysfokus. Och jag hoppas så klart att du hänger med på tåget självklart får du dryckestips till som passar som handen i handsken. Du behöver bara handla, laga och sedan ha en himla trevlig kväll.
Antar du utmaningen?!*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section*Taco är spanska för ordet kloss eller bunt. I Mexico förekommer olika sorters kryddstark fyllning som oftast serveras i hårt eller mjukt majsbröd. Fyllningen kan bestå av nästan vad som helst men är ofta kryddstark. Det är s.k plockmat eller fingerfood och serveras gärna med olika salsor och röror som oftast innehåller vitlök, lök, färsk koriander och chili. Det är ett socialt sätt att äta, för maten serveras oftast på ett större fat och i små skålar. Gästerna fyller själva sina skal eller sitt bröd efter eget tycke och smak.
*section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*