Soppa i oxmånaden januari.

Oxmånaderna var det bönderna förr i tiden brukade kalla månaderna efter jul fram till april. Det var tomt i ladorna och inget växte på grund av kylan.
Soppa i oxmånaden januari.

Oxmånaden

Nu är det nytt år och vi går in i något man förr i tiden kallade Oxmånaderna. Det var det bönderna förr i tiden brukade kalla månaderna efter jul fram till april. Det var tomt i ladorna och inget växte på grund av kylan. Nu har vi helt andra möjligheter till att fixa mat, men det kan fortfarande vara lite kärvt ekonomiskt efter jul och nyår. Därför tänkte jag nu i januari ge er lite härliga tips på sådan mat som är mumsig men som inte kostar skjortan.

Jag börjar med soppa, denna underskattade rätt. Varm, närande och så bra. Det är kanske inte riktigt som i sagan att det går att laga den på en spik. Men om man nu har något annat än spik i skafferi och kylskåp så behövs det inte mycket för att få till en riktigt smarrig måltid.

Börja med en klick smör och en skvätt olja i en kastrull. Jag gör alltid min soppbas på lök, vitlök, några skrynkliga morötter samt en bit rotselleri. I Frankrike kallas detta Mirepoix, och är grunden till mycket gott. I Italien, Portugal och Spanien ser blandningen – sofritto/sofrito – lite annorlunda men den används på samma sätt.

Hacka allt i fina små bitar och fräs dem sedan mjuka i smör och olja. Sedan skall det du tänker göra din soppa på också ner i grytan. Du kan använda till exempel potatis, palsternacka, rotselleri, spenat, grönkål som på bilden, tomater eller kanske ett litet kycklingskrov. Häll sedan på vatten tills det täcker och koka nu tills allt är helt mjukt och följsamt. Sila av vattnet men du! Spar det, för när du mixar dina soppingredienser skall du späda med vatten och då är det så mycket godare att använda sådant redan har smak.

Späd soppan till önskad tjocklek med ditt kokvatten, fyll på med lite grädde, lite buljong eller fond. Här kommer ett till tips, gör din egen buljong! Det är verkligen inte svårt och det blir så mycket godare än de små salta (och dyra) färdiga tärningarna.

Smaka av din soppa med en skvätt vinäger, salt och peppar, och vips har du en bra grund till en soppmiddag. Det allra bästa med en sådan är att man faktiskt får och kanske till och med behöver äta efterrätt. Jag brukar göra pannkakor, plättar, fattiga riddare eller ostkaka. Något lite matigare behövs för att vi skall stå oss en hel kväll.

Så! nu är det din tur, rafsa runt i ditt skafferi eller ditt kylskåp och laga en soppa för böfvelen!